• 9.372.548 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 mei 2023

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Die Middag

De Iraanse Roya vlucht uit een asielzoekerscentrum om uitzetting te voorkomen. Ze heeft het adres van Nassim, een vrouw die vluchtelingen in deze situatie helpt. Maar als ze arriveert bij de woning van Nassim is alleen haar broer thuis. Omdat hij Roya niet wil binnenlaten, besluit ze in de gang op Nassim te wachten. Al snel raakt ze met de broer in gesprek, waardoor we veel te weten komen over de verschillende zienswijzen van deze twee mensen: zij heeft een frisse, idealistische en optimistische geest; hij is verbitterd, op zijn hoede, en draagt een zware last op zijn schouders.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 18 mei 2023 in de bioscoop (Gusto Entertainment)

avatar van Hannibal

Hannibal

Belangrijke film, vol symboliek. Rode draad: Doe de deur open (symbolisch) voor mensen die je hulp nodig hebben, alleen dan kun je problemen oplossen, en begrip krijgen voor elkaars situatie. De film is meer toneel dan speelfilm, niet alleen omdat het gehele speelveld een appartement, een dichte deur en het trappenhuis in een flat zijn, je merkt het ook in de bijna poëtische manier van converseren. Ik vond het goed, en de boodschap die de film wil meegeven nog beter. Denk na over wat je hoort, ziet, en waarom er een witte kip met een rode strik om zijn hals door het trappenhuis wandelt. Ga dit zien, vanaf mei in de bioscopen.

avatar van mrklm

mrklm

Roya [Hoda Niku] heeft dringend hulp nodig van Nassim. Wanneer ze bij diens appartement aanklopt, blijkt alleen diens broer Nassim [Alin Wishka] thuis te zijn. Die zegt dat Nassim is verdwenen en weigert de deur te openen. Wanhopig besluit Roya zich voor de deur te posteren in de hoop dat Nassim alsnog de deur voor haar zal openen. Een prima uitgangspunt voor een korte film en het resultaat doet dan ook denken aan een typische examenfilm: vol mooifilmerij, betekenisvol bedoelde blikken en stemmige muziek. Nia rekt het magere scenario tot het uiterste en komt met een melodramatische, geforceerde ontknoping. Hopelijk leert Nia van haar regiedebuut dat stijl nooit ten koste mag gaan van de inhoud.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Vooral saai. Het basisidee is aardig, maar dit is geschikt voor een kortfilm van 20 minuten. Ik kan me goed vinden in de mening van mrklm hierboven. En allerlei onnodig drama maakt de film ook wat irritant. Redelijk geacteerd verder, visueel af en toe aardig maar zelfs de korte lengte van 73 minuten is veel en veel te lang. 1,5*.

avatar van Pecore

Pecore

Kunstzinnige film die net niet overtuigt. De verschillende emotionele stadia die een uitgeprocedeerde vluchteling doorloopt worden zeer efficiënt neergezet. Erg knap hoe weinig daarvoor nodig is, namelijk slechts één locatie en twee personages, die ook nog in een soort staccato en door de intercom met elkaar praten.

Maar aan de productionele kant loopt het niet helemaal lekker. Alle geluidjes, bijzondere camerastandpunten, poëtische zinnetjes halen me te vaak uit de film. Allicht is het gewoon aan mij minder besteed, want kwaliteit heeft het wel. Enkel het kleurgebruik vond ik ronduit lelijk.