• 9.373.511 stemmen

Who Killed the KLF? (2021)

Documentaire / Muziek | 88 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Chris Atkins

Met onder meer: Carl Cox, Paul Oakenfold en Alan Moore

Releasedatum: 5 oktober 2023

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Who Killed the KLF?

Documentaire over het muziekduo The KLF. Tussen 1988 en 1992 werd het duo wereldberoemd met nummer 1-hits over de hele wereld. Jimmy Cauty en Bill Drummond wilden de gevestigde orde belachelijk maken en sampleden daarom de muziek van The Beatles en Abba en publiceerden een boek, 'The Manual'. Om de draak te steken met de performancekunst stak The KLF 1 miljoen pond cash in brand en verdween vervolgens van het publieke toneel. Cauty en Drummond zelf weigerden mee te werken aan deze documentaire, maar onder meer Carl Cox, Paul Oakenfold, Alan Moore en anderen wilden wel voor de camera spreken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Echt een fascinerende docu over de KLF. Ik was in 1991 grote fan van dit duo toen de housecultuur begon door te breken. 3AM Eternal en What Time is Love? Iedereen kent dat wel. Alles in het leven van Bill Drummond en Jimmy Cauty is echter het resultaat van een persoonlijk statement tegen de gevestigde orden en wetten. Het is niet makkelijk om in de denkwereld van deze twee excentriekelingen te kruipen. Hun way of life vloeit voort uit de principes van een esoterische sekte maar door hun aberrante gedrag gingen ze meer en meer in hun eigen bizarre realiteit leven, waarin mediatieke stunts uithalen een sport was geworden.

Na hun eigenlijk niet gewilde succes met de KLF verdwenen ze volledig uit het beeld... of toch niet volledig toen ze enkele jaren later hun fortuin van 1 miljoen pond verbrandden en er een film van maakten die ze over heel de UK toonden. De film was niet meer dan twee mafkezen die een uur lang bankbiljetten in een haardvuur gooiden. Zowat het domste wat je kunt doen in je bestaan. Je kunt je na afloop afvragen of alles wat ze ooit gedaan hebben (op hun KLF succes na) wel enige zin of nut heeft gehad voor henzelf en voor anderen. Persoonlijk begrijp ik die hardnekkigheid niet van sommige mensen om zich tegen alles en iedereen af te zetten gewoon om zich af te zetten. Er zit achter die daden niks rationeels of constructiefs. Ik vond het daarom ook onbegrijpelijk dat ze woedend waren met hun Brit Award voor hun carrière, een award die ze achteraf in Stonehenge zijn gaan begraven. Was wel grappig dit. Deze documentaire zal me zonder meer bijblijven.

avatar van mrklm

mrklm

Jimi Cauty en Bill Drummond combineerden de themamuziek van Dr Who met de drums van Gary Glitters ‘Rock and Roll Part 1’, voegden wat samples toe en scoorden onder de naam ‘The Timelords’ een megahit met ‘Doctorin’ the Tardis’. Daarop schreef Drummond het boek ‘The Manual (How to Have a Number One the Easy Way)’. De tegendraadse Drummonds en Cauty veroverden in de jaren daarop de wereld als ‘The KLF’ met hits als “What Time Is Love” en “Justified and Ancient” voor ze op bizarre wijze een einde maakten aan hun project en van de aardbodem leken te zijn verdwenen. Aan de hand van archiefbeelden en reconstructies (met Tim Ireland als Jimi Cauty en Luke Ireland als Bill Drummond) ontdekken we het volledige verhaal achter dit recalcitrante duo dat de wereld van kunst in de breedte op haar grondvesten wilde schudden. Ruim 25 jaar later is het verhaal minstens zo relevant als toen en fascinerend is het zeker.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 5 oktober 2023 in de bioscoop (Pink Moon)

Aparte keuze voor een bioscoopfilm.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

kos schreef:

Aparte keuze voor een bioscoopfilm.

Dat denkt het publiek kennelijk ook, want de zaal was leeg vanavond. Jammer, want het is tof gedaan. Snappen doe ik de heren niet helemaal, maar goed daarom zijn het ook kunstenaars. Het stukje over Abba was erg hilarisch.

avatar van wouterbosgra

wouterbosgra

Als KLF fan waren mijn verwachting hooggespannen, maar de docu valt flink tegen. De verhalen kende ik al, maar persoonlijk vond ik de karakterschets die deze film van bill en jimmy probeert te maken nogal afbreuk doen aan de principes en idealen achter de KLF. De verhalen zijn mooier zonder dat alles wordt uitgekauwd en verklaard. je kunt beter proberen The White Room te kijken, dat is veel leuker!

avatar van Woland

Woland

Bijzonder amusante docu over een 'band' die ik nog wel ken uit mijn jonge dagen, van de maffe en spectaculaire videoclips. Ondanks dat het wel wat indruk maakte op mijn jeugdige zelf, is het verder muzikaal gezien niet echt mijn ding. Maar het verhaal eromheen van deze twee bijzonder tegendraadse karakters en de bizarre stunts die ze uithalen maakt het alsnog erg vermakelijk. Misschien nog wel beter dan de docu is het boek 'The KLF: Chaos, Magic and the Band who Burned a Million Pounds' van John Higgs die ik een tijdje geleden ook gelezen heb, en waar ik de meeste verhalen al in tegen kwam. Maar ook deze docu laat genoeg van hun bizarre nalatenschap zien, en bij sommige zaken is het ook nog wel fijn om het visueel ondersteund te zien - bijvoorbeeld toen ze een groep journalisten naar een voor hun onbekende locatie lieten vliegen om aldaar een bizarre heidense rite uit te voeren, hun trip naar Zweden om de de overgebleven kopieën van hun album voor het kantoor van ABBA in de fik te steken en ook natuurlijk hun bekendste stunts - de band opheffen op een award ceremony door samen met een grindcoreband op te treden, met mitrailleurs met blanks in het publiek schieten, en een dood schaap te dumpen bij het platenlabel en het beruchte verbranden van een miljoen pond. Genoeg materiaal voor een toffe docu, ook als je niks met de band hebt, en dit stelt niet teleur.