• 9.373.068 stemmen

Met onder meer: Malou Gorter, Ramsey Nasr en Eva van der Gucht

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Kerstappels

Bij de 'Oogappels'-families komt de boel behoorlijk onder druk te staan deze Kerst en dat is een feest van herkenning. Erik en Chris willen de feestdagen eigenlijk een jaartje overslaan. Fabie krijgt te maken met een grote teleurstelling en Carola en Marcel worden tijdens het kerstdiner opgeschrikt door een schokkende gebeurtenis. Ook bij Tim en Dina laat de sfeer te wensen over, na een uit de hand gelopen kerstborrel op Tims werk. De grootouders weten precies hoe het zit en leveren zoals altijd haarscherp commentaar: hoe meer we ons best doen om alles wat ingewikkeld of negatief is weg te drukken, hoe groter de kans op hevige explosies.

avatar van Waku

Waku

Het was een leuke en onverwachte verrassing dat van deze vermakelijke nederlandse serie er plots een speelfilm verscheen. Met het thema kerst. Net zoals de serie ook weer herkenbare situaties en dat is gelijk ook de kracht van de reeks "Oogappels". Dat is dus ook niet anders met deze "Kerstappels" .

Meegluren naar lekkere ongemakkelijke situaties weer.

Vermakelijk.

avatar van cornelis2

cornelis2

Als je de serie niet gevolgd hebt blijft er een schare aan verschillende familiesituaties rond de kerst over. Ik was er een voorstander van geweest om het aantal situaties te beperken. Maar ja, dan zit je met de relatie tot de serie. Er wordt overigens wel goed geacteerd.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Als je de serie kijkt deze film zeker ook kijken. Leuke herkenbare film die zich afspeelt rond de kerst. Als je de serie niet kijkt zou ik 'm overslaan. De karakters worden ook niet geïntroduceerd en de achtergrondverhalen ken je niet.

avatar van Montorsi

Montorsi

De serie is best onderhoudend. Ik vond dit filmpje toch wel heel weinig toevoegen en gemakzuchtig, met een melig kerst-sausje. Meta-grapjes over cliché’s in kerstfilms en er dan keurig zelf aan mee doen.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Seizoen 1&2 waren nog leuk, daarna wordt het per aflevering minder en minder. Het leek allemaal nergens meer heen te gaan; in het 4e seizoen is alles en iedereen nog precies hetzelfde als in het eerste. Er gaat niemand dood, sowieso moet deze serie het niet hebben van cliffhangers, op een gegeven moment gaat dat eeuwige voortkabbelen vervelen. Waar de serie het vooral van moet hebben is de herkenbaarheid: onzekerheden, twijfels van personages die we allemaal hebben, tegenslagen, de alledaagse beslommeringen, hedendaags gestress..

Ook in deze film is het allemaal weer als vanouds. De blije buurvrouw die altijd weer overdreven enthousiast doet en Merel die daar dan altijd weer met rollende ogen op reageert. Dat is 2 of 3 keer nog wel leuk, maar niet 26 keer. Malou Gorter speelt overigens fantastisch en zij draagt dan ook, vind ik, de serie. De film voelt op zich wel warm aan, al is het van het soort kerstwarmte waar ik van gruwel, als in een kerstreclame van de Jumbo, zoiets.. en er zaten een paar (licht) ontroerende scènes bij.

Waar ik niet zo'n fan van ben zijn die 'vroeger was alles beter' gesprekjes van die oma's en opa's tussendoor. "..die vreemde magie die kerst vroeger had is wel een beetje weg." Dat klopt dan weer wel.

avatar van mrklm

mrklm

Krijg je maar geen genoeg van die stroperige, kitscherige Kerstreclames (supermarkten hebben er een handje van) waarin grote problemen in 30 seconden worden opgelost met een chic Kerstdiner met familie? Dan zul je dit ongetwijfeld een hogere waardering geven. Dit is namelijk een collectie van dat soort flinterdunne familiedrama’s met als thema het belang van samenzijn. Een indrukwekkende cast, maar ik mag hopen dat dit ook voor de gemiddelde kijker tenenkrommend sentimenteel is.