Genre: Drama / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot L'Adversaire
Wanneer de politie een familiedrama onderzoekt, blijkt dat de man des huizes al twintig jaar een dubbelleven leidde en iedereen voorloog alvorens een paar gruwelijke moorden te plegen.
Jean-Marc Faure
Le père de Jean-Marc
La mère de Jean-Marc
Cécile
MFEO
Deze film met toeval gezien, vandaag tijdens de Sneak.
Schitterende verfilming van een boek. De hoofdrol wordt subliem gespeeld door Daniel Auteuil. De muziek ik verzorgd door Angelo Badalamenti. En doet me denken aan Mulholland Drive (die hij ook verzorgd heeft). De muziek is perfect bij deze film in combinatie met de beelden.
Het valt me trouwens op dat er de laatste tijd veel films zijn waarvan hij de muziek verzorgd heeft.
Ik kan eigenlijk geen negatieve dingen over deze film zeggen. Alles zit zo goed in elkaar. Het is gewoon de combinatie van het verhaal, muziek, acteer prestaties, ... .
Ik zal verder niets over de film vertellen. Je moet hem zeker gewoon eens zelf gaan kijken.
Deze film behoord zeker tot 1 van de hoogte punten van de films diein 2003 in de bioskoop draaien! Zeker in dit genre.
Als je hem 1x gezien heb moet je hem denk ik zeker nog een keer gaan kijken. Ik denk dat je de 2e keer nog veel meer van de film kan genieten.
4 1/2*
titan
Een jaar of 10 geleden werd Jean-Claude Romand veroordeeld tot levenslang. Blijkbaar heeft dit bizarre waargebeurde verhaal veel indruk gemaakt, want dit is al de tweede film die over zijn leven is gemaakt.
Het is een prachtige film. Een soort moderne tragedie over een man die heel lang de schone schijn heeft op kunnen houden, maar in zijn eigen web verstrikt raakt.
Regisseur Garcia geeft de film een extra meerwaarde door lak te hebben aan chronologie, waardoor het een interessante puzzel wordt. Daarnaast maakt hij halverwege een twist waarin hij de clou verraadt en waardoor het perspectief van de film verrassend wijzigt. 4*
NB: Trek je niets aan van die 0,5* van Danny
neo
Erg intrigerend verhaal. De film begon dacht ik met iets van een tekst: Het is erger om niet ontmaskerd te worden jaren lang dan wel ontmaskerd worden. Daniel Auteill weet precies de droevigheid van zijn karakter weer te geven. De film bevat ook een grimmigheid zoals ik maar weinig in films zie. Wel jammer dat Badalamenti na het eerste uur steeds minder vaak wordt ingezet en op een gegeven moment pas weer op het einde wat van zich laat horen. Voor de rest gewoon een zeer zeer indrukwekkende film!! 4.5 sterren
neo
Dit vind ik nou wel grappig
Ja de muziek deed ook denken aan Blue Velvet noem maar, het is gewoon de stijl van de componist. En James Horner muziek lijkt ook vaak erg op elkaar. En wat is er eigenlijk opvallend aan het feit dat hij voor veel films de laatste tijd muziek componeert? Niet veel meer als andere collega's als Horner die ook aan de lopende band 7 scores in een jaar componeren.
Moest dit even kwijt
Voor de rest ben ik het wel helemaal met je eens.
SlingBlade
Van deze film had ik veel meer verwacht. Ik vondt het uiterst traag wat ik ook voor de opbouw vondt gelden. De climax liet voor me gevoel dan ook zo lang op zich wachten. Het enige punt wat ik wel sterk aan de film vondt, is dat je ziet hoe goedgelovig mensen over het algemeen zijn.
2,5 ster
mstoffer
Ik weet het niet met deze film. De beelden zijn fraai, Daniel Auteuil speelt subliem, maar toch doet de film me weinig tot niets. De tragedie is zeer onsentimenteel en afstandelijk in beeld gebracht. Vaak is dit een voordeel, maar in dit geval is het resultaat dat ik de zich in het laatste deel voltrekkende tragedie volledig onbewogen heb aangezien. Van de familie van Auteuil (vrouw, kinderen, ouders) is me niets bijgebleven; geen mensen van vlees en bloed. Daardoor toch niet meer dan 2 1/2 *.
supersonic74
Deze film is mij zeer goed bevallen. De sobere sfeer gaf goed aan dat Romand langzamerhand zijn leugens niet meer kon vast houden en dan ook in feite liep te stressen, zodat die geneigd was om domme acties te doen. Wat wel jammer was dat er niet zo veel over de familie zelf werd getoond, waardoor Romand eigenlijk een eenzaam bestaan leek te hebben. Toch was deze film zeer boeiend om te volgen...muziek klonk wel wat bekend voor....maar dat is bijzaak een 4.5
Jassie
Idd, wat een indrukwekkende film!. Hoe iemand zover kan zakken. Mooi in beeld gebracht hoe hij worstelt met leugens en realiteit. 4*
93.9
Bijzondere film.
Vooral vanwege met minimale aan bombast, zelfs wanneer er een paar mensen vermoord worden.
Toch niet helemaal wat ik ervan gehoopt heb.
Intruder
Hoewel hij inderdaad echtgenoot en vader was denk ik dat hij ook daadwerkelijk een eenzaam bestaan leidde. Hij kan de warmte van zijn gezin toch nooit aan omdat hij beseft dat hij al zo lang tegen iedereen liegt? Zo lang elke dag thuiskomen en liegen over zijn 'werkdag', dat houdt een mens niet vol. Die quote in het begin zei dan ook genoeg. Deze film is een mooie studie van de psychologie van een man die volledig gevangen zit in de 'downward spiral' van zijn eigen leven en leugens.
Dit lees ik net op cinema.nl:
"Het gelijknamige, op ware gebeurtenissen gebaseerde boek van Emmanuel Carrère werd eerder verfilmd als L'Emploi du temps."
haansch
Ongelofelijk hoe de gruwel van het vermoorden van je eigen kinderen wordt verbeeld. Je ziet Auteuil verdrinken in de vicieuze cirkel van leugens en eenzaamheid. Een fascinerende maar ook verschrikkelijke film.
woeqie
Het was een film die zeker niet verveelde ook al zat er weinig tempo in. Ik vond het wel jammer dat juist het 'psychologische gedeelte' van de hoofdpersoon juist zo vaag bleek, zou wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Misschien dat Garcia dat heeft gedaan omdat de werkelijkheid ook niet helemaal bekend is?? Ik ken het werkelijke verhaal niet. Een film om nog een keer te zien...
Koekebakker
Wat een fascinerend onderwerp is dit toch. En wat kan het indrukwekkende films opleveren. L'Emploi du Temps vind ik een van de mooiste films van de laatste jaren en deze doet er niet veel voor onder.
In beide films wordt geweldig geacteerd. Auteuil zet het hoofdpersonage op vergelijkbare manier neer als Aurelien Recoing in L'Emploi du Temps.
De grootste verschillen zitten in de opbouw van het verhaal (L'Emploi... is chronologisch verteld) en in het einde. Ik zal het einde van L'Emploi.. hier niet weggeven, maar L'Adversaire is de grimmiger film van de twee. De gruwelijke slotscenes waren voor mij zelfs pure horror, ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren.
Maar het subtielere einde van L'Emploi... zorgt er dan weer voor dat je je nog meer vragen gaat stellen over onze samenleving - ik dan toch.
xenne
vrijdag 19 oktober, 1:00 uur op TV (Nederland 2)
xenne
Kwam door een speciale uitzending over de gisteren overleden Jan Wolkers.
pampelonne
goeie film, vooral zo grimmig omdat hij op ware feiten is gebaseerd.
daniel auteuil is geweldig.
ik begrijp de titel van de film niet, wie is de tegenstander?
xenne
goeie film, vooral zo grimmig omdat hij op ware feiten is gebaseerd.
Adversaire is een ander woord voor Satan, de vader der leugen.
brucecampbell
Sterk portret van een zéér eenzaam man die door al zijn leugens en bedrog zich genoodzaakt voelt zijn gezin te vermoorden.
Enorm goede Auteuil!
- 21924 berichten
Na een boeiend begin kon deze film mij helaas steeds minder boeien. Wat mij betreft weet de regisseur niet optimaal de onmogelijke situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt weer te geven. Dat zorgt ervoor dat de hoofdpersoon in mijn ogen wat vreemde en ongeloofwaardige beslissingen maakt.
brucecampbell
Welke vreemde en ongeloofwaardige beslissingen?
- 21924 berichten
Welke vreemde en ongeloofwaardige beslissingen?
Je hele gezin vermoorden lijkt mij geen alledaagse beslissing. Of het moet een krankzinnig persoon zijn, maar gezien de rest van de film lijkt de hoofdpersoon dat niet te zijn.
brucecampbell
Het is gebaseerd op ware feiten.
- 21924 berichten
Het is gebaseerd op ware feiten.
Dat kan wel zo zijn, maar het is de taak van de regisseur om het op een zo goed mogelijke manier over te brengen. En ik had niet het gevoel dat dit de enige oplossing was van de hoofdpersoon. Ik zag vandaag toevallig de film Control, en daarin wordt het gevecht in het hoofd van de hoofdpersoon op een naar mijn mening veel overtuigender en een meer interessante manier gebracht. (is ook op ware feiten gebaseerd)
brucecampbell
Tja, ik vond het perfect gedaan, maar ik respecteer ieder zijn mening.
missl
wat een mooie film, mooie opbouw, goed geacteerd. En dat dit waar gebeurd is of in ieder geval waar gebeurde feiten aantoond maakt het nog angstaanjagender
thomzi50
- 1991 berichten
Wat traag, maar niet ergerlijk traag. Mooi verhaal, heeft iets angstaanjagends. Het feit dat het echt gebeurde geeft een extra, luguber element eraan. Vind Daniel Auteuil overigens een erg sterke acteur. Muziek inderdaad Blue Velvettig- maar dat is eerder een plus- dan een minpunt. 3,5* voor dit zorgvuldig gemaakte, indrukwekkende drama.

Waargebeurde dramafilm 'L'Adversaire' is een grimmige kijktip op Netflix: 'Eigenaardig hoe een mens in elkaar steekt'

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf Franse films toe

Shine
Drama / Biografie, 1996