• 11.256 nieuwsartikelen
 • 163.438 films
 • 10.398 series
 • 30.303 seizoenen
 • 617.858 acteurs
 • 193.884 gebruikers
 • 9.023.498 stemmen
Avatar
 
banner banner

Superposition (2023)

Drama / Thriller | 100 minuten
3,04 42 stemmen

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 100 minuten

Oorsprong: Denemarken

Geregisseerd door: Karoline Lyngbye

Met onder meer: Marie Bach Hansen, Mikkel Boe Følsgaard en Mihlo Olsen

IMDb beoordeling: 6,1 (754)

Gesproken taal: Deens

Releasedatum: 3 augustus 2023

Plot Superposition

De geliefden Stine en Teit verruilen met hun zoontje Nemo het stadsleven in Kopenhagen voor een rustiger bestaan in een afgelegen gebied in Zweden. Met de verhuizing hopen ze zichzelf als individuen heruit te vinden. Hun nieuwe leven leggen ze tevens vast in een podcast. Het koppel ontdekt dat nabij hen een ander koppel woont, dat verdacht veel op hen gelijkt.

logo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

 • 1574 berichten
 • 425 stemmen

Aangekocht door September Film Distribution. Release in 2023.


avatar van Mr Thee

Mr Thee

 • 1563 berichten
 • 1113 stemmen

Superposition 2023 #IFFR2023

Ben je op zoek naar een thriller die aardig met je mind fuckt kijk dan komend jaar ook Superposition eens. Het begin/ de aanleiding was wat ver gezocht, maar toen de film eenmaal op gang kwam had ik toch wel de smaak te pakken. Het einde was gaaf maar kon wellicht nog harder. Kortom: genoeg over na te praten. Fraaie debuutfilm.

De intro en de q and a werd gedaan door een tonnetje ronde, tevens komisch interviewende Duitser. Olaf Möller is mij nu bekend.

Leuke eerste filmervaring op het IFFR dit jaar.


avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

 • 1574 berichten
 • 425 stemmen

Jotil schreef:

Aangekocht door September Film Distribution. Release in 2023.

Vanaf 3 augustus 2023 in de bioscoop.


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2048 berichten
 • 1416 stemmen

In de quantummechanica staat superpositie voor het idee (met name bekend door middel van ‘Schrödingers kat’) dat een deeltje in twee posities kan zijn tot de meting de golffunctie ineen doet storten met één positie als gevolg. In een andere interpretatie van de quantummechanica wordt dit ineenstorten ontkend zodat beide uitkomsten even reëel zijn waardoor de werkelijkheid als het ware vertakt in parallele universums met mogelijke interferentie van universums die sterk op elkaar lijken. Dit idee van het multiversum is erg populair in science fiction en bv. de films Everything Everywhere All at Once (2022) alsmede de Spider-verse-films zijn erop gebaseerd (het concept past goed bij het postmodernisme dat een ‘maximalisme’ hanteert tegenover het moderne minimalisme/abstractie).

In deze film wordt het idee – dat ook als zodanig wordt benoemd en waar ook de titel naar verwijst – gebruikt voor een psychologisch drama waarin een typisch millenial-stel zich terugtrekt uit de gejaagde beschaving om in de natuur ‘zichzelf’ (en elkaar) te vinden. Eerlijkheid en isolatie zijn de uitgangspunten van het experiment (ze zijn in het verleden zeker niet eerlijk tegen elkaar en zichzelf geweest zodat ze valse versies van zichzelf hebben gepresenteerd), maar leiden al snel tot conflict, eerst met elkaar en daarna met hun dubbelgangers (de dubbelganger is een veel voorkomend motief van vervreemding in het postmodernisme) die ze er ontdekken: twee parallelle werelden in het multiversum blijken te interfereren waarbij er twee verschillende versies van henzelf samenkomen en zo elkaar letterlijk de spiegel kunnen voorhouden (de film doet ook denken aan Bergmans Persona (1966)). Als typische millenials blijken ze narcistisch en egoïstisch en eigenlijk niet in staat tot een relatie (waarbij de alternatieve versie van hun partner aantrekkelijker lijkt).

De film heeft de vorm van een thriller en dat werkt een tijd goed maar wanneer ze eindelijk doorhebben wat er aan de hand is verliest de film spanning en voert de film op een wat warrige wijze naar de uitkomst om weer naar het ene universum terug te keren. Toch zijn het idee en de uitwerking best aardig.


avatar van HK Senator

HK Senator

 • 594 berichten
 • 1302 stemmen

Dappere poging van de Denen om een intelligente psychologische horror te maken. Maar als je veel horror hebt gezien kijk je hier niet van op. Halverwege de film lijkt het alsof de regisseur geen keuzes kan maken. De film wordt stuurloos en gaat alle kanten op. Dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid.


avatar van Max0180

Max0180

 • 17 berichten
 • 47 stemmen

Knappe debuut film van Caroline Lyngbye.

Het onheilspellende sfeertje is vanaf het eerste shot al sterk voelbaar.

Het concept is mijn ogen erg origineel en uitstekend uitgewerkt.

Het acteerwerk en het camera werk is van hoog niveau en de film bevat een hoop prachtige shots.

Het einde is pakkend en zet je na afloop wel eventjes aan het denken.

****


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8530 berichten
 • 4785 stemmen

Omdat ik de voorbije weken de twee films van Invasion of the body snatchers gezien heb, moest ik hier telkens aan denken. Niet dat deze verder veel gemeen hebben met deze film, maar toch.

Wel een prima film die voorts weinig verklaart van het hoe of wat. Het gebeurt gewoon. Ik vond het verder wel lang duren dat men niet doorhad dat de anderen in hetzelfde schuitje zaten. De gelijkenissen waren zo treffend dat men toch meteen moest doorhebben dat er iets vreemds aan de hand was waar niemand schuld aan had.

Open en interessant einde ook waarbij ik vermoed dat het originele koppel zeg maar de kleine van die anderen terug mee hebben. De originele Nemo is wellicht verongelukt ofzo, enfin, dat denk ik toch daar er maar eentje van meer rondliep. Niet voor iedereen weggelegd denk ik wegens vrij traag, maar ik zat meteen in de film.

Los van dit alles, wat een irritant koppel, stuk voor stuk. Zo gaat het er dus aan toe in een bloedeloos huwelijk...


avatar van AniSter

AniSter

 • 1992 berichten
 • 1527 stemmen

Naast drama en thriller zeker niet de mysterie- en psychologische elementen onderschatten. Een apart verhaal waarin een aantal karakters zichzelf letterlijk tegenkomen en veel over zichzelf en hun partners leren. Het slot was vrij duidelijk met het vinden van een kinderhandschoentje. Een redelijk beklemmend geheel; dit had zomaar een film van Shyamalan kunnen zijn, dus petje af voor Lyngbye.


avatar van Rodger

Rodger

 • 1688 berichten
 • 1653 stemmen

Heel aparte film

Het eerste gedeelte is best ok maar dan wordt het zo mysterieus dat je toch wilt zien hoe het afloopt

3.0 ***