• 9.370.388 stemmen

Met onder meer: Vojtěch Dyk, Martina Babišová en Emőke Baráth

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits en Italiaans

Releasedatum: 14 december 2023

Plot Il Boemo

In het jaar 1764 leidt Josef een onzeker leven in Venetië. Hij droomt ervan opera's te componeren en gaat op zoek naar werk als violist. Dankzij een rijke vrouw kan hij aan de bak, maar het is wanneer hij de minnaar is van een libertijnse markiezin dat de bal echt aan het rollen gaat. Zij meet hem een hedonistische levensstijl aan, vrij van enige religieuze intolerantie. Josef krijgt de kans om een opera te componeren voor San Carlo, het grootste theater in Europa.

Josef Mysliveček

Caterina Gabrielli

Anna Fracassati

Orfeo Crispi

Wolfgang Amadeus Mozart (Young)

Count of San Paolo

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 14 december 2023 in de bioscoop (Imagine Entertainment)

avatar van mrklm

mrklm

De in Praag geboren componist Josef Mysliveček [Vojtech Dyk] is 43 wanneer hij in 1881 in Rome sterft met zijn nieuwste partituur stevig in zijn handen geklemd. Josef zit financieel in de grond en zijn gezicht is zwaar verminkt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Dat ontdekken we in een aantal episodes die beginnen in 1865, wanneer Josef naar Venetië reist in de hoop daar een mentor te vinden en een lucratieve opdracht. Vrouwen vallen als een blok voor de kleurloos gespeelde Josef en mede daardoor weet hij al snel een ingang te vinden voor een prachtige opdracht waarmee hij een gevierde componist en dirigent wordt. Helaas krijgen componisten bij lange niet zoveel betaald als de uitvoerende artiesten, bovendien verbrast Josef zijn geld aan prostituees en gokkerij. Dyk heeft totaal geen charisma en Václav geeft geen enkel inzicht in de positieve en negatieve drijfveren van de hoofdpersoon. Liefhebbers van opera zullen echter volop genieten van de indrukwekkende muzikale uitvoeringen, al vond ik het jammer dat die niet voorzien waren van ondertiteling, vooral omdat ik de indruk heb dat de teksten juist een weerspiegeling zijn van het innerlijke leven van de hoofdpersoon. Andere pluspunten zijn de kostuums van Andrea Cavelletto, het camerawerk van Diego Romero en de aandacht voor de operacultuur, die sindsdien behoorlijk is veranderd.