Genre: Biografie / Drama
Bekijk via CANAL+
Bekijk via SkyShowtime
Vandaag om 16:00 uur op Film1 Action
Plot De Vuurlinie
Op missie in Afghanistan leidt Marco Kroon zijn manschappen op heldhaftige wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Kroon echter in opspraak. Tegelijk worstelt de militair met trauma’s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen en in de media en op straat heeft iedereen een mening over hem. Kroon belandt in een emotionele rollercoaster. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit.
Marco Kroon
Remco
Chief of police
Maurits
schumacher
Ik vond het een goeie film.
Int begin moest ik er effe inkomen.
Robertdeniro
Prima film, goed opgebouwd met flashbacks die niet overdone zijn en een aardig beeld geven van wat gebeurd kan zijn. Mooie chemie tussen Kroon en zijn vrouw, een chemie die werkt. Mooi slot waar de lijnen bij elkaar komen. De moeite om te kijken zeker waard.
Goeie film over de soldaat Marco Kroon die de hoogste onderscheiding in ontvangst mag nemen van de Koningin. Een onderhoudende film. Mede vanwege de flashbacks in Afghanistan (alhoewel deze op een gegeven moment iets te veel afleiden van het hoofdverhaal). Alhoewel ik lang niet al zijn films gezien heb, is het wel duidelijk dat Roel Reine zijn beste werk aflevert in Nederland. Een kleine 3.5 sterren.
Petina
Tja, wat hierboven al gezegd is over het verhoor door de Kmar en de wapens, dat is helemaal juist. Wat ik wel storend vind is dat Torenstra niet lijkt op Marco Kroon. (is er nou echt niet een acteur die een beetje op Marco lijkt?) Mijn vrouw vond het een aardige film maar door de onjuistheden in de film vind ik het maar matig.
Luudje10
De biografie is zeker goed in beeld gebracht en was bij mij nog goed bekend. Alleen de verkrachtingsscenes dat kon ik mij niet herinneren. Dat was nog heftiger als de missie in Afghanistan zelf. Jammer is, dat het allemaal voor niets is geweest en dat de Talitubbies weer aan de macht. Ik vond het een goede Nederlandse film met een uitstekende Toornstra. Alleen wat ziet Angela Schijf er slecht uit zeg. Lijkt wel of ze ziek is
Master Blaster
Mhwa.
Niet slecht maar vond de film meer entertainment en dat is jammer met een waargebeurd verhaal.
Thorak
Tamelijk slechte film, erg slecht geacteerd en constante flashbacks.
Typische Roel Reine film, leuk idee, slechte uitvoering. Dat Waldemar Torenstra niet op Marco Kroon lijkt irriteert me nog niet eens het meeste, maar dat hij totaal niet geloofwaardig als KCT'er overkomt des te meer.
filmkul
Redelijk Nederlands drama. Het verhaal is grotendeels bekend en wordt best goed uitgewerkt door Reine. Drama wordt middels flashbacks afgewisseld met actie. Het drama deel weet de kijker best te raken en je voelt ook mee met de machteloosheid van Kroon. De actie ziet er voor Nederlandse begrippen best goed uit en zijn van hoog niveau. Het acteerwerk is verder in orde, hoewel ik bij Toornstra niet het idee heb dat ik naar Kroon zit te kijken. Visueel van prima niveau. 3.5/4.0
mcdaktari
Echt zo'n onzin om te zeggen dat er echt slecht geacteerd word. En waarom? Omdat het een Nederlandse film is? Torenstra acteerd helemaal niet slecht, maar ja als het van Nederland is moet je het afkraken he. Besyt een goeie film, niks mis mee.
willemfilm
Een prima verfilmd verhaal. Toornstra vind ook een goed acteur. Lijkt misschien niet Kroon maar dat vind ik bijzaak. Mijn buurman lijkt op Kroon maar die buurman is weer een slecht acteur. In de film lijkt het OM een stel domoren die met een nauwelijks te bewijzen zaak naar de rechter gaat. Het echte OM-verhaal wordt m.i. niet verteld, Hebben we nu het echte verhaal gezien? Getraumatiseerd kan Kroon heel goed zijn, als zijn verhalen kloppen. Ik vond het goede film. Ik heb geen reden verder om te twijfelen aan de gebeurtenissen maar zijn rare en agressieve gedrag bij het uitschrijven van een pisbon naar de politie bevestigd dat hij wel een bijzonder mens is.
Leonsteen1
Eindelijk weer eens een goede Nederlandse film. En wat ook een plus punt is goed te verstaan
Fisico
Misschien is het grote voordeel van de film voor mij dat ik die Marco Kroon helemaal niet ken. Die hele hetze in de media - ik neem aan dat het wel een dingetje was in de al dan niet gespecialiseerde pers - is me dan ook compleet voorbij gegaan. Ik las op Wikipedia (nou niet de meest betrouwbare bron altijd, maar wel handig om snel snel up to date te zijn) dat er nog wel wat meer loos was met de man.
De film dan. Puur filmisch vond ik het een vrij knappe film. Zeker daar in Afghanistan. Goed in beeld gebracht, knappe actiebeelden, mooi gedaan alvast. Het bracht ook wel wat schwung aan het verhaal. Anders was het maar een dooie boel geweest. Ik vond de montage wel OK, die afwisseling was wel nodig.
Waarom men die juridische (en publieke) heksenjacht wou starten is me niet geheel duidelijk. Vanuit de film leek het wel dat het OM zijn hand overspoeld heeft. Gegokt en verloren, niet netjes.
Acteerwerk was goed. Ook van Torenstra. De PTSS kwam er naar mijn gevoel iets te zwak uit. Daar zijn betere films over.
Waku
Ik was wel een beetje bevooroordeeld als het over Marco Kroon ging . Met name door het carnaval wildplas incident. ( is geen spoiler, komt niet in film voor
) Maar als ook maar een kwart waar is van wat er gebeurde in Afghanistan dan kijk je toch anders tegen deze veteraan aan. Verder speelt justitie een bedenkelijke rol in de vermeende drugs en wapenzaak. Al deze gebeurtenissen inclusief ptts syndroom worden goed vertolkt in deze " De Vuurlinie". Toornstra overtuigt eveneens als Kroon al had men er wel voor moeten zorgen dat de acteur ook fysiek op de veteraan had geleken. Toornstra lijkt nu vooral op Toornstra. 3.5*
schram101
Marco Kroon is markant, charismatisch en ongrijpbaar figuur. Eigenlijk alles wat Waldermart niet is. Nog even los van een kale kop. De zaak an sich is nog wel boeiend maar de films schreeuwt om een andere hoofdrol.
Sallie Harmsen zet wel een fijn personage neer, dat maakt De Vuurlinie nog wel een dragelijke film.
YSV
Goeie film.
Niet te bevatten dat dit waargebeurd is
Uitstekend acteerwerk van Waldemart
Lucius
Film is slecht belicht. Wordt veel gespeeld met lichtstralen, beetje teveel. Veel te donker in veel scenes. voorbeeld: Tijdens het politieverhoor een donkere ruimte, zwarte muren, nep zilverlicht uit het raam en dan alleen een geel peertje met zwak licht boven zijn hoofd? Kom op zeg, zo ziet een verhoorruimte er niet uit. Ongeloofwaardige locaties, zo vergaderd het OM in 's hertogenbosch in een tafel in een soort van hal, ziet er niet uit.
Na het verhoor staat zijn collega militair pal naast de deur waar hij uitkomt. Slaat nergens op. Doet daar niks. Moet er alleen maar staan zodat er een conflict kan komen.
De combatscene in Afghanistan, slecht in beeld gebracht, zoals de camera die het pad van een rpg-raket volgt, zag er echt niet uit. Explosies uit het niets naast een auto. Gewoon knullig. Script slecht: ''We gaan het hier schoonvegen tot er geen taliban meer over is.'' ''Roger.'', is de reactie. Nou zo verloopt een gesprek in het echt totaal niet. Zeg gewoon ''oké''' of niks. Zo kan ik wel bezig blijven.
Een goede film maken is moeilijk, en meestal ben ik teleurgesteld in nederlandse producties. Zo ook in deze.
De film geeft ook geen enkele reden om geïnteresseerd te zijn in de hoofdpersoon. Ik heb niks gezien in het eerste deel van de film wat sympathie voor het hoofdpersonage moet opwekken waardoor je wilt blijven kijken. Het is dat we allemaal weten wie Marco Kroon is, en dat is de reden waarom we kijken. Maar als we dat niet zouden weten, waarom zouden we dan emotioneel geboeid zijn in het verhaal van deze militair?
merijn82
- 1931 berichten
Matige film zonder focus. Voor mij heeft het nauwelijks bestaansrecht. Waarom moest deze film gemaakt worden? (antwoord: zoveel mogelijk plat oorlogsvermaak tonen) Als oorlogs/ actiefilm is het middelmatig en als rechtbankfilm nog minder dan dat. Wat heeft die climax (ontvoering) in Afghanistan te maken met de strafzaak in Nederland? Want zo wordt het nu wel gebracht. Rommelig allemaal. Had dan gewoon een fictief persoon verzonnen voor deze film en een oorlogsfilm over Afghanistan gemaakt.
Nee dit is het gewoon niet. Waldemar viel mij erg mee overigens. Die doet het goed. 1,5*
Shadowed
Wellicht dat de verkeerde verwachtingen hebben bijgedragen aan de uiteindelijke teleurstelling, maar regisseur Roel Reiné is duidelijk geen dramaliefhebber. Spijtig genoeg is er nogal wat drama te bekennen in De Vuurlinie, die tussendoor wordt onderbroken met wat oorlogsgeweld. De flashbacks van Afghanistan zien er voor Nederlandse standaarden behoorlijk grootschalig en spectaculair uit, maar sluiten amper aan op de rechtzaak. Uiteraard op inhoudelijk vlak wel, maar de twee verhaallijnen zijn zo verschillend van elkaar dat ze op filmisch vlak eigenlijk niet samengaan. Je wisselt tenslotte veel bombast af met ingetogen relatieontwikkeling en die combinatie vraagt veel van je concentratie. Tel daar het bijzonder onovertuigende acteerwerk (de erbarmelijke dialogen zijn daar deels verantwoordelijk voor) en de belabberd doorgedreven muziekkeuze bij op en je hebt een behoorlijk saaie middag voor je kiezen. Niettemin durft Reiné om af en toe lekker los te gaan en daar wint de film veel kracht mee, maar ik kan niet in het enthousiasme meegaan van mijn medegebruikers.
martijn011
- 2034 berichten
Degelijke film van Roel Reiné met een prima Waldemar Torenstra als Marco Kroon. Aangezien ze totaal niet op elkaar lijken had ik de hele film moeite met Torenstra als hoofdrolspeler, al lag dat zeer zeker niet aan z'n acteerwerk. Dat was prima in orde, evenals de rest van de cast.
De film bestaat uit twee delen, het hele gedoe rondom de drugs- en wapenhandelzaak en flashbacks uit Afghanistan. Wat betreft het laatste, ondanks de toch wel heftige situaties waarin hij zich bevond, is het de filmstijl die me totaal niet kon overtuigen. De camera staat grotendeels dicht op de acteurs zodat het niet prettig wegkijkt.
Ook voelt het alsof Reiné niet echt kon kiezen tussen een rechtbank- of oorlogsdrama. Echt diepgaand wordt het allebei niet zodat deze film over een tijdje het rijk der vergetelheid wel gaat bereiken.
Toch is het zeker geen straf om deze film eens op te zetten, vermakelijk is het zeer zeker.
Nipte 3*
Lovelyboy
Gisteravond even aan de slag met deze De Vuurlinie en daarmee het verhaal van de omstreden Marco Kroon, en toch zeker een aanrader volgens verschillende mensen. Ik verwachtte er dan ook wel het nodige van maar de mogelijke potentie kwam er eigenlijk geen minuut uit.
Het is overigens niet zo dat ik het een slechte film vind, het is eerder zo dat de film gewoon niets bijzonders is. Toch kent het geheel wel pluspunten zoals de sterke actiescenes, redelijk tot goed ogende militaire gewoonten, gedraging, tactieken en wapengebruik. Ook fraai te zien een Spectre Gunship in actie en zijn de scenes van het trauma zelf met het daar aan sluitende rechtbank momentje naargeestig en beklemmend gefilmd. De cast biedt de altijd mooie Harmsen, genoeg bekenden met Schijf, Bokma en Spitzenberger en een Toornstra die er het beste van maakt. Maar dat is het dan toch wel wat de pluspunten betreft binnen een film die erg veilig binnen de lijntjes blijft, geen grijs gebied betreedt en zelf niet lijkt te weten waar de focus nu precies ligt, namelijk op het trauma of het omstreden karakter zelf. Het is namelijk nog altijd gissen wat er precies waar is aangezien hij zelfs binnen het leger voor fantast en leugenaar werd uitgemaakt en de film notabene begint met de tekst dat het een mix betreft van feiten en fictie. Even voor de zekerheid indekken...
Zoals reeds gezegd, Toornstra doet zijn best, maar behalve dat hij totaal niet lijkt op Kroon, kan hij zich geen moment spiegelen aan het karakter. Eén blik is voldoende om te zien dat Kroon in werkelijkheid een 'alphamale' eerste klas is, markant, flamboyant, een verschijning, een aanwezigheid, en daarmee iets dat Toornstra geen moment weet te brengen. Dan is er de focus enerzijds met de zaak tegen Kroon, een zaak die aan elkaar hangt als los zand en amper serieus te nemen is, anderzijds speelt het sluimerende trauma. In mijn optiek twee zakken die volledig los van elkaar staan, desondanks wordt het trauma aan het einde uit de hoge hoed getoverd alsof dan opeens alles begrepen en vergeven is. Buiten dat is het allemaal info die iedereen, die de zaak in de media meegekregen heeft, wel van op de hoogte was, echte onhullingen komen er dus niet, het is eigenlijk een opsomming van de bekende feiten en achteraf ben ik niets wijzer geworden over het karakter Kroon.
Dan zit er nog een hele rare discrepantie in het Afghanistan gebeuren waar Kroon de regeltjes serieus na leeft en bij de actie in het donker niet geschoten mag worden zonder bekendmaking of bijvoorbeeld de discussie over het extra schot aan een reeds uitgeschakelde vijand, soort van executie, die niet binnen de 'rules of engagement' valt. Maar eenmaal aan de thee bij die ene gast neem ze dat jongetje wel mee met getrokken wapen, dat ik bij mezelf denk als je zo van de regels bent weet je al helemaal dat je dat niet kan maken. Als dergelijk hoog opgeleide en geinstrueerde officier van de commando's ben je uitermate goed op de hoogte van gebruiken en gewoontes en behoort het jongetje bekende info te zijn. Daarop dat moment wordt er eigen rechter gespeeld en een prive oorlog ontkent terwijl een extra schot in een gevallen tegenstander niet mocht, ondanks de misselijkmakkende onderbuik gevoelens vind ik dit totaal ongeloofwaardig. Dan vind ik hoe gemakkelijk hij overmeesterd wordt tijdens de kidnap ook best slecht.
Afijn, duidelijk is dat er best veel mankeert aan deze productie en ik naar mijn smaak niets nieuws weet over Kroon. De Vuurlinie kan ook dan niet anders omschreven worden dan een redelijke poging tot een oorlogsfilm en een redelijk beeld over wat trauma met je kan doen. Verder had het karakter iedere andere naam kunnen dragen en dat zegt eigenlijk alles.
Quido
Ik hou wel van de ambitie, maar die te nadrukkelijke (Amerikaanse tv-)belichting en Amerikaans gemodelleerde personages en dialogen passen gewoon niet in deze Nederlandse context.
TerryA
... het verhaal van de omstreden Marco Kroon...

gewoon gezien als een Walter Mitty figuur buiten Nederland. Dat iemand geld besteed heeft aan zijn 'verhaal' maakt het triest, of nog grappiger?
Ebenezer Scrooge
Ben tegenwoordig meer tijd kwijt aan het zoeken naar een film dan aan het daadwerkelijk kijken van een film: filmtitel aanklikken, 5 minuten kijken, nee is ook weer niks... en vervolgens weer die hele klotelijst doornemen of het internet afspeuren. Zo kwam ik gisteren na een halfuur zoeken uit bij De Vuurlinie.
Precies wat ik ervan verwachtte: flashbacks, ptss-visioenen.... een hoop geschreeuw.
Dat Brabants van die vriendin hahaha...
Die twee naakte lichamen - lepeltje, lepeltje - van bovenaf gefilmd, wat zag dat er raar en lelijk uit. Is er dan niemand die zich dan bedenkt dat zoiets er voor geen meter uitziet.
Die hele Kroon affaire heeft me trouwens ook nooit kunnen boeien, een hoop drama om niks.
Snap niet dat je daar een film over wil maken.
Marinus van der Lubbe, dat daar nog nooit een film over is gemaakt. Maar goed, lijkt me voor een regisseur een stuk lastiger (en uitdagender) om dat verhaal op intelligente wijze over te zetten op het witte doek. Bij Kroon ligt het script eigenlijk al kant-en-klaar voor je op tafel.
O wacht, ik lees nu net dat Ben Verbong bezig is met een film over Van der Lubbe.
Verder heb ik niets tegen Waldemar Torenstra, maar dit is toch echt abominabel slecht. Dialogen als:
"Ok schatje, ik hou van jou hè!"
"Ik hou ook van jou schat."
"Houdoe schatje."
"Houdoe."
En kan toch niet de bedoeling zijn dat je bij een verkrachting in de lach schiet?
Dat Gladiator muziekje aan het einde haha..
shugenja
Tja.. wat moet je hier over zeggen? Marco Kroon heeft een. Boek geschreven over wat hij heeft moeten doorstaan in Afghanistan. En regisseur Roel Reine neemt alles klakkeloos over. Hij levert een nogal onevenwichtige film waarin de belangrijkste delen heel snel en onvolledig voltrekken. Terwijl hij veel tijd neemt voor rechtbank scènes en allerlei dramatische zij verhalen. Torenstra helpt niet al doet hij het niet slecht.
Maar als je dan naar ander werk kijkt van Reine dan valt deze best te pruimen. De actiescenes zagen er puik uit daarin is hij zeer sterk. Ik zou dus zeggen hele goede stukken maar als geheel onevenwichtig.