• 9.374.146 stemmen

Geregisseerd door: Abel Ferrara

Met onder meer: Shia LaBeouf, Cristina Chiriac en Marco Leonardi

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Spaans

Plot Padre Pio

Francesco Forgione wordt geboren in de late negentiende eeuw. Hij vindt op jonge leeftijd zijn roeping en komt te boek te staan als pater Pio. Tegelijkertijd heerst er politieke onrust in zijn plattelandsdorpje. Door de christelijke volgelingen wordt hij geadoreerd, maar door de stigmata op zijn lichaam is zijn naam niet zonder controverse. Pater Pio komt uiteindelijk in het jaar 1968 te overlijden.

avatar van John Milton

John Milton

tbouwh heb je hier reeds iets over geschreven, of wil je even iets neerpennen? Ik ben juist van jou benieuwd wat je hiervan vond, en waarom je hem zo laag waardeert.

N.B. Aan de hand van de trailer verwacht ik ook weinig, de grainy shaky cam, de goedkope intertitles, de Engels sprekende LaBeouf.... Het voelt shoddy.

Los van zijn issues vind ik LaBeouf overigens wel iemand die wat in zijn mars heeft, maar deze rol voelt verkeerd.

avatar van tbouwh

tbouwh

Dit schreef ik destijds n.a.v. de première.

Je noemt zelf al het camerawerk, en dat is inderdaad een groot issue, maar er zit ook een ongemakkelijke dynamiek in de rol van LaBeouf, die zich het ene moment daadwerkelijk als een nederig heilige gedraagt om het volgende moment weer uit de bocht te vliegen. Het voelde wat surreëel om (live) te moeten toezien hoe de man zich na zoveel onrust rond zijn 'persona' daadwerkelijk als een soort bekeerling voor de voeten van zijn mentor Ferrara wierp. De film en rol hadden zijn leven veranderd, etc. Op mij kwam het niet over, maar een bijzondere aangelegenheid was het zeker.

De politieke laag van de film is overigens vrij expliciet (de macht en de onderdrukten, de precaire bemiddelingspositie/tussenpositie van de geestelijkheid, je kent het wel). Ik zou hem je niet aanraden, tenzij je Ferraras oeuvre compleet wil hebben. Zo ver ben ik zelf ook nog lang niet, maar het beste is er i.i.g. af.

avatar van Charmides

Charmides

Beschamende verfilming over het leven van Padre Pio. Nutteloze scenes rondom een warrig politiek verhaal. De film leek meer om andere personen dan Padre Pio te draaien. Zonde, gemiste kans.