• 158.101 films
 • 9.638 series
 • 28.756 seizoenen
 • 607.347 acteurs
 • 353.030 gebruikers
 • 8.844.251 stemmen
Avatar
 
banner banner

Grutte Pier (2022)

Biografie / Historisch | 115 minuten
2,38 36 stemmen

Genre: Biografie / Historisch

Speelduur: 115 minuten

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Steven de Jong

Met onder meer: Milan van Weelden, Jan Arendsz en Bram van der Vlugt

IMDb beoordeling: 5,6 (93)

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 oktober 2022

Plot Grutte Pier

Het levensverhaal van Grutte’ Pier Gerlofs Donia (1480-1520); een vrijheidsstrijder die vocht tegen de graven van Holland toen zij besloten om Friesland te willen overnemen. De boer was een reusachtige man die beschikte over bovenmenselijke kracht. Nadat een leger zijn vrouw doodde, ging Pier ten strijde tegen de gouverneur van Friesland, die hij als bezetter zag. Hij richtte zijn eigen leger op dat op de Zuiderzee Hollandse schepen begon te plunderen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Tjikkie24

Tjikkie24

 • 39 berichten
 • 434 stemmen

mcdaktari schreef:

(quote)

Ik weiger ook te geloven dat Steven de Jong opeens een goeie film maakt. Het zijn bijna altijd dezelfde acteurs die hij gebruikt. Die Rense Westra die speelt lijkt wel alleen maar in Steven de Jong films

Klopt. Steven de Jong heeft er een handje van om acteurs te recyclen. Zal toch ook komen door het beperkte budget waar hij het mee moet doen. Dit doet de kwaliteit helaas niet altijd goed. Rense is inmiddels flink wat jaren geleden gaan hemelen dus die zien we niet meer terug in zijn films.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 5995 berichten
 • 0 stemmen

Tjikkie24 schreef:

(quote)

Klopt. Steven de Jong heeft er een handje van om acteurs te recyclen. Zal toch ook komen door het beperkte budget waar hij het mee moet doen. Dit doet de kwaliteit helaas niet altijd goed. Rense is inmiddels flink wat jaren geleden gaan hemelen dus die zien we niet meer terug in zijn films.

Dat wist ik trouwens niet, dat Rense gestorven was. Walter.S zei het me ook al , maar ik was er niet van op de hoogte. Misschien omdat, als ik zag dat die in een film mee deed, dan haakte ik al af.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58184 berichten
 • 3832 stemmen

Tjikkie24 schreef:

Hoe kan deze film in godsnaam 4 sterren hebben? Ik was blij dat ie afgelopen was, niet om door te komen. 't zal allemaal best met veel liefde gemaakt zijn hoor maar het is weer een typische Steven de Jong film. Het is het allemaal weer net niet. De omgeving is mooi, evenals de muziek, maar daar blijft het in mijn ogen bij. Ik word niet meegetrokken in het verhaal en het acteerwerk is tenenkrommend slecht. Jammer. Overigens staat deze film op Prime én Videoland, MM.

Omdat Nederlandse films op MM omhoog worden gestemd door productiemedewerkers van de betreffende film. Zie je plots een lading 5 sterren staan, terwijl je eigenlijk weet dat het troep is. Is echt al bij tientallen films op MM gebeurd. Trek gemiddeld maar 1, 1,5 volle punten van de score af, dan kom je tot een passende score bij zulke films.


avatar van Tjikkie24

Tjikkie24

 • 39 berichten
 • 434 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Omdat Nederlandse films op MM omhoog worden gestemd door productiemedewerkers van de betreffende film. Zie je plots een lading 5 sterren staan, terwijl je eigenlijk weet dat het troep is. Is echt al bij tientallen films op MM gebeurd. Trek gemiddeld maar 1, 1,5 volle punten van de score af, dan kom je tot een passende score bij zulke films.

Ah, ik dacht zelf aan een paar chauvinistische Friezen . Wel triest gedrag maar goed, de realistische score komt vanzelf bovendrijven als genoeg mensen 'm kijken.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7879 berichten
 • 3469 stemmen

Nog geen kwartier volgehouden. Opnieuw een derderangs 'epos' naar nationalistisch Amerikaans model, maar zonder budget om 't ook maar een beetje geloofwaardig op het scherm te krijgen.


avatar van rondh

rondh

 • 531 berichten
 • 2059 stemmen

Het verhaal is leuk om te weten. Maar dat is dan ook alles. Erg slecht gemaakt. Acteerwerk is matig. Actiescenes erg slecht. Camerawerk niet best en erg slechte soundtrack.

1*. En dat is eigenlijk alleen voor het verhaal dat dus amateuristisch is gemaakt.


avatar van Gerlof78

Gerlof78

 • 430 berichten
 • 293 stemmen

Wie heeft in godsnaam Steven de Jong voor deze film laten tekenen, hij is meer op zijn plek met films als Snuf de hond of de Kameleon. Met een andere regisseur had het geheel beter kunnen uitpakken, want naast dat zit er ook totaal geen spanning, emotie of goeie gevechten in. En ook dat het allemaal wat amateuristisch uitziet komt deze prent niet ten goede. Enigste pluspunt waar ik die 1e ster voor heb gegeven is Milan van Weelden als Grutte Pier, die zelf niet eens een Fries is maar zijn best zeker doet en ik als Fries kan dat zeker waarderen.


avatar van Pdeniro

Pdeniro

 • 20 berichten
 • 24 stemmen

Verschrikkelijk


avatar van Drifter

Drifter

 • 462 berichten
 • 1557 stemmen

Typische Steven de Jong film. Je weet wat je kunt verwachten. In deze film is het verhaal van Grutte Pier meegenomen, met een knipoog naar de tegenwoordige tijd.

En natuurlijk is het budget klein, zijn de acteurs redelijk, effecten komen uit de jaren '80 maar toch kijkt het prima weg, ook voor een niet Fries. Het mooist vind ik dan nog dat de kleren er uitzien zoals uit die tijd, maar de zolen zijn van moderne schoenen, dat soort kleine details maken de films van Steven mooi.


avatar van Lakte

Lakte

 • 595 berichten
 • 2524 stemmen

Over Nederlandse films ben ik niet vaak negatief maar dit was helaas echt niet best. Erg goedkoop en amateuristisch, zelfs de kleurcorrectie is niet goed, veel te modern en te digitaal. Het goedkope lettertype van de titels ziet er ook echt niet uit. Af en toe kan ik producties van Steven de Jong wel waarderen maar met deze film sloeg hij de plank volledig mis! De acteurs spelen hun rollen ook niet best en de tenten die in de film te zien zijn, zijn veel te modern. Het verhaal is amper te volgen en er zit geen logica in. Milan van Weelden heeft totaal geen uitstraling en het bloed in deze film ziet er niet uit, jaren 70 bloed ziet er nog realistischer uit. Erg triest dat Bram van der Vlugt zijn carriere moest afsluiten met deze film.

Wat mij vaak opvalt bij Steven de Jong films is dat er veel nieuwe accounts verschijnen die zijn films helemaal ophemelen en ze helemaal geweldig vinden. Tevens ook oude accounts die alleen op De Jong films stemmen. Zullen wel medewerkers zijn van het bedrijf van Steven de Jong of misschien Steven de Jong zelf wel.

Voor iedereen die deze film wilt zien, je kunt hem gerust overslaan.

De film oogt nog goedkoper dan een TV-film.


avatar van morpheus2000

morpheus2000

 • 591 berichten
 • 9671 stemmen

Nee,

Dit was hem niet….

Waardeloos geacteerd, wat deden die geanimeerde scènes er tussendoor en hoezo durven ze nog met een vervolg te komen.

Mijn Fries is niet zo heel goed, maar volgens mij stond er aan het eind iets met dat er een vervolg komt.

En dan vernachelen ze ook nog een nummer van Nightwish….


avatar van eempag

eempag

 • 369 berichten
 • 321 stemmen

Slechter dan dit wordt het niet.


avatar van joolstein

joolstein

 • 8692 berichten
 • 7284 stemmen

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries"

Oké ik begrijp dat een Friestalige film over een berucht krijger en een belangrijk historische figuur uit de geschiedenis van Friesland niet een al te groot budget tot zijn beschikking zal krijgen maar wat was dit...? Het verhaal over Pier Gerlofs Donia (1480-1520). komt totaal niet goed tot zijn recht...Het verhaal springt van de hak op de tak zodat het maar moeilijk te volgen is. Als je een eerbetoon wil maken, is het wel handig als niet Friezen het ook snappen?(al betwijfel ik of die het wel kunnen volgen?)

Nu is Pier soms op zoek naar de moordenaars van zijn vrouw en kind, er zijn meerdere flashbacks naar die gebeurtenis, dan weer is er spiritueel gewauwel over Fries bloed-en-grond (Pier leverde ook strijd op de Zuiderzee... zijn hart ging dus ook uit naar de zee...hoezo dus klei, modder of aarde?), er is een waarzegster, waanvoorstellingen en een verschijning van een zonderling figuur...zucht! Ook gaat men de ‘Braveheart’- achtige kant op als redder van het Friese volk. Wat een onsamenhangend gedoe allemaal!

Ook werden de Gwijde van Vlaanderen (Bram van der Vlugt in zijn allerlaatste filmrol) en de hertog Karel van Gelre (Cas Jansen) opgevoerd maar wie of waarom ze daar waren....je heb geen idee.., als je de film kijkt? Dat de Arumer Zwarte Hoop ook bestond uit Gelderse huurlingen heb ik nergens kunnen horen. Een in de volkstaal geschreven Bijbel was wel ook heel opmerkelijk want Maarten Luther moest zijn Bijbelvertaling nog schrijven! En een Marokkaanse overloper van de Hollanders lijkt er met de haren bij gesleept te zijn omdat zijn rol er nergens echt toe deed!

De animatie die de plaats inneemt van (de waarschijnlijk te dure) massa-scènes waren zo gek nog niet maar regelmatig snakte ik bij de vechtpartijtjes, martelingen en plundering van het dorpje Kimswerd naar B-filmer Roel Reiné. Zijn eveneens Friese Redbad (2018) was ook tegenvallend, maar daar was tenminste aan actie geen gebrek. Ironisch genoeg werd de grote Friese volksheld, vertolkt door... een Hollander! Enfin de Nederlandse geschiedenis is rijk en heeft vaak géén eens opsmuk nodig! Echter was dit de zoveelste Historische film die dat niet echt snapte!