• 9.375.219 stemmen

Gesproken taal: Engels en Noors

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Nordfor Sola

Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge, vrienden en filmmakers, ontdekken het perfecte strand aan een afgelegen Noorse kust net boven de poolcirkel. Ze besluiten daar de winter surfend door te brengen. Van drijfhout bouwen ze een hut en leven enkel van voedsel dat over de datum is. De jongemannen maken van duurzaam leven hun eigen Robinson-avontuur, waarbij ze zelfs bij persoonlijk gevaar hun kalmte weten te bewaren.

Rotterdam@1

Met mijn decennialange passie voor Noorwegen, wil ik dit zeker zien. De drie broers Wegge hebben meer prachtige docu's gemaakt van het Noorden. Een tijdje dacht ik dat Inge hun zus was, Is ook regisseur en Inge is ook een vrouwennaam in het Noorden, maar blijkt ook een man, hun broer te zijn! Zij komen van de Lofoten, een oogverblindend gebied, ben er ook geweest. Dan zijn we ook weer boven de poolcirkel! En dan dat prachtige Noors weer horen...Dank voor deze tip!

avatar van bjerik76

bjerik76

Rotterdam@1 schreef:

Met mijn decennialange passie voor Noorwegen, wil ik dit zeker zien. !

zo geef ik alles uit IJsland 5 sterren vanuit Rotterdam whaha

bjerik76 schreef:

zo geef ik alles uit IJsland 5 sterren vanuit Rotterdam whaha

Verschil: ik geef lang niet alles vijf sterren, er komt ook bagger (o.a. films) uit Noorwegen, hoor.

Maar deze docu is anders.

avatar van james_cameron

Leuke korte documentaire over Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge, vrienden en filmmakers, die een perfect strand aan de noorse kust net boven de poolcirkel ontdekken. Ze besluiten daar de winter surfend door te brengen. De barre omstandigheden in het magistrale gebied zijn fraai in beeld gebracht en de positieve instelling van de twee vrienden zorgt voor aangenaam kijkvoer. Met 45 minuten is de documentaire ook precies lang genoeg.

avatar van italklaas

italklaas

Ook ik als groot fan en bewonderaar van Noorwegen moet deze docu zien. Echt prachtig landschap en ook de achterliggende gedachte van het schoonmaken van een stuk grond, sprak mij zeer aan. Ongelooflijk wat een berg rotzooi er zo'n baai binnenkomt, echt schandalig.

Rotterdam@1

Titel betekent: ten noorden van de zon...en dus ging ik zoeken naar de ev. naam van het eiland. Wetende dat er in Noorwegen heel veel zijn, dus ook nog niet gevonden. Ondanks dat ik dat stuk van Noorwegen vlak boven de poolcirkel beslist wel ken.

Wél gevonden dat Noorwegen 53.800 eilanden heeft, waarbij ik Svalbard/Spitsbergen en Jan Mayen ook heb meegeteld. Ik wist allang dat sommige eilanden er zelfs geen naam hebben. En waar deze docu is gefilmd ook nog niet gevonden. Eilandnaam eindigt meestal in het Noors, niet altijd, op -øya, dus wie het weet mag het zeggen. Ik zou het de mannen die dit avontuur zijn aangegaan, nooit nadoen: negen maanden van het jaar weinig zon, extreem koud en veel sneeuw, ontberingen en gevaren: ga er maar aan staan. Als het bij ons al heerlijk voorjaar wordt, is het daar nog hartje winter met kou en sneeuw.

avatar van LouisG

LouisG

Leuke docu!

Goed om te weten: hij is ook te huren en te koop op Vimeo voor een paar euro.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Allemaal erg overdreven.

Mooie plaatjes, sportieve jongens, maar met een supermarkt om de hoek en de wereld aan spulletjes bij je is dit geen robinson avontuur, maar eerder een soort van hutje bouwen voor gevorderden. Boodschap is verder duidelijk.

avatar van Deek2504

Deek2504

Ik ben hier op dit strand vorig jaar geweest, super mooi strand, blauw helder water, je kan er niet zomaar komen, er gaat een behoorlijke hike bergopwaarts aan vooraf. En dan uiteraard weer naar beneden.. we zijn hier toen speciaal naar toe gewandeld om dit huisje te kunnen zien, want met wat zoekwerk is het op het internet redelijk snel te vinden..en om op een andere reactie terug te komen, er is echt geen supermarkt zomaar ff in de buurt. Het opvallende vond ik toen ik op dit strand zelf was, hoe druk het er was, maar dat ik gek genoeg bijna niemand naar het huisje zag lopen.. of eigenlijk moet ik zeggen, dat ik niemand naar het huisje zag zoeken, want wij zagen het huisje in eerste instantie niet. Pas op het laatste moment toen we eigenlijk terug wilde gaan, zagen we idd achter die grote steen , een schoorsteen pijp..en het huis ziet er in het echt, echt heel erg professioneel gebouwd uit, dat het bijna ongeloofwaardig lijkt, dat ze dat daar met aangespoeld materiaal hebben kunnen bouwen.. ik vind het trouwens erg vreemd dat die bv ijzeren schoorsteen pijp is aangespoeld, dat kan toch niet, al is het niet duidelijk of die ook was aangespoeld.. trouwens toen ik er was, zag je helemaal geen aangespoeld materiaal op het strand liggen, het was brandschoon.. het ligt overigens technisch gezien wel op een eiland, maar meer op het onderste punt van de Lofoten, wat 1 heel groot eiland is in feite..er is tegenwoordig ook een door sherpa’s uit Nepal aan gelegde trap om er te komen.. wat uiteindelijk ook de belangrijkste route gaat worden om naar het strand te wandelen.. het plaatsje Fredvang ligt er vlakbij..