• 9.373.705 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: David Kleijwegt

Met onder meer: Johan Cruijff

Plot JC

JC is een volledig uit archief opgebouwde documentaire over Johan Cruijff. Door meer te focussen op de mens dan op de voetballer en gebruik te maken van zijn eigen uitspraken ontstaat een psychologisch portret van een van de grootste Nederlandse voetballers. Wie was Cruijff als mens? Wat dreef hem? Waarvan was hij uit het veld geslagen?

JC wordt uitgezonden op de avond van wat zijn 75ste verjaardag zou zijn geweest: maandag 25 april om 20:20 uur op NPO 2.

Dansen met Cruijff - VPRO Gids

Johan Cruijff als icoon: VPRO Gids cover

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

32 minuten? Dat lijkt me een fout of het is een korte edit. Op NPO start staat de versie van 1 uur en 4 min.

Cruijff is een markant figuur met veel bijzonder logische uitspraken. Ik kan m eigenlijk altijd goed volgen en ben het ook vrijwel altijd met m eens. Dat hij tot zijn laatste jaar als voetballer vaak voor de verkeerde club is uitgekomen, is m vergeven. Op het eind zag hij toch nog het licht.

De docu zelf vind ik niet zo bijzonder. Het is wel goed dat ze echt op de mens focussen en niet enkel op de speler. Maar veel is natuurlijk al bekend. Wel leuk dat ook zijn (mislukte) investeringen aan bod komen.

Wel eeuwig zonde dat hij zo jong gestorven is. Ik had m graag ook nu nog zijn mening horen geven over van alles.

3 sterrentjes.

Basto schreef:

Merci. Vorige week stond die speelduur nog zo op NPO Start vermeld. Ik heb het aangepast.

avatar van mrklm

mrklm

Rommelig gestructureerd portret van Nederlands beste voetballer ooit, “De Kroonprins van Pélé” en “De Verlosser van Barcelona”, geeft een interessant tijdsbeeld. Cruyff spreekt met journalisten in de bus en staat een eenzame reporter rustig te woord wanneer die hem voor de deur van zijn rijtjeswoning vraagt of hij Ajax gaat verlaten. Andere tijden waren het zeker. Aangezien we te maken hebben met een relatief korte periode is de niet-chronologische structuur verwarrend. Kleijwegt neemt ook wat veel hooi op zijn vork voor een documentaire van amper 60 minuten. Maar Cruyffs charisma, zelfverzekerdheid en voetbaltechnische inzicht (op en naast het veld) is hier voor heel de wereld te zien.

De documentaire JC heeft wel een interessante insteek en toont de gewone man uit Betondorp die hij eigenlijk was en bleef, ook tijdens en na zijn tropen- en succesjaren. En dat hij onnavolgbaar was op het veld, maar in zijn contact met de pers best logische en nuchtere dingen zei, die prima te volgen zijn.

In deze documentaire zitten niet zoveel markante uitspraken. Dat is wel eens verfrissend, want ondanks zijn excentrieke voorkomen en taalgebruik, was hij heel benaderbaar en toegankelijk.

Hij laat de pers dichtbij komen en oogt ontspannen. Zelfs Willibrord Frequin mag bij hem in de auto stappen voor een markant interview.

Er missen een hoop bepalende gebeurtenissen uit zijn leven. Zoals zijn hartoperatie op relatief jonge leeftijd. Of dat hij niet naar het WK ging in '78.

Best geinig al was het maar om te zien dat JC bepaald niet altijd de meest sympathieke persoon was.

De voetbalbeelden kennen we allemaal wel, maar zijn zakelijke en opstandige kant komt hier meer naar voren.

avatar van The Oceanic Six

Leuke maar niet erg vernieuwende docu over de beste voetballer aller tijden, die hier vooral naast het veld is gevolgd door de jaren heen. Zijn loopbaan komt wel chronologisch voorbij, maar het zijn vooral beelden van naast het veld die getoond worden en ook het meeste indruk maken. Leuk te zien hoe normaal en benaderbaar Johan altijd is gebleven. Ik heb een grote zwak voor hem, echt een uniek persoon. Hij mag voor velen onnavolgbaar zijn, maar hij zat er maar zelden naast met zijn uitspraken. Maar over Cruijff is al zoveel gezegd, gefilmd en geschreven dat we de man eigenlijk wel voor de volle 100 procent al kennen. En ook dit zal niet de laatste docu over hem zijn vermoed ik.

3,5* (3 sterren voor de docu en een halfje bonus omdat naar Cruijff kijken altijd de moeite waard is)

avatar van The Oceanic Six

kos schreef:

Hij komt juist heel sympathiek uit deze docu. Cruijff is altijd direct geweest naar iedereen toe en daar kon niet iedereen mee om gaan, maar ik zie dat als een positieve karaktereigenschap. Hij heeft zichzelf commercieel altijd goed weten te verkopen, daarmee was hij een pionier in de voetbalsport.