• 9.373.940 stemmen

Ghosts of the Ozarks (2021)

Horror / Mystery | 107 minuten

Genre: Horror / Mystery

Geregisseerd door: Matt Glass en Jordan Wayne Long

Met onder meer: Thomas Hobson, Tara Perry en Phil Morris

Plot Ghosts of the Ozarks

Na de burgeroorlog krijgt James McCune een aanbod om in Arkansas te gaan werken als dokter in het stadje Norfork. Zijn oom Matthew staat daar aan het hoofd. Op weg daarheen verdwaalt James en ziet hoe een man verslonden wordt door een vreemde rode mist. In Norfork ontdekt James dat het een gastvrije, hechte gemeenschap is, waar zwarte mannen zoals hij gelijk worden behandeld. Maar de inwoners leven ook achter een enorme muur die hen moet beschermen tegen de geesten in de bossen. Hoewel James met meerdere mensen bevriend raakt, begint hij zich te beseffen dat Norfork niet is wat het lijkt...

avatar van Shadowed

Shadowed

Matigjes.

Ghosts of the Ozarks is een ambitieus, maar flauw project dat er nooit helemaal goed uit weet te komen. Het kan profiteren van wat leuke, opvallende stukjes, maar de mindere elementen overheersen sterk. Hierdoor is Ghosts of the Ozarks eigenlijk eerder een tegenvallende en saaie film dan een opwindende genremix.

Het acteerwerk is aardig en ook wat pogingen om van de omgevingen een compleet geheel te maken weten te slagen. De film voelt ondanks de kleine setting wel degelijk aan als een geheel dat zich decennia terug afspeelt. Met de kostuums, designs en ontwerpen is weinig mis, alleen jammer dat de film ze soms ontbreekt met wat onoprechte stijloefeningen.

Normaal gesproken spreken kleurrijke omgevingen me erg aan, maar in het geval van deze film voelt het vooral aan als een gefaald experiment. De oudere setting kan nooit goed worden vermengt met de kleurrijke, hallucinante sequenties. Daarnaast komt het ook iets te simpel over. Veel licht en mist met een donker figuurtje in de verte, veel meer kan de film er niet mee aanvangen.

Enkele opvallend brute momenten zorgen soms voor wat leven in de brouwerij, verder slaagt het verhaal er nauwelijks in om de kijker bij het verhaal te betrekken. Het is eigenlijk maar saai en kent een groot gebrek aan tempo en verrassingen. Er zit eigenlijk niets in dat indrukwekkend is, en daardoor is Ghosts of the Ozarks al snel een kleine opgave.

avatar van joolstein

joolstein

Ondanks dat een en ander misschien een voorspelbare uitkomst had, was dit prachtig vormgegeven horror westernverhaal, zo gek nog niet! De film speelt zich af in Arkansas rond 1866 net na de Amerikaanse Burgeroorlog, Een angstige afro-Amerikaanse reiziger James McCune (Thomas Hobson) trekt door het bos. Hij is door zijn oom Matthew geroepen om de stadsdokter van het stadje Norfork te worden. In eerste instantie lijkt het dorpje uiteraard idyllisch maar gelukkig voor ons kijkers is er wat mis..!

Deze film is een uitgebreidere versie van een korte film uit 2016 die is aangepast tot een afgrijselijk leuke speelfilm. Er waren dus wel een paar trucjes om de film te verlengen. Maar één van de oplossingen was een ook onverwacht erg leuk muzikaal nummer tussen Nelson en Bettis. Ja, die deed de film meer dan goed! Gelukkig vloog tijd om zonder dat ik erg in had en dat toch met een aardige tijdsduur en laag budget.

De film bezat ook een aangenaam ongehaast tempo, dat werkt voor Doc en de kijker om langzaam kennis te maken met alle opmerkelijke stadsfiguren. En die personages komen van een behoorlijk goede cast met onder meer Tim Blake Nelson (O Brother, Where Art Thou?), David Arquette (Scream), Angela Bettis (May, The Woman) en Phil Morris (Star Trek III) die allemaal leuke uitvoeringen leveren.

De filmmakers lijken zich vooral bezig te hebben gehouden met wereld-bouwen, (het hele dorp is een door makers zelf opgebouwde filmset) iets waarin ze ook echt uitblinken. Helaas betekent dit ook dat er niet veel tijd is om de horrorfilm te zijn die het beweert te zijn... en wat Norfork echt teistert...is iets wat maar al te duidelijk was. De mensen die in het dorp wonen zijn veel interessanter dan wat er gebeurt. Het is gewoon jammer dat vermoedelijk door budget dit horror-aspect niet iets meer kon worden benadrukt.

De filmmakers verdienen lof voor originaliteit, decorontwerp en karakterontwikkeling en de cast zou een schouderklopje moeten krijgen voor de uitstekende uitvoeringen! Waren alle low-budget maar zo bekwaam en onderhoudend als deze!