• 9.374.764 stemmen

The Last Ride of the Wolves (2022)

Misdaad / Drama | 81 minuten

Met onder meer: Alberto De Michele en Pasquale de Michele

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 10 februari 2022

Plot The Last Ride of the Wolves

Een kunstenaarszoon volgt in het geheim zijn criminele vader en de bende De Wolven tijdens de voorbereidingen van hun laatste grote roof op een geldtransportwagen. Dit proces geeft een inkijk in de bijzondere levens van deze oude boeven en legt bovenal de complexe relatie tussen vader en zoon bloot.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 20 januari 2022 in de bioscoop (Gusto Entertainment)

avatar van flaphead

flaphead

Net gezien via IFFR. De aanpak en vertelling is interessant; het meeste speelt zich af in een auto en bestaat vooral uit de monologen van de oude crimineel op de bijrijdersstoel, waarbij de chauffeur de meestal stille toehoorder is. Veel beelden van wegen en routes. Gek genoeg werkt dat eigenlijk prima.
Gaandeweg gaat de sterkte liggen op het klassiek Italiaanse mopperen van de hoofdpersoon, heerlijk. Het trucje om de soundtrack veelal via de autoradio te laten horen is een leuke gimmick. Radio ottanta nonstop!
Het is allemaal relatief traag, rechtlijnig en niet een echte spanningsopbouw naar de overval toe, maar storen deed het me niet. De tirade op het einde over het gezinsleven vond ik overbodig en niet passend, maar daarna bleek dat dus wel een duidelijk doel te hebben.

Het einde begreep ik in eerste instantie niet echt. Alberto heeft zijn vader in de gaten gehouden via opgehangen camera's, maar heeft hij daarmee ook een vinger in de overal voor zijn gewin? Het is compleet onduidelijk, want de nasleep krijgen we niet te zien. Nalezend over de film kwam ik erachter de regisseur de zoon speelt en het beschouwt als hij zijn eigen roof door de 'dievenverhalen te stelen'. Het is een kunstzinnige uitleg/inslag, maar zonder die wetenschap mist het einde van de film zijn doel. En die zou toch wel op zichzelf moeten staan. Daarnaast wellicht ook beetje vergezocht.Een twist dat hij met deze overval weer een deel van het geld van zijn vader afroomde was interessanter geweest. Dus wat mij betreft is dat een beetje misgeschoten. Voor de rest onderhoudend genoeg.

avatar van De filosoof

De filosoof

De film heeft een zekere charme in het tonen van de voorbereiding van een grote roof door een stel oudere criminelen zonder iets van de Hollywood-glamour: er is geen geweld en de film neigt wat naar het saaie maar er is wel de dreiging van geweld als het plan mislukt en de film bouwt gestaag op naar de climax. Die climax is echter bijkans onbegrijpelijk omdat de clou op het metaniveau ligt zodat je uit het verhaal moet stappen om ‘m te begrijpen. Dat maakt het einde vooral verwarrend, zoals eerder de film ook al op het verkeerde been zet doordat de zoon de hoofdpersoon consequent met ‘baas’ aanspreekt. En de clou zet de kijker opnieuw op het verkeerde been want de film is geen documentaire. Kortom, de film ontwikkelt zich als een gewone misdaadfilm maar levert uiteindelijk vooral verwarring. Als dat de bedoeling was dan is de film geslaagd, maar het bevredigde mij niet.

avatar van pampelonne

pampelonne

rare film.

lijkt wel documentair geschoten.

zeker geen aanrader, ik was de film alweer snel vergeten.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Sjofel, dat is het woord dat voor mij de film en het getoonde het beste verwoord.

Sjofele figuren in een al even sjofele vertelling, generieke heisthelden van weleer. Sjofel camerawerk: een verborgen camera esthetiek die de film een zogenaamd authentiek, documentair karakter moet geven. Sjofele locaties: vergane glorie in abominable buurtcafes, restaurants, louche gokgelegenheden en onooglijke bedrijfsterreinen. Sjofele '80's muziek die te pas en vooral te onpas opspeelt.

Ik voelde me naderhand een sjofele toeschouwer. Een beetje pijn in de rug, alsof ik had meegereden in die sjofele Mercedes, eindeloos onderweg door de achterbuurten van de verbeelding.

En ik dacht ook: het Nederlandse filmklimaat is welbeschouwd ook sjofel, als dit soort artistiek gezien nogal sjofele projecten financiering verzekeren en ook nog eens landelijke distributie krijgen en sjofele filmcritici dit uniek en intrigerend vinden.

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Behoorlijke tegenvaller, veel weinigzeggende autoscenes en een erg saai verhaal , de film komt nogal nep over, het einde is ook flut

avatar van lang pee

lang pee

Ik vond dit een oervervelende film, nee dit was echt niet voor mij, heb hem na een uur dan ook maar snel uitgezet. In het Engels boring as hell.....

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

Op zich wel een mooi kijkje in de wereld van de boef, met oude verhalen, vreemde ontmoetingen en ik vond het op zich ook wel mooi gefilmd de wagen met verassend genoeg een Nederlander die de chauffeer was!. Het plan is in werking gezet en de kijker wacht af wat er gaat gebeuren. Maar voor het verhaal zich nog ontplooid was het al weer gebeurd.. net of ze de film voor een kwart hebben ingekort.

avatar van Jointz

Jointz

Een B film met een hoofdletter B. Saai, niet interessant, geen leuk verhaal. Lekker overslaan, er is voldoende aanbod. Ik vond het een hele zit om het uit te kijken.