• 9.373.066 stemmen

Waar de Ratten Koning Zijn (1985)

Documentaire | 56 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Barbara den Uyl

Plot Waar de Ratten Koning Zijn

Ooit was de Amsterdamse Staatsliedenbuurt een soort vrijstaat voor krakers, punks en oorspronkelijke buurtbewoners die zich hadden zich verenigd in de Woongroep Staatsliedenbuurt. Het gezag van de gemeente was na een jarenlang falend huisvestingsbeleid tot vrijwel nul gereduceerd. De buurt had inmiddels het heft in eigen hand genomen, wat pijnlijk duidelijk werd toen burgemeester Van Thijn eind 1984 hardhandig de buurt werd uitgezet. Filmmaker en buurtbewoner Barbara den Uyl filmde ruim een jaar lang hoe de bewoners hun strijd met het systeem uitvechten.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Altijd leuk, zo'n tijdscapsule. Met de hoofdpersonen zelf heb ik niks: hoe je het ook wendt of keert, het blijft een wij tegen zij en 'wij hebben gelijk en zij niet'. Tja, ik kon er weinig begrip voor opbrengen, maar ik heb een uur aandachtig zitten kijken. Voor een ploeg die een jaar filmt had dit nog wel wat langer mogen duren. 3,5*