• 9.372.320 stemmen

Rengeteg - Mindenhol Látlak (2020)

Alternatieve titel: Forest: I See You Everywhere

Oorsprong: Hongarije

Geregisseerd door: Benedek Fliegauf

Met onder meer: Laura Podlovics, István Lénárt en Lilla Kizlinger

Gesproken taal: Hongaars

Releasedatum: 4 augustus 2022

Plot Rengeteg - Mindenhol Látlak

Zeven hypnotiserende en grillige fuga-achtige miniaturen. Ogenschijnlijk onschuldig in het begin, worden ze steeds intenser tot ze culmineren in een psychologische caleidoscoop. Grootvader zwijgt - leeft hij nog? Een man praat tegen een kleerkast - waarom? Afwezigen sluipen als geesten in het leven en de gesprekken van echtparen en gezinnen. Zij zijn de verlorenen, de onderdrukten en de vermisten. Jonge mannen choqueren hun moeders - de een met liefde, de ander met minachting. Tenslotte is er een charlatan die naïeve zieke mensen de dood in jaagt. Het is moeilijk te zeggen wie hier het slachtoffer is en wie de schuldige. Kunnen mensen elkaar in die vreemde wereld ontmoeten?

avatar van Richardus

Richardus

Met dit in het vooruitzicht kan ik helemaal niet wachten tot de bios weer open is!

avatar van De filosoof

De filosoof

Mij beviel deze film wel. De film bestaat uit een aantal losse verhalen of eigenlijk gesprekken die los van elkaar staan in de zin dat de personen en situaties geen verband met elkaar houden maar die wel een zekere thematiek gemeen hebben: verbinding met vreemden vs. vervreemdheid/conflict met naasten/familie waarin telkens de dood en spiritualiteit (van het christelijk geloof dat ook maar een spel/verhaal is tot kwakzalverij en het licht zien bij een bijna-dood-ervaring) een belangrijke rol spelen. Ook de wijze van filmen is telkens dezelfde: er wordt dicht op de huid gefilmd met de camerabeweging vooral van gezicht naar handen en weer terug en waarbij telkens begonnen wordt met het einde. Telkens wordt pas gaandeweg duidelijk waar het gesprek over gaat en wat de situatie is. Het een en ander suggereert dat de eenheid van de als een mozaïek presenterende werkelijkheid duidelijk wordt als we uitzoomen en het groter geheel c.q. context zien. Dan zien we dat alles met alles is verbonden waarbij de film tegelijk laat zien dat spiritualiteit al te vaak wordt misbruikt voor egoïstische doeleinden.