• 9.373.692 stemmen

Met onder meer: Ferenc Szabó, László Bajkó en Tamás Garbacz

Gesproken taal: Hongaars en Russisch

Releasedatum: 10 maart 2022

Plot Természetes Fény

De Sovjet-Unie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Hongaarse landbouwer István Semetka maakt deel uit van een speciale eenheid die op zoek gaat naar partizanen. Op een dag wordt de groep onder vuur genomen waarbij de commandant gedood wordt. Semetka neemt als tweede in rang het bevel over en moet zijn angsten pogen te overwinnen. Hij komt echter in een chaos terecht waarover hij geen controle heeft.

Winnaar Zilveren Beer voor beste regisseur.

Aangekocht door Cherry Pickers Filmdistributie

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

kappeuter schreef:

Winnaar Zilveren Beer voor beste regisseur.

Aangekocht door Cherry Pickers Filmdistributie

Releasedatum: 13 januari 2022.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Duister, koud, vies, nat, hard.

Maar dat stoicijnse gezicht gaat op den duur wel tegen staan.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een paar dagen op pad met sergeant István Semetka achter de Partizanen aan door de berk- en dennenbossen in Rusland, ten tijde van de 2e-wereldoorlog.
Van ruim 40 jaar geleden herinner ik mij die bossen daar nog en eerlijk, ik fiets liever hier door de Nederlandse bossen dan daar lopend in de Russische, maar dat terzijde.

De film komt koud, nat en deprimerend over. Geen gelach zal je horen en István is ook de vrolijkste niet. Hij blijft stoïcijns voor zich uit kijken en is communicatief niet "haantje de voorste".
Ook regisseur Dénes Nagy is erg rustig in het beeldgebruik, je ziet vaak scènes van István, starend in de verte of iets aanschouwend en dat duurt ruim 10 tot 20 seconde voordat een volgende scène verschijnt.
Zelf houd ik hier wel van, je ziet mooie beelden maar er zijn waarschijnlijk ook kijkers die van actie en reuring houden, hen raad ik deze film dan ook niet aan.
Ook qua oorlogshandelingen gebeurt er weinig in de film, je ziet eenmaal een schermutseling tussen de soldaten en de Partizanen.

Ondanks dat is mijn waardering toch een ruime voldoende omdat de film mij boeide, er hangt een sfeer omheen die mij wel aansprak.
Een mooie 7+.

avatar van Fisico

Fisico

Een film in de geest van Idi i Smotri (Film, 1985) over het kat en muisspel tussen jagende soldaten en ongrijpbare partizanen, met daar tussenin dorpen die er een speelbal van zijn. Verre van zo sterk als de klassieker van Klimov, maar het geeft wel die claustrofobische grauwe sfeer weer van wantrouwen en paranoïa.

Veel lange shots, vrij herhalende shots ook, van een peinzende korporaal Semetka die het liefst thuis zou zijn bij zijn gezin. Hij ondergaat en observeert. Hij aanschouwt het wangedrag van zijn medekompanen en tracht zo zijn verantwoordelijkheid te minimaliseren. Vraag is of hij daarmee zijn geweten kan sussen.

Een vrij trage film. Er gebeurt ook niet zo heel veel. Een film die niet geheel de verwachtingen inlost. De geschoten beelden zijn goed, maar de film mist wat schwung. Net niet overtuigend genoeg.