• 9.373.568 stemmen

Exorcismo Negro (1974)

Horror | 100 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Black Exorcism of Coffin Joe / The Bloody Exorcism of Coffin Joe / The Black Exorcism

Oorsprong: Brazilië

Geregisseerd door: José Mojica Marins

Met onder meer: José Mojica Marins en Walter Stuart

Gesproken taal: Portugees

Plot Exorcismo Negro

Regisseur Marins reist met Kerstmis met vrienden naar een kleine boerderij waar hij van plan is zijn volgende film te schrijven. Het huis blijkt echter vreemde krachten los te maken zijn vrienden raken stuk voor stuk bezeten. Marins ontdekt dat dit te maken heeft met een familie die vroeger in de boerderij woonde en in contact kwam met Satan.

avatar van John Milton

John Milton

Zouden alle doorgewinterde Horrorfanaten ‘ Coffin Joe’ eigenlijk kennen? Ik vraag het me af. Bloody Disgusting schreef een mooi stuk over dit filmische nalatenschap van dit karakter, voor wie benieuwd is.

Marins gaat meta in deze film waarin hij in feite zichzelf speelt, en tegenover zijn creatie ‘ Coffin Joe’ uit de Braziliaanse cult horrorfilms (À Meia-Noite Levarei Sua Alma (1964), Esta Noite Encarnarei no Teu Cadáver (1967)) komt te staan. Ik had deze eigenlijk gepland staan voor haunted house in de eerste ronde, maar dat liep anders. En zoekende naar een kijktip kwam ik hem zojuist weer tegen in het lijstje Religious Horror: Scaring the Hell Out of You. Daar past deze film vol religieuze thematiek eigenlijk veel beter onder. Occult kan ook goed.

Ik ben de eerste stem voor deze titel op MovieMeter trouwens. Zonde, want de man zet best een aantal toffe scenes neer in deze films, met allerlei bezeten mensen. Het heeft wat van een demonische nachtmerrie, voor zover ik me daar wat bij voor kan stellen. Ik ga die ‘This Night I Will Possess Your Corpse‘ uit 1967 over Coffin Joe ook maar kijken, denk ik. Die heeft een 3,9* op Letterboxd. Misschien themaronde 3. Ik heb overigens geen plannen om alles te kijken, want dat is nogal wat.