• 9.372.468 stemmen

Geregisseerd door: Iuli Gerbase

Met onder meer: Renata de Lélis, Eduardo Mendonça en Kaya Rodrigues

Gesproken taal: Portugees

Plot A Nuvem Rosa

"Any resemblance to actual facts is purely coincidental."

Giovana en Yago ontmoeten elkaar op een feestje en kunnen het goed met elkaar vinden. Kort daarna verschijnt een roze wolk die zich over de hele stad verspreidt. Hierdoor worden Giovana en Yago aan elkaar toegewezen in een appartement. Terwijl ze de verdwijning van de wolk afwachten, zonderen ze zich maandenlang af. Elke andere sociale interactie gebeurt virtueel en zowel Giovana als Yago heeft het lastig om hun relatie fris te houden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Fisico

Fisico

Script geschreven in 2017. Film ingeblikt in 2019. Corona is een zegen gebleken voor Gerbase om deze film te ervaren als realistisch en vergelijkend omdat we met z’n allen in hetzelfde schuitje zitten. Alleen al daarom een vrij knappe film.

Over de oorzaak en omstandigheden weten we heel weinig. Over mogelijke oplossingen werd ook nauwelijks een woord gerept. En hoe alles praktisch moest verlopen (hoe zat het met de economie, wat met huisdieren, hoe kan je dingen betalen en bestellen als je niet kan werken, ...), het zijn allemaal vragen waarop geen antwoord komt in de film en die wellicht sommige kijkers doen beslissen om minder punten/sterren te geven. Ik vond het net verademend om er niets over te weten, want Gerbase zou teveel hooi op de vork genomen hebben dan.

Neen, de klemtoon lag op de intermenselijke contacten. Mensen hebben sociale contacten nodig, maar op elkaars lip zitten, bleek toch niet zo evident te zijn. En toch, mensen vervreemdden van elkaar, zeker diegene buiten de eigen muren. Push and pull gedrag kreeg de overhand. Mensen berustten duidelijk in hun lot. En toch kon geen duidelijk antwoord gegeven worden of de wolk gehaat werd. Integendeel, het leven zou er helemaal anders uitgezien hebben voor Giovanni en Yago. En van Lino was wellicht nooit sprake geweest.

Knap ook hoe de film evolueerde naar verstoord gedrag van mensen. Vluchtgedrag naar een andere realiteit kwam meer tot uiting. Beetje vreemd dat het qua tijdsverloop of gebeurtenissen niet altijd logisch was (wat met de doden?), maar deze film bood bij momenten een soort psychologische mind f*ck. Geen thriller gehalte, wel een serene en ingetogen benadering van een soort huisarrest. Traag verloop van de film, maar het acteerwerk en omstandigheden deden de rest. Top!

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ziet er interessant uit. Is het echt zo roze als het lijkt op die stills? En waar heb je dit gezien Fisico?

avatar van Fisico

Fisico

eRCee

Bij momenten wel erg roze, ja. Maar de wolk komt in principe weinig prominent in beeld. De stolp op de filmposter komt wel niet voor in de film.
Gezien op het huidig lopende Mooov-festival, maar niet in Nederland te bekijken, dacht ik.

avatar van dimi303

dimi303

Iemand enig idee of deze film is aangekocht binnen de Benelux of gaat dit weer een film zijn die tussen de mazen van het net doorglipt. Moest ik films kunnen verdelen was dit er zeker eentje van!!

De film heeft natuurlijk een boost door de situatie waar onze hele aardkloot zich nu in bevindt. Maar ze maakt een prachtige karakterstudie in die kleine omgeving gedragen door toch wel sterke vertolkingen. Zo heb je er niet veel op een jaar. En dit voor een regiedebuut.