• 9.372.934 stemmen

Soldado Milhões - A Série (2018)

Oorlog | 85 minuten (miniserie, 3 delen)

Genre: Oorlog

Speelduur: 85 minuten (miniserie, 3 delen)

Alternatieve titel: Hero on the Front

Oorsprong: Portugal

Geregisseerd door: Gonçalo Galvão Teles en Jorge Paixão da Costa

Met onder meer: João Arrais, Miguel Borges, Raimundo Cosme

Plot Soldado Milhões - A Série

Het jaar 1918. Aníbal Milhais is een van de 75.000 Portugese soldaten die ter verdediging van het Westelijke Front naar Vlaanderen worden gestuurd. Tijdens de Slag om de Leie, wanneer zijn eenheid gedwongen wordt zich terug te trekken, negeert Milhais bevelen van zijn superieuren en houdt hij stand in de loopgraven. Alleen gewapend met een licht machinegeweer vecht hij in zijn eentje tegen opeenvolgende golven van Duitse aanvallen en redt zo het leven van talloze geallieerde troepen.

avatar van joolstein

joolstein

Hm, miniserie verdeeld in 3 delen...ik keek dit als film...geen idee hoe dat dus zit? Het gaat over de enige gedecoreerde Portugese soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Een boerenjongen die zijn plicht deed, als held de slachting van de Grote Oorlog overleefde en niet veel meer kreeg dan een onderscheiding en dat het dorp waar hij geboren was, zijn naam draagt.

Vanaf 1916 raakte de republiek Portugal betrokken bij de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de Entente. Zodoende vertrokken er in 1917 zo’n 55.000 Portugezen (Officieel het ‘Corpo Expedicionário Português’ (C.E.P.) genaamd) naar het Westelijk Front rond Aire-sur-la-Lys in Frankrijk. Het was een leger met vele gebreken en toen de Duitsers deze zwakke plek bij Neuve-Chapelle in de Britse frontlijn ontdekte, volgde in 9 april 1918 daar een zwaar offensief. (Leieslag, Vierde Slag om Ieper)

Voor de Portugezen betekende de Duitse stormaanval de eerste echte strijd. De arme jongens hadden nooit enige ervaring opgedaan en wisten niet wat hen overkwam. In een mum van tijd waren de Duitse troepen doorgebroken en brak er paniek uit Maar niet alle Portugezen namen de benen. Hier en daar werd geprobeerd de Duitse stormaanval tegen te houden. En dat leverde deze Portugese held op in de persoon van soldaat Aníbal Milhais.

Ongetwijfeld zijn de bedoeling nobel en is er ook sprake van toewijding, maar dan ben je pas op de helft...en bij de andere helft gaat het dan ook enigszins mis...De film switch heen en weer tussen de oudere Milhais, die onder de last van zijn ervaringen lijdt (met een oorlog/wolf-allegorie), en de jongere Milhais die worstelt om te overleven in de loopgraven. De film blijft echter niet lang genoeg bij één verhaal hangen, waardoor de film een onsamenhangend gevoel krijgt.

Wat ook niet helpt is dat men er een beetje van uitgaat dat de geschiedenis en persoon bekent zijn er wordt niets verklaard of ondersteund met achtergrond. Waarom was het expeditieleger daar? Ook bijna niets (of weinig verklaring) over de omstandigheden; als kou, de gebrekkige training, geen verlof en het Engels eten, niets over de politieke onrust (staatsgreep) in het thuisland en de druk die dit veroorzaakt op de mannen. Tja... wel regelmatig een zelfde soort beelden van mannen, die vanuit de loopgraaf Duitsers neermaaien in euh.. de warme zon. Ondanks dat het dus met schamele middelen is gemaakt vind ik ze ook niet al te slecht.

Helaas gaat veel verloren door Aníbal die met zijn dochter door de heuvels en het bos in sjokt, op zoek naar een wolf die een schaap heeft gedood. Vraag me nog steeds af of dit metaforen of gewoon doelloze scènes waren? Terwijl hij niet het gevoel heeft dat hij een held is die de mensen denken dat hij is. Desalniettemin is het best een vermakelijke film. Maar ook al is het historische correct aangekleed en mooi gefilmd, de twee tijdlijnen benadering werkt niet (de verhaallijn uit de jaren veertig is best slecht) en de gevechtsscènes bezitten een te laag budget. Enfin Portugese WO I-films zijn er zover ik weet niet...dus deze inspanning, is absoluut wel een voldoende waard!

avatar van filmkul

filmkul

Matige oorlogsfilm. Het verhaal is best indrukwekkend maar dat weten de makers helaas niet over te brengen. Men knutselt twee verhaallijnen door elkaar heen, maar het is moeilijk daar een echt verband tussen te leggen. Ze gaan allebei over de hoofdpersoon maar wat men daarmee wilt benadrukken geen idee. De film bevat veel actiescènes maar deze zijn niet spectaculair en vrij saai en eentonig. Dus op zowel sentiment als actie slaat deze film de plank mis. Verder verveelt de film niet echt en ziet er ook verzorgd uit. 2.0/2.5

avatar van stinissen

Mooie film gebaseerd op feiten.