• 9.373.024 stemmen

Geregisseerd door: Fernando de Fuentes en Miguel M. Delgado

Met onder meer: María Félix, Julián Soler en María Elena Marqués

Gesproken taal: Spaans

Plot Doña Bárbara

"Bad Woman of the Pampas"

Een jonge advocaat en eigenaar van een groot stuk land in de binnenlanden van Venezuela probeert controle te krijgen over zijn bezit en moet het daarbij opnemen tegen de machtige en mysterieuze Doña Barbara. Gaandeweg ontdekt hij dat hij alleen kan winnen als hij volgens haar regels speelt en daarbij zijn eigen principes verloochent.

Doña Bárbara

Melesio Sandoval

Antonio Sandoval

avatar van Flavio

Flavio

Eerste die ik zie van de Fuentes, vooral bekend van zijn trilogie over de Mexicaanse Revolutie. Deze verfilming van de -in Latijns Amerika- wereldberoemde roman van Gallegos is ook de moeite waard en heeft met María Félix en María Elena Marqués twee interessante vrouwelijke leads. María Felix heeft allure en is de betere actrice maar Marqués (gekend van La Perla, ook al zo'n Mexicaanse klassieker) is buitengewoon charmant.

Het verhaal van Doña Bárbara wordt klassiek verteld maar kampt ook wel met de nodige issues. Zo blijven sommige sleutelscenes zoals de moord op Carmelito en diens broer buiten beeld en wordt de (spaarzame) actie niet geweldig uitgevoerd. Ook jammer van de wat tamme hoofdrol van J. Soler terwijl ook andere bijrollen wat bleek afsteken. De Amerikaanse intrigant Don Peligro uit het boek is in de film een beetje een verwijfd mannetje met een mal accent. Desondanks een ruime voldoende dankzij de eerder genoemde dames en het vaak sfeervolle camerawerk. Ook een mooi muzikaal intermezzo halverwege.

Overigens had het me logischer geleken als Bárbara's dochter Marisela was verwekt tijdens de groepsverkrachting, wat ook een verklaring zou zijn voor de verwaarlozing en haat die haar ten deel valt, maar dat is toch kennelijk niet zo. Misschien was dat nog een brug te ver.