• 9.371.048 stemmen

Geregisseerd door: Florian Frerichs

Met onder meer: Bruno Eyron, Sharon Brauner en Michael Degen

Gesproken taal: Duits

Plot Das Letzte Mahl

Het is 30 januari 1933, de dag waarop Adolf Hitler tot rijkskanselier wordt benoemd. De Joodse familie Glickstein komt bijeen voor een familiediner en om de gebeurtenissen van de dag te bespreken. Allemaal met hun eigen angsten en onzekerheden. Vader Aaron denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Dochter Leah wil naar Palestina emigreren. Zoon Michael is onder de indruk van Hitler en wil zich bij de nazi's aansluiten. De familie is diep verdeeld. Is dit hun laatste gezamenlijke maaltijd?

Jacob Glickstein

Rebekka Glickstein

Sarah Glickstein

avatar van Fransman

Fransman

Vraag me af of deze film in de bioscopen heeft gedraaid. Lijkt me meer iets voor televisie. Zo te zien gemaakt met een beperkt budget. Gaat over een rijke Joodse familie die op de dag dat Hitler tot rijkskanselier wordt benoemd, bijeenkomt voor een maaltijd en om de gebeurtenissen te bespreken. Het zou een indrukwekkende film geweest kunnen zijn, maar dat is het niet.

Het thema is niet nieuw, heb dit al vaker gezien, maar dat is niet zo erg. Wat wel erg is, is dat de angst, de onzekerheid over wat er te gebeuren staat en hoe levensbedreigend dat is, voor de kijker nergens wordt voelbaar gemaakt. De casting en acteerprestaties zijn hooguit gemiddeld. De film begint met een gesprek tussen de pater familias en de beroemde schilder Max Lieberman. Een vreemde keuze, want dat speelt verder geen rol in de gebeurtenissen. Verzuimd wordt de verschillende familieleden enig reliëf te geven. Nu is het alsof je voor een maaltijd bent uitgenodigd, maar niet wordt voorgesteld aan de gasten.

Het hoofd van de familie is vooral boos over dat niet van alles met hem is besproken, terwijl hij zelf zijn familie in het ongewisse laat over de financiële problemen van het bedrijf. Maar wat doen ze precies? En wat hebben de familieleden nu precies voor plannen? De oudste zoon voelt zich vooral Duitser en voelt wel wat voor de nazi's. Hij wil zich aansluiten bij zijn 'kameraden'. Zo naïef en onwetend? Ik vond het moeilijk te geloven. Het is natuurlijk een fictief verhaal met fictieve personages, maar toch vraag je je af, hoe zou het met ze vergaan zijn na deze dag? Daar geeft de film geen antwoord op. We kunnen er slechts naar raden.