• 9.372.301 stemmen

Vlucht der Verbeelding (2003)

Drama / Fantasy | 15 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Boris Paval Conen

Met onder meer: Jan Decleir, Monic Hendrickx, Ricky Koole

Plot Vlucht der Verbeelding

Een explicateur wordt verliefd op de personages uit de zwijgende films die hij verbaal begeleidt. Terwijl buiten op de deur wordt gebonkt, duikt de explicateur onder in zijn fantasie. De woonkamer, met dikke gordijnen afgeschermd van het daglicht, is in zijn hoofd een zaal vol bioscoopbezoekers.

avatar van John Milton

John Milton

vlucht der verbeelding - YouTube

De langverwachte hereniging van Dreverhaven & Katadreuffe.

Wel een short waar de liefde voor (de geschiedenis van) de Cinema vanaf druipt, en Decleir is altijd het aangluren waard. Nipt zeventje.

avatar van Metalfist

Metalfist

Boris Paval Conen was zo'n naam waar ik al wel langer naar benieuwd was doordat hij mee heeft gewerkt aan Elixir d'Anvers. Aangezien die film nagenoeg onvindbaar is, besloot ik het maar eens over een andere boeg te gooien en me aan Vlucht der Verbeelding te wagen. Het is een kortfilm waar de grens tussen realiteit en fantasie erg dun blijkt te zijn en daardoor blijf je toch gefascineerd kijken. Technisch gezien wel leuk gedaan met Jan Decleir die de stemmen van zijn projecties verzorgt maar het is bovenal dankzij diezelfde Decleir dat dit toch nog wat extra punten weet te sprokkelen. Een Belgisch icoon pur sang en dit soort vreemde rollen gaan hem gewoon erg goed af. Kan me voorstellen dat dit met een andere acteur wel eens de dieperik in had kunnen gaan.

Nipte 3.5*

avatar van starbright boy

Aardige ode aan de (zwijgende) cinema. Profiteert van Decleir die zo een acteur in dat tijdperk had kunnen zijn door zijn sterke mimiek. Biedt weinig naast het voorspelbare verhaal door de korte lengte. Door die lengte is er nauwelijks tijd om meer te spelen met de films in de film en dat is jammer.

Ik zag van Conen, die best een fascinerend en nogal alle kanten op schietend oeuvre heeft (met vooral in het kader van projectmatige filmseries gemaakte films) ooit de telefilm Exit. Dat was een spannend vluchtelingenverhaal. Ook niet perfect, maar ik kon er wat meer mee dan met dit.