• 9.215.966 stemmen

Geregisseerd door: Piet Sonck

Met onder meer: Loes van den Heuvel, Warre Borgmans en Kimke Desart

Gesproken taal: Nederlands

Plot Superette Anna

"The robbing of a local superette and the sinking of the Herald of Free Enterprise are somehow connected."

'Superette Anna' speelt zich grotendeels af in een klein, landelijk supermarktje op 6 maart 1987, de dag dat de Herald of Free Enterprise zinkt. Een feit dat in het geheugen gegrift staat, maar wat zich op die dag in ‘Superette Anna’ afspeelt is ook een brute overval en zal voor de betrokkenen wellicht nog veel ingrijpender herinneringen opleveren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De ramp van de Herald Free Enterprise (6/3/1987) krijgt hier een herdenking, maar wel een heel matige. Wat het onnozele misdaadverhaal van FC De Kampioenen regieniveau hierin kwam doen was me achteraf niet helemaal duidelijk. Heden en verleden die nog eens samenkomen? Na amper een uur loopt dit af en krijg je nog twintig minuten lang een mini-docu met interviews en getuigenissen van mensen die de ramp van dicht meegemaakt hebben. Maak dan vaneens gewoon een hele documentaire dacht ik zo, want die twintig minuten hadden al een stuk meer te vertellen dan het hele uur dat eraan voorafging. Beetje een jammerlijk geval dit vreemde experiment.

avatar van Jeanken

Jeanken

avatar van umbra

umbra

Euhm wat een slechte grap was dit...en dit met de herdenking van scheepsramp...mij een raadsel wat de makers hiermee wilden bereiken...troep, maar echte troep dit

avatar van jmi17

jmi17

Zoals al gezegd inderdaad troep met nochtans goede acteurs. Het is een drama, maar door het bizarre verhaal lijkt het ook een komedie. En wat de documentaire op het einde te betekenen had, is me nog een raadsel. Het low budget stak men dan ook beter in een docu.

In feite zou men rond de film wel een deftige film kunnen maken, maar dat was dit dus absoluut niet.

Nog een tip aan de makers: als je in een winkel uit de jaren '80 filmt, pas dan ook het winkelwaar aan aan de tijdsgeest. Fanta Zero enz bestonden toen echt nog niet.

avatar van jmi17

jmi17

Jeanken schreef:

Waar is dit eventueel te bekijken?

Momenteel bij Telenet via Play More.

avatar van umbra

Jeanken schreef:

Via Streamz

avatar van De Klauw

De Klauw

Bijzonder vreemde film die half een kolderieke overal is en half een documentaire over de Herald of Free Enterprise. Die scheepsramp heeft trouwens weinig tot niets met het hoofdverhaal te maken, het had perfect kunnen verteld worden zonder die scheepsramp er bij te betrekken.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Niet goed. Ik kan de commentaren hier alleen maar bijtreden. Zeer bizar verloop van de film. Na een uur zit het er al op om vervolgens 20 minuten lang af te sluiten met nietszeggende getuigenissen in docustijl van de scheepsramp. De idee erachter ontgaat me volledig.

Maar ook het eerste gedeelte is bijzonder zwak. Het leek wel een flauwe sketch, een toneelstuk met ondermaatse acteerprestaties. Ik heb Warre Borgmans hoog zitten, maar zelfs hij redt het niet. Dieptepunt toch wel bij Loes van den Heuvel die totaal niet uit haar rol van Carmen Waterslaegers raakt.

Bizar verloop van de overval. Komisch, maar dan zonder humor. Ik begrijp niet dat je als regisseur of scenarioschrijver met niets beter op de proppen kan komen.