• 9.176.016 stemmen

Geregisseerd door: Don Hahn

Met onder meer: Howard Ashman, Sarah Gillespie en Jeffrey Katzenberg

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Howard

"He gave a mermaid her voice and a beast his soul."

Deze documentaire vertelt het verhaal van Howard Ashman, de briljante tekstschrijver achter enkele Disney-klassiekers en de maker van musicals waaronder 'Little Shop of Horrors'. Met nooit eerder vertoonde archiefbeelden, persoonlijke films en foto’s, evenals interviews met Howards vrienden en familie, is de film een ​​intieme kijk op het leven van deze Disney-legende, zijn creatieve drive en het proces achter de muziek. Ook wordt ingegaan op zijn jeugd in Baltimore, tot zijn vormende jaren in New York en zijn vroegtijdige dood door aids.

Zichzelf / Various character scratch singing (archiefmateriaal)

Zichzelf / Various character scratch singing

Zichzelf

Zichzelf / Ariel (stemrol) / Doria Hudson

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Ik kwam er echt niet doorheen. Langdradig begin. Je ziet niet wie er praat, wat echt vervelend en irritant is. Zeker als er 4 tot 10 een verhaal vertellen. Na 30 minuten afgezet.

avatar van Linn

Linn

Erg mooie documentaire. Ik had nog nooit van Howard Ashman gehoord, alleen maar van Alan Menken. Deze twee mannen hebben voor mij als kind de magie van Disney tot leven gebracht. Het zijn juist de films die zij van muziek hebben voorzien die mij compleet Disney fan hebben gemaakt. Interessant voor Disney fans dus, maar ook een mooi beeld van een man die vocht tegen een vreselijke ziekte.

avatar van ibendb

ibendb

Een geweldige kijk op de man achter mijn favoriete Disney klassiekers. Howard Ashman heeft voor mij een blijvende impact gemaakt. Beauty and the Beast, The Little Mermaid en Little Shop of Horrors zijn jaarlijkse rewatches geworden en dan heb ik het nog niet eens over de herhalingen op mijn Apple Music account.

Ashman is een van die weinige mensen waarbij de bewering 'Hij had zoveel meer meesterwerken kunnen maken' echt de waarheid is. Deze eerbetoondocumentaire is een prima manier om de man achter het genie te leren kennen. Zijn verhaal wordt vrij goed verteld, zij het te oppervlakkig. De geïnterviewden zijn allemaal mensen die dicht bij hem stonden in verschillende aspecten van zijn leven. Maar om ze alleen te horen en niet te zien is een discutabele beslissing. Het maakte het minder persoonlijk.

De beelden van Angela Lansbury, Jerry Orbach, Alan Menken en Ashman die aan Be Our Guest werkten deden mijn buik tintelen. Het was verbazingwekkend om deze legendes te zien werken aan zo'n geliefd project en hun gezichten te zien oplichten omdat ze zo perfect harmoniseerden. Met al deze vreugde kwam ook het besef dat ik graag meer - veel meer - van Ashman's creatieve proces had gezien.

Ik moet Disney nageven dat het diep ingaat op de AIDS-epidemie en alle protesten en sociale problemen die het met zich meebracht. Howard's strijd met de ziekte werd op een respectvolle maar ook aangrijpende manier behandeld.

Ik zal niet tegen jullie allemaal liegen. Ik heb behoorlijk gehuild.