• 9.370.978 stemmen

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Charlotte Lybaert

Met onder meer: Maïmouna Badjie, Alice de Broqueville

Plot Gyre

Tijdens een uitstap met vriendinnen merkt Alice dat ze niet zo goed in de groep ligt. De schuld daarvoor ligt volgens haar bij haar vriendin Lena. Wat op het eerste gezicht onbeduidende gebeurtenissen lijken, laten toch diepe sporen na. Dan doet de laatste druppel de emmer overlopen.

avatar van Movsin

Movsin

Ik vind geen verklaring voor de titel van deze film, tenzij dan de verwijzing naar de muziek - "Gyre for Double Bass" van Nils Vermeulen - die de film naar het einde toe begeleidt. Droefgeestige klanken aansluitend bij de bedrukte stemming waarin Alice verkeert. Zelden een actrice zo vernietigend toornig weten kijken als deze Alice de Broqueville (zag haar reeds in "Girl"). Overigens haar act is best goed net als deze van haar tegenspeelster Maïmouna Badjie.
En dan is er nog die hond. Een metafoor voor hoe Alice zich voelt ? Geslagen, verlaten, minderwaardig...?
Er blijven toch wat puzzeltjes na het zien van dit filmpje, dat op zich best genietbaar is.

avatar van Merellla

Merellla

Idd heel veel puzzeltjes! ‍♀️

avatar van Film Pegasus

Charlotte Lybaert in haar eerste kortfilm als ze (bijna) afstudeerde aan het KASK in Gent. Een verhaal dat lang genoeg duurt en haar tijd neemt, maar tegelijkertijd ruimte laat voor vragen. En zeker bij een kortfilm vind ik dat wel interessant, omdat de tijd toch altijd te kort is om er een mooi verhaal met begin, midden en einde van te maken. De film toont de kleine dingen die op dat moment soms groter lijken dan het zijn, zeker als je het niet in woorden kan uiten en alles dus voor interpretatie is. Dat hoort wat bij het volwassen worden zeker?

Heerlijke muziek ook van haar vriend Nils Vermeulen. De film zelf lijkt op het eerste zicht wat banaal, maar blijft langer hangen dan je zou verwachten. Benieuwd wat de toekomst brengt.

avatar van Fisico

Fisico

Ik ben eerlijk gezegd minder overtuigd van deze kortfilm. Heel veel stiltes en lange shots die de al kleine kortfilm eindeloos maken. Het hoofdpersonage kan dan wel indringend en boos kijken, maar kan er verder weinig uit opmaken. Ze voelt zich niet comfortabel, maar waarom of waarover kan ik niet achterhalen. Als het haar niet zint, moet ze maar haar mond opendoen.

Ook nogal bizarre “wat als vragen” over het redden van haar leven in ruil voor een amputatie van een arm. Waar slaat dat nu op? En wat voor conclusies moet je daaruit trekken als iemand daar positief of negatief op antwoordt? Film blijft jammer genoeg bij mij niet hangen. Jammer...