• 9.372.679 stemmen

Geregisseerd door: Ilya Khrzhanovskiy en Jekaterina Oertel

Met onder meer: Teodor Currentzis

Gesproken taal: Russisch

Plot DAU. Katya Tanya

Katya is een jonge bibliothecaresse die in de liefde gelooft. In de praktijk blijft er van haar idealen weinig over. Na een reeks mislukte relaties vindt ze liefde en begrip in de armen van een collega, de journaliste Tanya. Maar dan grijpt het departement van staatsveiligheid hardhandig in, want die vindt deze relatie niet passend voor een sovjetvrouw.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Chief of the General Department (1952–1960); Head of the Institute (1960–1966)

Librarian (1942-1947); Head of the library (1951-1953)

Journalist; Literary editor of Izvestiya Instituta (The Institute News)

Junior research scientist in the mathematical physics laboratory

avatar van Fransman

Fransman

Ook deze aflevering van het DAU-filmproject van regisseur Ilya Khrzhanovskiy speelt zich af in en rond het geheime onderzoekinstituut in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Sovjet-Unie. Ik telde inmiddels al zeventien delen. In dit deel gaat het over Katya (Ekaterina Yuspina), de bibliothecaresse van het instituut. Ze wacht op haar prins op het witte paard, maar zoals gewoonlijk zijn die prinsen nogal vervelende kerels, die maar uit zijn op één ding.

Vooral Dau (Teodor Currentzis), de centrale geleerde, is zo'n engerd die haar met z'n gladde en semi-wijsgerige praatjes het bed in probeert te lullen. Tanya houdt zich op de vlakte, maar laat zich wel verleiden door een andere bewoner van het grote huis waar ze allemaal wonen, dit tot grote woede van Dau, die hen betrapt. Het is uiteindelijk de jonge Tanya bij wie Katya wat warmte en begrip vindt. Ook onder de lakens, hetgeen natuurlijk ter ore komt van de binnenlandse veiligheidsdienst, die een hardhandig einde maakt aan deze 'onfatsoenlijke' relatie.

Regisseur Ilya Khrzhanovskiy houdt ons behoorlijk op een afstand. Hij houdt niet van close-ups, werkt met nogal donkere en morsige beelden, hij maakt z'n scènes niet mooi af en z'n kadrering roept vragen op. In alles een stijl van filmen die we hier in het westen niet gewend zijn. Het 'verhaal' laat ook nogal wat gaten vallen, is niet altijd liniair verteld en de personages zijn niet erg uitgewerkt. Wat ze nu precies doormaken, het laat zich met moeite raden.

Khrzhanovskiy observeert en registreert meer dan hij regisseert. De cast lijkt onervaren en speelt meer zichzelf dan een personage. Er valt dus veel op af te dingen. En toch blijf je geboeid kijken naar deze bijna claustrofobische wereld. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. De seksscènes zijn ook in deze film niets verhullend, maar eerder geweldadig dan erotisch. Zoals al gezegd: Khrzhanovskiy is geen mooifilmer.