• 9.376.921 stemmen

Geregisseerd door: Sahim Omar Kalifa

Met onder meer: Noor Al-Hoda, Ali Raad Al-Zaydawi en Hayder Helo

Gesproken taal: Arabisch

Plot Baghdad Messi

Irak, 2009. De kleine Hamoudi heeft maar één been, maar is volledig verslaafd aan voetbal. Hij en zijn vrienden kijken net als de rest van de wereld uit naar de Champions League finale tussen FC Barcelona en Manchester United en de langverwachte clash tussen Messi en Ronaldo.

avatar van Fisico

Fisico

Toch wel een vrij schrijnend portret over een voetbalgekke jongen die door het leven gaat met één been. De oorlog laat duidelijk zijn sporen na, ook voor de overlevenden. Doet me wat denken aan dat nieuwsitem van een arme jongen uit dezelfde contreien die via een vuilniszak een Messiaans truitje had gemaakt.

Het tweede deel van de film is eveneens confronterend. Bizar ook om te zien dat de jongen door de moeder tot inkeer gebracht moet worden en ineens beseft dat het maar voetbal is. Mooi in beeld gebracht. Intens en authentiek. Fijn!

avatar van Movsin

Movsin

Aangrijpend filmpje van de man die later zijn langspeeldebuut zou maken met het uitstekende "Zagros".

Alsof het jongetje nog niet door het lot voldoende gestraft is moet hij daar bovenop nog eens ervaren hoe zijn jeugdige passie wordt weggedrongen door nieuwe, dramatische feiten uit die onmenselijke oorlog.

Vond dat mits een betere invulling van de rollen van de moeder en zeker van de vader het filmpje nog aan gevoeligheid had gewonnen.

Opgemerkt terloops dat om een kwetsend verwijt te formuleren men trefzeker verwijst naar homoseksualiteit.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Bitterzoete kortfilm waarbij de adoratie van een kind voor Messi zich op een onaangename manier vermengt met de Iraakse realiteit van elke dag. Bekeken bij wijze van inleiding tot Zagros.

avatar van John Milton

John Milton

Grappig.

Toen ik bovenstaande link deelde in mei, had ik geen idee dat dit van de regisseur van Zagros (2017) was, net zoals ik in februari geen idee had toen ik bij zijn film Land of the Heroes (2011) wat schreef, meestal valt me dat wel op. Leuk om zijn groei zo te zien in drie films; Baghdad Messi is alweer duidelijk sterker als je het mij vraagt, en Zagros op zijn beurt ook weer.

avatar van Robi

Robi

Wat een belachelijke film. De boodschap van de film is waarschijnlijk dat een voetbalwedstrijd van een buitenlandse club belangrijker is dan een mensenleven in Irak. Of heb ik hem verkeerd begrepen? Hoe dan ook, gelukkig duurt de film niet zo lang met dat belachelijke verhaal. Hij wordt nog belabberd geacteerd ook.