• 9.373.024 stemmen

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Yvonne Blei-Weissmann, Diek de Brauw en Pieter Jelle Bouman

Gesproken taal: Nederlands

Plot Feest!

Het verhaal behandelt de ontluikende liefde van een schuchtere gymnasiumleerling voor een meisje uit een lagere klas. Op een schoolfeestje wordt het onhandige stelletje min of meer gedwongen mee te doen aan een blindemansspelletje.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Hier zien we al duidelijker de signatuur van Verhoeven: veel meer vaart, zwierige cameravoering, de energie spat er van af, ook van de acteurs... Kleine trucjes die de verliefdheid van de hoofdrolspeler moeten verbeelden: hij ziet haar de trap oplopen, zij kijkt niet, dan wordt het beeld onderbroken door een betonnen pilaar en in het volgende shot zien we het meisje wél kijken.. In een andere scène zien we de drie vriendinnen (Macbeth?) bij elkaar staan, het ene vriendinnetje staat voor het meisje, die doet een stap opzij en dan zien we het meisje pontificaal in het midden, zij natuurlijk de knapste van het drietal. De hoofdrolspeler heeft wel wat weg van een jonge Verhoeven zelf, vond ik.

De scène waarin de jongen en het meisje door de straten van de stad naar huis lopen en een onwennig gesprekje voeren, hij met een fiets aan de hand, is eigenlijk al een voorloper van, of beter gezegd de timide tegenhanger van de iconische fietsscène in Turks Fruit (later nog 's dunnetjes overgedaan in Zwartboek). Maar in Turks Fruit gaan alle remmen los zogezegd, alsof Verhoeven ook zichzelf bevrijdt van zijn eerdere wat fatsoenlijkere zwartwit-films. Wat hij overigens al deed in Wat Zien Ik?

Het verhaal is zo dun als wat, maar toch verveelt het geen moment. Aan het slot nog een aardige verwijzing naar het slot van Vertigo. Je kunt in ieder geval goed zien dat hier geen amateur aan het werk is.