• 9.378.061 stemmen

Genre: Horror / Experimenteel

Geregisseerd door: Charlie Deaux

Met onder meer: Nigel Bonfield, Michael Bradley en Robert Deacon

Plot Zoetrope

Een man zit gevangen in een mysterieus complex na een onbekende misdaad. Hij wordt hier fysiek en mentaal gemarteld door een naamloze, sadistische bureaucraat. Naarmate deze huiveringwekkende nachtmerrie vordert, wordt de man steeds verder naar zijn onontkoombare lot gedreven.

avatar van Black Math

Black Math

Deze had ik al een tijdje liggen, maar omdat ik geen ondertitels kon vinden, aarzelde ik met kijken.

Gisteravond nog een beetje tijd voor het slapen gaan, normaal heb ik voor dat soort gevallen altijd een serie liggen waar ik dan een aflevering van kan zien, maar ik had nu even geen zin in Cowboy Bebop, waar ik nu mee bezig ben.

Eigenlijk is het goed dat ik hem een tijd heb laten liggen, want dit is iets dat ik een jaar geleden zou verafschuwen. In januari nog maar dat ik Genius Party gezien heb, waarbij ik niet echt veel "kon" met het filmpje Limit Cycle, waaraan ik enigszins moest denken bij Zoetrope (nog een reden om Genius Party binnenkort weer eens te bekijken).

In ieder geval ben ik nu op het punt dat ik wel wat kan met Zoetrope, enorm veel zelfs. Die stroboscopische opeenvolging van beelden, ik vind het echt prachtig. Het geluid, geweldig. Maakt wat mij betreft de belofte van de ideale kruising tussen Tsukamoto en Lynch volledig waar. Een fantastische sfeer wordt neergezet, waardoor alles van het begin tot het einde boeit, en dat terwijl ik er geen ene fuck van heb verstaan wat er nou allemaal wordt gezegd. Achteraf lees ik dan in het bericht van Goodfella dat het een verfilming van een verhaal van Kafka betreft. Best wel grappig, heb recent nog een andere kortfilm gezien gebaseerd op een ander verhaal van Kafka, Ein Landarzt, die ik ook al geweldig vond. Nou ja, het verhaal heb ik hier dus niet echt meegekregen, maar dat doet niets af aan de geweldige ervaring. Zeker 5* als dat gegeven kon worden.

Is er overigens een site waar de DVD wel met ondertiteling wordt aangeboden? Ik zag dat Goto er een heeft zonder, geldt dat voor alle DVD's? Zou een aardige toevoeging zijn, al is het wat mij betreft niet essentieel.

Wat jammer dat de regisseur sindsdien niets meer als dit heeft gemaakt. Op IMDb zie dat hij verder alleen een serie met de naam "In search of" op zijn naam heeft staan. Kent iemand dat? Lijkt me iets dat op tv uitgezonden wordt en daarom ook nooit iets als Zoetrope kan zijn.

avatar van leatherhead

leatherhead

Heb hem onlangs ook weer eens herzien en opgehoogd naar 5*. Blijft een vergeten meesterwerk wat mij betreft, soort industriële moodpiece die ergens wel typisch jaren '90 is, maar tegelijkertijd qua montage/visuals nog steeds zeer fris aanvoelt. Soundtrack van Lustmord is waanzinnig, de laatste paar minuten een overweldigende aanslag op je zintuigen. Pure waanzin.