• 9.372.770 stemmen

Geregisseerd door: Marcel Martin

Met onder meer: Henk van Ulsen, Bettina Dubbled en Ward de Ravet

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Golden Ophelia

Stefan Pielek, een fijngevoelige en kwetsbare vrijgezel, wordt op een nacht bij de politie gebracht omdat hij zelfmoord wil plegen. Pielek heeft de fout begaan een einde aan zijn leven te willen maken zonder de daartoe vereiste officiële vergunning te hebben. Pielek heeft nog nooit van zo'n bureaucratische formaliteit gehoord en stemt er onverschillig mee in de aanvraag te ondertekenen. Op de toelating moet hij echter enkele weken wachten. Ondertussen liquideert hij zijn bloemenzaak en zwerft wat rond. Zo komt hij toevallig in contact met een jong meisje, Ophelia, en wordt verliefd op haar.

avatar van Serpicos

Serpicos

Heel erg seventies, en vooral een prent die heel doeltreffend is in wat die tracht te bereiken. De originele muziek (van o.a. Charles Aznavour), een ideale casting van het melancholische hoofdpersonage en voelbare (doch ouderwets gebrachte) gebeurtenissen creëren een unieke sfeer. Doorgedraaide bureaucratie, cynisme, vervreemding en onredelijkheid zijn de regel in Golden Ophelia. Het is geen wonder dat het hoofdpersonage uit het leven wilt stappen... tot hij Ophelia ontmoet waardoor zijn gedachten, en daarbij de sfeer in de film, opklaren. Golden Ophelia heeft een laag tempo (inclusief sterke scènes bestaande uit het observeren van buitenstaanders a la Le Feu Follet en Oslo, 31. August), wat goed uitkomt als je je goed kunt identificeren met het hoofdfiguur. Ik had het niet verwacht aan de start van m'n kijkbeurt, maar dit sfeervol tripje inclusief geniale touch op 't einde kan ik niet anders dan lof toezwaaien. Heerlijk gedateerd en tijdloos tegelijkertijd.

avatar van Movsin

Movsin

Naar een werk van Ward Ruyslinck.

Een cynische kijk op de onverschilligheid en het onvermogen om te begrijpen van een maatschappij, de absurditeit die uitgaat van administratie en wetgeving en de kleinzierigheid en huichelarij bij de mens, want wee u als u geen masker draagt en wee u als ge moedeloos zijt want voor u is geen plaats meer in de samenleving, wel voor criminelen, daar is wel nog iets mee aan te vangen...

Film die heel verrassend op mij indruk maakte en eigenlijk verwonderlijk dat hier nooit belangstelling is naar uit gegaan.

Acteurs doen het prima en ik vond de muziek kwaliteitsvol en keurig gekozen.

avatar van EIGER3970

EIGER3970

Ik heb weinig tijd voor boeken, maar met weemoed denk ik terug aan de grote Vlaamsche schrijvers waaronder Ward Ruyslink. ( naar een werk van de auteur )

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Beetje rare film, ik vroeg me echt af waar ik naar had gekeken. Heel erg seventies ja. Met die zoom en die registrende camera die fijn is, maar ook met erg gedateerd acteerwerk en dit ding oogt soms als een amateurfilm. Soms ook enorme sprongen in het verhaal voor mijn gevoel, soms zelfs in een scène (hoezo worden die twee verliefd? Waar kwam dat ineens vandaan). Op een bepaalde manier aardig eens gezien te hebben met mooie muziek maar dat is het dan ook. 2,5*.

avatar van 93.9

93.9

Prachtig dat dit soort film op een commerciële streamingsdienst te zien is. Film is alles behalve voor grote massa.

Typisch zo’n film die ‘men’ eindeloos lang belachelijk kan maken.

Wat je hier ziet is inderdaad heel 70s, maar anders dan gemiddelde tv serie uit die tijd.

Wat je hier ziet is werk van een filmmaker die iets wil uitdrukken, hetgeen sowieso altijd roemwaardig is.

3,5