• 9.373.582 stemmen

Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop (2020)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Rosemarie Blank

Met onder meer: Michael Hellgardt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 maart 2020

Plot Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop

Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop geeft een inkijkje in een van de meest ingrijpende momenten in iemands leven: het leven willen verlaten omdat de levenspijn de levensvreugde verdrijft. Documentairemaker Rosemarie Blank volgt haar levensgezel Michael Hellgardt van zeer nabij en samen maakten ze deze film van zijn laatste dagen. De documentaire is een ode aan een levensgenieter die tot het einde voor zijn leven blijft vechten, tot zijn laatste besluit valt.

Vanaf 12 maart in de bioscoop (Cinema Delicatessen)

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1921 stemmen

Een intense en aangrijpende documentaire. Heftig om de worsteling van deze man te zien tussen willen leven en doodgaan, en de moeite die alles hem kost. Mooi om tussendoor de beelden te zien van de tijd waarin hij jonger en in een betere conditie was, maar ook verdrietig om daarna weer te zien hoe hij er aan het eind van zijn leven aan toe was, al vond ik het fijn om te zien dat hij ook nog vrij fijne momenten had. Ik vind het een echte, oprechte en gevoelige documentaire. 4*

avatar van mrklm

mrklm

Tachtiger Michael Hellgardt is een 83-jarige kunstenaar die ondanks zijn fysieke beperkingen nog altijd in een trappenhuis Amsterdam een Amsterdamse gracht woont. Aan het begin van deze naar ijdelheid riekende documentaire (het was Hellgardts eigen idee) verkondigt hij dat hij het leven beu is en wil hij zijn dood plannen. Zijn arts weet hem met de nodige omzichtigheid over te halen om zijn besluit nog even uit te stellen: hij is namelijk al meerdere keren van gedachten veranderd. We zien hem worstelen met alle fysieke ongemakken van een bijna uitgeleefd (en broodmager) lichaam. Klaagt hij de ene keer over de uitzichtloosheid van zijn bestaan, dan klaagt hij vervolgens over het feit dat hij nog één keer naar het Concertgebouw en dus nog niet klaar is om te sterven. Steeds hetzelfde liedje dus. Uit fotoalbums blijkt dat hij vroeger een levensgenieter was. Maar ja, dat maakt hem óók niet bijzonder. Of interessant.