Hallali (2020)
Genre: Misdaad
Nederland
Geregisseerd door: Eché Janga
Met onder meer: Mike Weerts, Tibor Lukács en Bart Slegers
IMDb beoordeling: 5,5 (184)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Hallali
Wanneer Gerben Kooistra, een liberaal uit Noord-Holland, wordt aangesteld als de nieuwe burgemeester van een klein zuidelijk dorp, begint hij een strijd tegen de lokale crimineel 'Opa Jantje'. Gerbens missie is moeilijker dan hij had verwacht. Criminaliteit is overal in dit schijnbaar onschuldige dorpje en zijn politieke missie verandert in een gevaarlijke obsessie.
Joery van Wanrooij
Gerben Kooistra
Toontje van Wanrooij
Marieke
Frankske
Karel
joshua1988
kon t niet meer aanzien na 40 min, wat een IN IN INTRIESTE CAST. Zelden zo slecht zien acteren, allemaal kukels, en dan een verhaal om je vingers af te bijten. Schaam je cobofonds, om zulke meuk mede mogelijk te maken op ons staatsnet.
mjk87 (moderator films)
Zeer slecht geacteerd. Vooral die hoofdpersoon die geen moment geloofwaardig is, niet eens als persoon laat staan als burgemeester. Maar sowieso eigenlijk alles, dit voelde als een gemaakte wereld waarin waar enkele personages wonen en die zitten allemaal in de film. Het begint er al mee dat een burgemeester aankomt en het dorp niet kan vinden. Dan houdt het al op bij mij, zelfs als komedie is dat ergerlijk. En dat gaat de hele film door, los van de werkelijkheid. Dan mag de film visueel af en toe nog wat aardigs doen, ik kon hier echt helemaal niets mee. Verveeld vanaf de bank heb ik dit ding uitgekeken, maar ook niet met de volle aandacht erbij. 0,5*.
Donkerwoud
In 'Hallali' (2020) wordt de Haagse carrierepoliticus Gerben Kooistra (Tibor Lukács) door zijn partij afgeserveerd met een burgemeesterspost in een problematisch dorp. De vorige burgervader is namelijk onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Al rap ziet Kooistra hoe een lokale gangsterfamilie onder- en bovenwereld in handen heeft en daarin gesteund wordt door de rest van de gemeenschap. Eigenlijk vertrekt 'Hallali' (2020) gewoon vanuit het motiefje van 'er is een nieuwe sheriff in het dorp', uit tal van oude western-films. Ergens zou ik dit heel leuk willen vinden. Dat surreële fictie-Brabant waar bonte randfiguren de dienst uitmaken en men onbegrijpelijke heidense rituelen doet. Met echo's van carnaval, Fort Oranje, motorbendes en drugsproblematiek. De morbide hoofdstukindeling rond het slachten, prepareren en opzetten van wilde dieren. Zoals 'opa Toontje' met zijn vingers door de bloedende koppen gaat van herten en zwijnen. Maar zo sfeervol als het allemaal oogt, zo ondermaats en krukkig is het acteerwerk. Vooral Tibor Lukács mist elke presence of geloofwaardigheid om de rol van getergde einzelgänger te dragen. Het resultaat is een film die meer overkomt als het product van enthousiaste filmstudenten die een misdaadfilm nabootsen, dan een meeslepende onderdompeling in een schaduwwereld als de onze.
Donkerwoud
Echt met alle respect naar Mike Weerts, maar ik snap er geen snars van dat die jongen steeds opduikt in schurkenrollen, dat kan hij helemaal niet.
mjk87 (moderator films)
Uitstekend en bondig verwoord. Precies dit dus. Alleen kon ik hierdoor verder echt geen punten aan de film geven. Ik vind jouw score nog best mild wat dat betreft.
Donkerwoud
Bedankt! Sterker nog: ik overwoog een halve punt omhoog te gaan, maar besloot dat niet te doen. Er zaten enkele buitengewoon aardige shots in, zoals wanneer ze dat vredespact sluiten in het bos. Qua sfeer 'had' het wel iets, vond ik.
perceived
Heeft absoluut iets qua sfeer ja, maar verder is het helaas nogal brak.
Rogear
Het zal mijn afwijkende smaak zijn als ik alle recensies lees. Ik keek met veel vermaak deze unieke film. Meer!
Spiekercoen
Best geestig, zo ver erover dat het een stuk beter te pruimen valt dan al die 13 in een dozijn al dan niet komische misdaadverhaaltjes.
De hoofdrolspeler wordt hier met grond gelijk gemaakt, ik kon wel lachen om de rol die het midden houdt tussen een Dijkhoff en een Baudet.
Veel was absurd, het acteerwerk ook hoor, maar dat had wel iets om deze film. Als een acteur zo extreem zijn best doet om een domme gast te spelen en erin slaagt als een volledige malloot over te komen, of het nu lijkt op een crimineel of niet, dan zorgt dat vreemd genoeg voor iets vermakelijks. Doe mij dus maar de acteurs die Ronny en Joey speelden, beter dan een Frank Lammers met zijn zoveelste poging een nieuwe versie van zijn Brabantse zelf neer te zetten.
Kortom, ik heb me best vermaakt.
Toontje G
In het Coronatijdperk moet je wat doen om de tijd door te komen. Kijk dan niet naar deze film want daar wordt je humeur niet beter van.
AniSter
- 2059 berichten
Een van de weinige Nederlandse films waar ik behoorlijk van heb genoten. M.n. de muziek vond ik goed passen. De rest was een kwestie van doorheen prikken. Gewoon prima amusement met domme humor. Misdaad/komedie was een betere keuze voor het genre geweest.
Rudolf12
Wat krijgt deze film een lage recensie, het is geen 13 in een dozijn-film maar zeker de moeite waard en verassend. Ook het camerawerk is uitstekend!
~kowamakomakiki~
Hier kan ik mij helemaal in vinden. Dit was als korte film waarschijnlijk beter uit de verf gekomen.
mrklm
Hoewel hij totaal geen sociale vaardigheden heeft, wordt de zelfingenomen Gerben Kooistra [Tibor Lukács] aangewezen als interim-burgemeester van een kleine Brabantse (?) gemeente waarvan de burgemeester bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Een aanslag op het huis van campingeigenaar Frank de Goeije [Patrick Stoof] zorgt ervoor dat hij meteen betrokken raakt bij louche zaakjes, waarin Toontje van Wanrooij [Bart Slegers] een belangrijke spil is. Aangezien het noch grappig nog spannend wilde worden, was het mij niet duidelijk wat Janga voor ogen had. Het label ‘misdaadthriller’ komt van externe bronnen, maar het lijkt er meer op dat de makers op een laat moment ontdekten dat dit als thriller zo mislukt was dat ze geprobeerd hebben het vege lijf te redden door er een komedie van te maken. Misschien dat je kunt gniffelen om die rode onderbroek van Slegers, maar verder valt hier zeker niets te genieten. En de accenten… breek iemand die al meer dan 35 jaar in Noord-Brabant woont de bek niet open.
Realtimes | Publishing Network
Social media