• 9.371.613 stemmen

Ils Ont Jugé la Reine (2018)

Documentaire / Drama | 105 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Alternatieve titel: Marie-Antoinette, Ils Ont Jugé la Reine

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Alain Brunard

Met onder meer: Maud Wyler en Sophie Breyer

Gesproken taal: Duits en Frans

Plot Ils Ont Jugé la Reine

21 januari 1793. Koning Lodewijk XVI van Frankrijk sterft onder de guillotine in Parijs. Koningin Marie-Antoinette is samen met haar kinderen opgesloten. Op 16 oktober, na een proces dat slechts twee dagen duurt, wordt Marie Antoinette ter dood veroordeeld en enkele uren later naar het schavot gebracht.

Marie-Antoinette

Trinchard juré 6

avatar van MisterPink

MisterPink

Fijne docu-film wederom van ARTE. Wanneer de historici het met elkaar eens zijn valt er weinig tegenin te brengen. Évelyne Lever is een autoriteit op het gebied van Marie Antoinette dus daar begin ik ook niet aan. Hooguit zou een actrice met meer boezem mijn voorkeur genieten. Maar de gezichtsuitdrukkingen van Maud Wyler vergoeden dit ruimschoots. De setting van het showproces wordt fraai weergegeven door de regisseur. De arrestatie van de advocaten van Marie Antoinette direct na hun pleidooi is ook veelzeggend voor de gang van zaken. Treurig is het lot van de dauphin, Louis Charles die een paar jaar na de dood van zijn moeder zal overlijden na een mensonterende gevangenschap.

En ja zo dapper en onbewogen als Marie Antoinette haar lot tegemoet trad hoe anders was dit met degenen die haar veroordeelden. Hébert die onderweg naar het schavot meermaals flauw viel. De beul Sanson die het publiek bespeelde door een paar keer de valbijl vlak boven de hals van Hébert te laten zakken. De invalide Couthon die vanwege een hoofdwond opgelopen tijdens zijn arrestatie meer dan een kwartier lang van de pijn krijste omdat hij niet zo gemakkelijk op de plank gelegd kon worden of Robespierre die het uitgilde toen zijn verband van zijn kaak getrokken werd. De toeschouwers juichten bij hem zowaar nog harder dan bij de executie van het koningspaar.