• 9.373.722 stemmen

De Roof van Hop-Marianneke (1955)

Komedie | 90 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: The Theft of Hop-Marianneke / Le Rapt de Hop-Marianneke / Le Rapt de la Poupée

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Joris Diels

Met onder meer: Paul Cammermans, Animar en Tony Bell

Plot De Roof van Hop-Marianneke

Een groep Antwerpse studenten denkt grappig te zijn en steelt een pop uit een museum in Mechelen. De lol blijkt echter van korte duur, want de studenten worden opgepakt. Ze worden aangeklaagd en moeten voor de rechter verschijnen. Zullen de studenten vrijuit gaan?

avatar van Movsin

Movsin

Vlaamse film uit de oude doos.

Kon ik niet laten liggen, ook al stelt het weinig voor, getuigen meerdere opnames van amateurisme, maar was van Looy's "Ad Fundum" van bijna 40 jaar later dan zo veel beter?

Het is volks, zoals te verwachten, maar het platteland krijgt geen kans, wel de studenten (wat zijn ze typisch voor die tijd met das en lange regenjas en heel veel bier...) in dit toch bijwijlen vermakelijk filmpje dat bij oudere kijkers een vleugje nostalgie zal losweken, zeker bij het herzien van enige "oude gloriën", Denise Deweerdt om er maar ééntje te noemen.

Wat kunstmatige dialogen, schalks sfeertje rond een brok folkore en ook wel bewuste spot met ernst en met wat met rechtspraak te maken heeft.

Moedig was het alleszins toen om met zeer beperkte financiële middelen iets van eigen bodem te brengen en op te boksen tegen het overheersend Amerikaans filmimperium.

avatar van Metalfist

Das in men voeten da

Ik ben altijd wel te vinden voor een Vlaamse film maar zeker films uit de beginjaren zijn erg lastig te vinden heb ik de indruk. Jan Vanderheyden (en Edith Kiel) kom je nog wel eens tegen maar bijvoorbeeld deze De Roof van Hop-Marianneke? Ik moest het uiteindelijk doen met een opgenomen televisie-uitzending van Eclipse TV. Ik had hen al eens gemaild of ze het niet zagen zitten om hun collectie (recentelijk ook Havenmuziek op die zender gezien) online te zetten maar het antwoord was jammer genoeg negatief.

Zonde, want volgens mij zouden zo veel meer mensen kunnen bereiken dan als obscure zender die niemand kent maar dat terzijde. Het merkwaardigste aan heel de film is dat deze vandaag de dag een (ongewild) hedendaags kantje heeft gekregen. De studentenclub waar het namelijk om gaat is Reuzegom, een vereniging die recentelijk is ontbonden naar aanleiding van de dood van student Sanda Dia. Ten tijde van 1954 bestond de club nog maar 8 jaar en natuurlijk is er van heel die walgelijke doopcultuur die ze er toen op nahielden niets te herkennen in deze film. In een script dat onder andere door Jef(ke) Bruyninckx - van De Witte-faam dus - werd geschreven volgen we een groep studenten die vastbesloten zijn om één of andere pop te stelen. Het is allemaal gebaseerd op waargebeurde feiten trouwens, want in 1949 waren er een aantal studenten die de eeuwenoude houten pop "Opsinjoorke" uit het Mechelse stadsmuseum in het Hof van Busleyden gestolen hadden omdat ze vonden dat het zich in Antwerpen moest bevinden en niet in Mechelen. Vandaar dus ook het "De Studentengrap met Op-Sinjoorke" onderschrift op de originele filmposter.

Het verhaal zal indertijd nog vers in het geheugen hebben gezeten maar het begin is echter vreselijk chaotisch en vooral vervelend. Gaandeweg begint het echter op de een of andere manier wel te werken. Komt misschien voor een stuk ook wel omdat ik zelf altijd wel te vinden ben voor dit soort rechtbankfilms (de film speelt zich namelijk als een aantal flashbacks af) en hoewel de humor nogal belegen is, heb ik toch een paar keer moeten grinniken. Ik verschiet er eerlijk gezegd wel van dat dit reeds uit 1954 stamt. De aanwezigheid van Bruyninckx als schrijver had misschien al een belletje moeten doen rinkelen maar ik situeerde dit qua stijl echt in de vroege jaren '40. Tof wel om een erg jonge Denise De Weerdt (ze overleed een tweetal maanden geleden trouwens) te zien als Mia (degene die Hop-Marianneke voor de derde keer ontvoert) maar ook Alma Blanca heeft nog haar goede momenten als Fanny. De focus ligt echter vooral op Paul Cammermans als de ietwat arrogante Jan Vranckx en Willy Vandermeulen die een vervelende Lode Rombauts neerzet. Marcel Cauwenberg is wel een fijne rechter.

Let vooral nog op een flits van Ernest Claes tijdens een montage van mensen die een krant lezen en (Nonkel) Bob Davidse als één van de heren in de collegezaal. Kleine en redelijk nutteloze bijrollen maar wel tof om is te spotten. Het zou uiteindelijk maar bij 2 films blijven voor Joris Diels en afgaande op deze film is dat misschien nog niet zo erg. Geen slechte film an sich maar wel eentje waarvan je perfect begrijpt dat dit vandaag de dag vergeten werk is.

Nipte 3*

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Metalfist

Ge weet de liefhebbers wel de kop zot te maken beste vriend .

Deze hier in alle geval.

Die obscure TV zender is aan deze kant van de grens natuurlijk niet te vinden, en die film ook niet.

Weeral een oude Vlaamse film die ik meer dan waarschijnlijk nooit te zien zal krijgen.

In alle geval toch bedankt voor de info.

Dat "OpSinjoorke" klinkt mij vertrouwd in de oren.

Ik kwam het vele jaren geleden al tegen in een Suske & Wiske album.

avatar van Metalfist

Metalfist

Mijn excuses Brix Ik zou ze ook grotendeels missen (heb geen televisieaansluiting meer) maar gelukkig weet mijn familie dat ik hier altijd wel voor te porren ben en nemen ze vaak zoiets op

Toevallig werd er op het einde van de film wel een dankwoord gegeven aan iemand van Retrofilms. Die hebben ook een soort van winkeltje: RetroFilms , Verhuur en verkoop van oude Vlaamse films.Films overbrengen op video maar ik vind het er een beetje onofficieel uitzien.. Ik heb alleszins de gok nog niet durven wagen om een film te bestellen.

Dat van Suske en Wiske moet ik gemist hebben dan, ik kan me in ieder geval de strip niet meer herinneren.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Daar zie!

Nu ben ik weeral een beetje gelukkiger

Ik ga die Retrofilm toch eens proberen.

Er staan een hoop films bij die ik graag nog zou willen hebben.

Bij deze dus mijn grote dank Metalfist

Ik zal mijn S&W albums eens moeten checken

Ik denk dat het zeker in een van de eerste geweest moet zijn.

Als ik het tegenkom laat ik nog wel iets weten.