Salut en de Kost (1974)
Geregisseerd door: Patrick Le Bon
Met onder meer: Hans Royaards en Romain Deconinck
5,5 (23)
Plot Salut en de Kost
De twintigjarige Billy heeft na zijn dienst in het leger een afkeer gekregen van alle vormen van autoriteit. Hij gaat (zeer tegen de zin van zijn vader, een rijke fabriekseigenaar) samenwonen met zijn vriendin, maar zal later toch een baan in diens fabriek aannemen. Wanneer daar door de schuld van de op winst beluste directie een dodelijk ongeval gebeurt, komt Billy opnieuw in opstand tegen het gezag van zijn vader...
blackwolves
niets bizonder veel bekende van vroeger maar de film is zeker daarom niet beter. verhaal een gast komt thuis van leger dienst gaat bij zijn vriendin wonnen omdat hij problemen heeft met zijn vader. na een tijd gaat hij met veel tegen zin bij zijn vader gaan zagen voor werk hij werkt samen met een vriend maar die vriend krijgt een ongeluk. ook zijn vriendin is zwanger maar hij dwingt haar om het te laten weg halen hij heeft geen geld meer en gaat bij zijn zus om geld maar die wilt het niet geven. later leert hij nog wat kennen en dat is het zo wat niets anders ik zou bijna zegen dat de film draait om die gast zelf dacht een goede film omdat de bekende gentse acteur er in mee speelt maar het is gewoon saai.
- 2072 stemmen
Hint aan Metalfist: deze is vandaag te bekijken op Eclips TV om 14.10 u. Schakel je familie maar in voor een opname mocht je de dvd nog niet hebben, zou ik zo zeggen
- 2072 stemmen
Debuutfilm van Patrick Le Bon die uiteindelijk maar vier films zal regisseren. Sociaal drama gedrenkt in de jaren zeventig, met als hoofdthema de coming of age van Hans Royaards, die zich een weg zoekt in het leven. Zijdelings komen thema’s als immigratie, abortus (toen nog volledig illegaal in België), de hippiebeweging en diens uitwassen langs. Beste vertolkers zijn voor mij hoofdrol Hans Royaards, Hanny Vree en Romain Deconinck (fijn om deze theaterlegende alsnog aan het werk te zien). Verder is het fijn om René Verreth in een bijrol te zien, met redelijk lange haren.
Net zoals opvolger Hellegat (1980) is dit een wat links geïnspireerde film van Patrick Le Bon, die duidelijk een stem wil geven aan het onrecht in de wereld, en dat siert hem. Al komt het vandaag soms wat naïef over in zijn simpelheid.
Bovenal vind ik het een soort snapshot van het Vlaanderen van zoveel jaren geleden. Aan het begin zien we bijvoorbeeld een conflict tussen vader Romain en zoon Hans over het feit dat laatstgenoemde niet naar de kerk geweest is op een kerkelijke feestdag; een film van heel lang geleden dus. Verder is het genieten van het straatbeeld en de mode van toen wat wel wat herinneringen oproept. Het was ook lang geleden dat ik (zoals in deze film) nog eens een diavoorstelling zag - de huidige generatie kent dat niet eens - grappig hoe de technologie zo veranderd is.
Geen meesterwerk maar wel een eerlijk gemaakte film. En de titelsong van meester troubadour Zjef Vanuytsel op de klankband is een mooie bonus.
Metalfist
Bedankt voor den boterham
Gisteren raakte bekend dat regisseur Patrick Le Bon op 81-jarige leeftijd was overleden en het is eigenlijk enorm triest om te zien hoe weinig ruchtbaarheid daar aan wordt gegeven. Oké, Le Bon was misschien niet de meest ronkende naam uit de Vlaamse filmgeschiedenis maar toch wel iemand die veel voor de cinema heeft betekend. Hij is onder andere nog mee lid geweest van het Fugitive Cinema collectief, waar na het overlijden van Robbe De Hert vorig jaar niet veel meer medewerkers van overschieten, en maakte in 1974 zijn regiedebuut met deze Salut en de Kost.
Ik ben vooral fan van Zaman maar ook Hellegat mag er zeker zijn. Zijn meest bekeken film, De Paniekzaaiers met de onvermijdelijke Gaston & Leo, vond ik persoonlijk iets minder en gelukkig is Salut en de Kost weer een stap in de goede richting. Grappig om te zien hoe Le Bon hier al zijn vertrouwde thema's weet boven te halen maar wat overblijft is een ietwat sociaalkritische film over ondertussen lang vervlogen tijden. Zo is de legerdienst alweer een aantal jaren afgeschaft maar is het schrijnend om te zien dat er vandaag de dag nog altijd niet zo nauw wordt gekeken naar bouwvoorschriften en dat het vooral allemaal maar snel snel moet gaan. Spilfiguur in het geheel is Billy (die trouwens wel erg lang haar heeft voor net afgezwaaid te zijn uit het leger, ik dacht dat ze daar instant een militaire coupe kregen) die met zichzelf geen blijf weet nadat hij afgezwaaid is. Hij maakt zijn vriendin per ongeluk zwanger, met zijn familie botst het langs alle kanten, hij is liever lui dan moe en kan geen werk vasthouden en krijgt het bovendien aan de stok met iedereen. Een niet al te aimabel personage maar het interessante is dat Le Bon zich niet laat vangen om hier een coming of age van te maken en dat Billy uiteindelijk tot inkeer komt.
Het laatste dat we hem zien is dat hij geld van zijn vader heeft gestolen (het is subtiel maar hij vraagt 5.000 frank, krijgt 4.000 van zijn vader en die zegt dat hij hiermee 5.000 frank heeft) en al mijmerend over het feit dat hij Mieke kwijt is met zijn moto in de nacht vertrekt. De invulling van Hans Royaards is af en toe op het randje maar in scènes met theaterlegende Romain Deconinck stijgt hij naar een hoger niveau. Af en toe ook een beetje tongue in the cheek humor (Frieda die vertelt dat ze gaat trouwen en Billy vraagt met wie waarop Frieda antwoord "met Dirk natuurlijk, met wie anders? Marc Dex?" terwijl die Dirk wordt gespeeld door... Marc Dex) en een toffe titelsong van Zjef Vanuytsel. Dex mag op het bovengenoemde trouwfeest ook nog even een liedje zingen, het was in de eerste plaats een zanger natuurlijk, maar dat oogt wat gekunsteld. Let vooral ook nog op een kleine bijrol van Fred Van Kuyk (die wel vaker te zien is in films die onrechtstreeks met Fugitive Cinema te maken hebben) en René Verreth als de ploegbaas die iedereen achter de veren zit.
Ik zag dat de televisiefilm De Zoete Smaak van Goudlikeur (die ooit werd gedraaid voor de Made in Vlaanderen reeks voor de toenmalige VRT) op Youtube staat dus die passeert binnenkort ook nog wel eens. Jammer dat Le Bon uiteindelijk maar zo weinig films heeft gedraaid. Hij stapte zo'n 20 jaar geleden uit de filmwereld omdat hij zijn politiefilm "Zure Regen" maar niet gefinancierd kreeg, jammer dat het er nooit meer van zal komen nu.
terwijl die Dirk wordt gespeeld door... Marc Dex
Super dat je dat hebt opgemerkt. Die mens is mij vooral bekend als vader van Barbara Dex die een kleine 20 j later België vertegenwoordigde op Eurosong. Ik vond het ook al gekunsteld wat hij in deze film deed op het podium maar met jouw opmerking valt de puzzel in mekaar
Verder bedankt voor de kijktip, ga ik ook nog eens proberen mee te pikken.
Metalfist
Haha Metalfist,de Jules Kabas
wat een familie ... De inzending van Barbara Dex voor Eurosong was redelijk 'legendarisch' o.a. omwille van een 'foute jurk'. In die mate dat kijkcijferkanon Paul De Leeuw het interessant genoeg vond om er in prime time op Nederlandse TV een parodie op te maken (inclusief jurk) die wel wat stof deed opwaaien. Helaas dit filmpje niet gevonden op youtube, waar enkel het duet tussen De Leeuw en Dex te vinden is dat De Leeuw naderhand organiseerde als goedmakende geste naar Barbara Dex toe.
Wel goed dat Le Bon Zjef Vanuytsel heeft kunnen krijgen voor de film want diens muziek staat er nog steeds helemaal wat mij betreft. Ik heb weinig vinyl in bezit maar ben wel tevreden dat ik van hem De Zotte Morgen Lp in huis heb ...

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime