• 9.372.459 stemmen

Code Rood: Eerwraak (2010)

Documentaire | 43 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jessica Villerius

Plot Code Rood: Eerwraak

Jaarlijks worden honderden Nederlandse meisjes door hun eigen familie met de dood bedreigd. Saba, Dunya, Zara en Nadia zitten ondergedoken op een geheim adres in Nederland. Voor het eerst vertellen ze hun onthutsende verhaal.

narva77 (crew films)

Ben heel benieuwd hiernaar. Zal wel weer het één en ander aan ophef teweegbrengen, nét als de vorige docu's van Jessica. Er zijn (of worden nog) kamervragen gesteld n.a.v. de docu, o.a. door Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA).

Valt me trouwens wel op dat Mirjam Sterk geregeld opduikt in docu's van jessica en/of "Posh Productions". Ze was ook al te zien in "Vel Over Probleem" (deel 2), en in "Over de Streep".

Een soort terugkerende gaste.

Komt a.s. woensdag op TV; om 20.20 uur op NED3.

Trailer Youtube

avatar van afca_fanatic

afca_fanatic

Ik ben benieuwd naar deze docu. Toch wel een interessant onderwerp.

Donkerwoud

Ik zit hier in een spagaat, enerzijds wil ik niet de suggestie wekken dat ik het fenomeen eerwraak niet serieus neem, maar anderzijds zat ik de documentaire met kromme tenen te kijken. Het is allemaal zo verdomde suggestief. We moeten maar voor zoete koek slikken wat de gesluierde dames ons vertellen en ook nog eens overtuigd zijn dat de situatie echt zo is zoals zij denken dat het is. Op een gegeven moment zegt een van de meisjes dat haar vader wil dat ze terug komt, maar dat ze bang is dat ze dan alsnog vermoord wordt. Het zou best kunnen, maar voor hetzelfde geld is dat haar perceptie van de situatie. Op deze manier krijgt de kijker een ongenuanceerd en eenzijdig (westers!) gekleurd beeld van een probleem dat veel complexer is. Ja, je vermoordt je dochter niet omdat zij geen maagd meer is, maar de situatie waarin vaders tot deze achterlijkheden worden gedwongen zijn vele malen complexer dan ik ze terugzie in deze documentaire.

Donkerwoud

Ik had me al ingedekt voor een stortvloed aan boze reacties, maar het valt vooralsnog mee. De docu leeft niet echt.

SelmaDuim

Hoe had Villerius het suggestieve kunnen vermijden dan? Had je bewijzen willen zien (meer dan het vermoorde Belgische meisje of de cijfers die ze noemde)? Ik ben wel benieuwd op welke manier je wel overtuigd had kunnen worden.

Donkerwoud

De manier van interviewen is pure suggestie. De enkele feitelijke constatering had best in een 5-minuten item in Nieuwsuur of Een Vandaag gekund.

SelmaDuim

De enige manier waarop bewezen kan worden dat deze meisjes de waarheid spreken is door af te wachten totdat ze daadwerkelijk vermoord worden. Zolang dit niet gebeurd is blijft het altijd suggestief, toch? Je kunt nu alleen maar afgaan op het woord van het meisje zelf (de familie gaat heus niet vertellen dat ze gelijk heeft) en uitgaan op de algemene materie over eerwraak. Als het puur feitelijk had moeten zijn, dan had ze bij voorbaat geen documentaire kunnen maken.

SelmaDuim schreef:

Precies, geheel mee eens!

Je denkt toch zeker niet dat ze de "daders" voor de camera krijgen? En als dat ze al lukt, zullen ze toch altijd ontkennen tegenover de buitenwereld. Of ze gooien het op "cultuur" (en dus NIET alléén op "religie", zoals te zien en te leren valt in de documentaire)!

SelmaDuim schreef:

Wellicht, maar daarmee heb je mij nog niet verteld waarom het in een docu van bijna een uur moest, waarin de enkele feitelijke constatering best in een korter jasje had gekund.

Ik ben het met je eens dat eerwraak een heet hangijzer is en dat het moeilijk is om het op een eerlijke manier aan de kaak te stellen. Maar het is iets wat voortkomt uit een cultuur die veel complexer is dan wat geschetst wordt aan de hand van deze documentaire. Dat maakt de verhalen van de meisjes niet minder schokkend, maar het is maar een kant van het verhaal. Ik zou het juist de kunst vinden als ze ook de redenen waarom dit gebeurt inzichtelijk had weten te maken. Nu zijn er die interviews die ik maar voor waar aan moet nemen als enige bron.

SelmaDuim

Wat dat betreft ben ik het met je eens inderdaad. Er is in Nederland behoorlijk wat onderzocht op het gebied van eerwraak (heb er zelf erg interessante documentatie over gelezen in verband met een zaak waaraan ik gewerkt heb). Het hele eerwraakgebeuren is erg complex en niet even in wat verhaaltjes te vatten. Bovendien hangt het schijnbaar ook nog af van waar iemand vandaan komt (zelfs regiogebonden), hoe, wanneer en waarom men eerwraak pleegt. Daar had Villerius wel wat meer aandacht aan mogen besteden.

(ik haal er meteen een halfje af )

Donkerwoud

Daarom wil ik graag Die Fremde zien, die schijnt hier zeer respectvol mee om te gaan. Ik heb ook wel iets met die Turkse actrice die in een vorig leven porno-ster geweest is. Geeft haar films ook weer een extra glans.

narva77 (crew films)

(ik haal er meteen een halfje af )
Hmmm jammer Selma...

SelmaDuim schreef:

Daar had Villerius wel wat meer aandacht aan mogen besteden.

Waarom precies? De docu richt zich vooral op de 'slachtoffers', en niet zozeer op de 'daders'.

Bovendien mikken de makers waarschijnlijk op het shock-effect, wat je óók kunt merken bij de andere producties van Posh Productions, zoals "Vel Over Probleem" en "Over de Streep".

Op zich vind ik dat daar niks mis mee is...

narva77 schreef:

Ik bedoel ook niet zozeer inzoomen op de daders, maar ze had wel wat meer een kader neer kunnen zetten. Bijvoorbeeld door meer achtergronden en feiten over eerwraak te laten zien/bespreken, zodat de kijker daar wat meer van meekrijgt.