• 11.461 nieuwsartikelen
 • 163.677 films
 • 10.471 series
 • 30.454 seizoenen
 • 618.656 acteurs
 • 194.146 gebruikers
 • 9.038.932 stemmen
Avatar
 
banner banner

Shut Up and Dance (2016)

Drama / Sciencefiction | 52 minuten
3,59 208 stemmen

Genre: Drama / Sciencefiction

Speelduur: 52 minuten

Alternatieve titel: Black Mirror: Shut Up and Dance

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Watkins

Met onder meer: Alex Lawther, Jerome Flynn, Susannah Doyle

IMDb beoordeling: 8,4 (57.084)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Shut Up and Dance

De 19-jarige Kenny wordt online in de val gelokt en vervolgens gechanteerd. Hij krijgt opdrachten van een onbekend persoon, of een onbekende groepering en vormt uiteindelijk een team met Hector, die ook precies doet wat hem wordt opgedragen. Ze moeten de opdrachten uitvoeren, of hun meest intieme geheimen worden geopenbaard.

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87281 berichten
 • 12076 stemmen

Dooie boel.

Het grote verschil met een film concept als Masters of Horror is toch wel dat de regisseurs hier maar bitterweinig lijken toe te voegen. James Watkins is toch niet de minste zou je denken, maar de regie van deze Shut Up and Dance is echt zo plat als een dubbeltje.

Verhaaltje is ook niet super spannend. Kereltje wordt via z'n webcam gefilmd en gechanteerd, waarna hij opdrachtjes moet uitvoeren voor een onbekende SMSer. Zo komt hij in contact met een aantal andere personen die hetzelfde lot moeten ondergaan, de uiteindelijk twist is er ook eentje die verre van verrassend was.

Vanwege de beperkte speelduur zou je denken dat deze filmpjes lekker flitsen, maar het wordt zo saai en ongeïnteresseerd gebracht dat de motor niet eens aanslaat. We dobberen een beetje doorheen een plotje dat op een kwartier in elkaar geflanst lijkt, de regisseur is meer een gun for hire die gewoon alles op beeld moet zetten.

Toch apart, want Masters of Horror wist wél wat leuke genrewerkjes af te leveren, Black Mirror is totdusver goedkope TV troep. James Watkins of geen James Watkins.

1.0*


avatar van EW101

EW101

 • 1256 berichten
 • 2284 stemmen

Niet echt verrassend nee. Vanaf het begin weet je al hoe het eindigt, want het is nogal voorspelbaar.
Ook erg jammer dat werkelijk geen sympathiek personage in de film zit. Wat voor wereld is dit? Zonder context of wat dan ook moeten we zien hoe de hoofdpersoon door irritante bijpersonages ,die trouwens nooit terugkomen, afgesnauwd wordt. En dan moet ik meteen iets voelen?

Ook enkele continuïteitsfouten gezien. Het moet wel een erg lange autotocht geweest zijn , maar op het einde was de broek al droog.
Visueel gezien was alles ook best matig en van echte TV kwaliteit.
Vrij flauw einde ook... een trol-gezicht. Hoe kinderachtig wil je het hebben?

Een probleem tot nu toe dat ik echt met de serie heb is: de werkelijke uitdieping van het verhaal of de concepten komen gewoon voort uit het feit dat je zelf nadenkt over deze concepten. Niet vanwege het feit dat de serie deze diepte geeft en slim uitgewerkt is. De afleveringen volgen gewoon een vrij simpel scenario-je hebt de tegenwoordige technologie of iets wat in de toekomst weleens zou kunnen verschijnen-maar daar zijn dan ook nadelen aan verbonden en deze worden onsubtiel uitvergroot. Maar echte verdieping/reflectie komt er niet bij kijken, want elk overdreven verhaal kwabbelt maar gewoon wat door. (vaak naar een niet verrassende conclusie)
Alsof je gewoon een stelling voor je krijgt met een simpel betoog en beweert wordt dat het een geniaal boek is.. (beetje rare vergelijking ,maar zo komt het gewoon over bij mij)


avatar van kos

kos

 • 46169 berichten
 • 8509 stemmen

Nah, zo slecht als bovenstaande heren het vonden was het imo nou ook niet.

Maar verder eigenlijk buiten het tech-aspectje een behoorlijk standaard verhaal.

Alleen de laatste 10 minuten is er nog enigszins wat verrassends te zien wat het eigenlijk met name een naarder verhaal maakt ipv echt goed.


avatar van arno74

arno74

 • 8700 berichten
 • 3342 stemmen

Op zich een degelijke thriller, maar een beetje vreemd in het Black Mirror-universum. De technologische dreiging die de film toont (een virus die je webcam overneemt) is niet echt toekomst, maar behoort al vele jaren tot het heden en is dus niet bepaald meer een eye opener. Geen visie op een potentiële toekomst in deze film, en dus ook helemaal geen science-fiction deze keer. Raken de ideeën achter de serie op? 3*


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8614 berichten
 • 4828 stemmen

Qua vooruitstrevende technologie valt deze aflevering van Black mirror best mee. Dit is gewoonweg al reëel en is iets van alle tijden. Afpersing met het dreigement om een geheim van iemand te onthullen Kan erg effectief zijn voor zolang de angst van de andere overeind blijft. De titel is dan ook toepasselijk: als een marionet heb je er zo goed als alles voor over, maar tegelijk ben je een vogel voor de kat. Vrij degelijke aflevering, maar waarbij de diepgang en nuance ontbreekt om echt mee te leven met de personages. Wat ze precies geheim wensen te houden doet er niet veel toe.

De reeks zet je wederom aan om zelf als kijker jezelf voor de spiegel te houden en je af te vragen: “Wat als ik ...?” Hier en daar een plotgaatje of wat eigenaardig plot en het einde laat me ook een beetje met een leeg gevoel achter, maar desalniettemin zeker van genoten.


avatar van Daan258

Daan258

 • 3671 berichten
 • 2445 stemmen

Heel erg goed.

Zeer spannende en ook weer een vrij bizarre episode uit de reeks.

De episode weet je aandacht goed vast te houden tot het eind. En dan bij het eind nog een leuke verassing wat je gedachten over de hoofdrol speler gelijk doet veranderen. De soort kleine twist vond ik de episode een stuk sterker maken.

Net geen 4,0*

3,5*


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8077 berichten
 • 3616 stemmen

Simpel maar doeltreffend: een tienerjongen komt erachter dat een mysterieuze partij een masturbatievideo in handen heeft en hem dwingt om steeds een stapje verder te gaan. Het is een terugkerend thema dit seizoen hoe beklemmende kleinburgerlijke moraal en de technologische mogelijkheden een giftige cocktail zijn. Misschien nog wel enger en meer beklemmend omdat het gegeven geen dystopische toekomstmuziek is maar een alledaagse realiteit. De sobere sociaal realistische opzet van dit kortverhaal doet me wat denken aan James Watkins' debuutfilm 'Eden Lake' (2008), waarin de horror ook kwam vanuit alledaagse hardheid en pesterijtjes die steeds grimmiger werden. Naar het einde toe neemt 'Shut Up and Dance' (2016) te extreme wendingen die (hoewel ze de maatschappijkritische boodschap onderstrepen en een wrang gevoel achterlaten) de aflevering ook wat ongeloofwaardig maken.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59456 berichten
 • 3959 stemmen

Samen met Nosedive voor mij de sterkste afleveringen van de gehele Black Mirror serie. Het verhaal is niet bijster origineel met een tiener die wordt afgeperst met zijn internetpraktijken, maar de uitwerking is bijzonder zwartgallig, pijnlijk en richting het einde ook verrassend. Althans, voor mij dan. Ik had de link met waar hij echt schuldig aan was niet gelegd. Een persoon die hem SMS't laat hem moeilijke en confronterende klussen uitvoeren, waarna later blijkt dat hij niet de enige is die in de problemen zit. Zeker richting het einde als hij moet vechten om leven en dood werd het bijzonder weird en de uiteindelijke ontknoping als iedereen te weten komt wat hij heeft gedaan was ronduit naar, ook al hoor je met zulke lui weinig medelijden te hebben natuurlijk. Zijn panisch gillende moeder aan de lijn, aii...
Shut up and dance (sterke titel overigens) wist me een klein uurtje goed in spanning te houden.

4*


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13402 berichten
 • 3970 stemmen

Keek makkelijk weg, maar ik vond het wel een pover filmpje. Uiteindelijk zegt dit filmpje niet zoveel en heel bijzonder is de plot en de invloed van techniek niet, althans, dit is al wat er op kleine schaal al jaren gebeurt. Visueel niet bijzonder, acteerwerk is oké maar ook niet denderend en het einde vind ik erg flauw. 2,5*.


avatar van Pepino

Pepino

 • 474 berichten
 • 826 stemmen

Zou het kunnen dat deze episode was gebaseerd op de Blue Way Challenge?


avatar van Vidi well

Vidi well

 • 493 berichten
 • 624 stemmen

Een aflevering die blijft hangen.

Hoewel het verhaal erg eenvoudig is, en ook weinig te maken lijkt te hebben met science fiction, is deze aflevering erg goed. Met name de nare nasmaak die uiteindelijk achterblijft zorgde ervoor dat ik deze aflevering niet uit mijn hoofd krijg.

We volgen de onzekere tiener Kenny die gechanteerd wordt door middel van een masturbatievideo die van hem is gemaakt. We zien hoe hij, net als elk weldenkend ander mens, er alles aan doet om te voorkomen dat deze video uitlekt.

Echter, aan het eind leren we dat Kenny pedoseksuele gevoelens heeft en kinderporno bekeken heeft. Zijn volharding in het voorkomen van de verspreiding van de video was de hele tijd al logisch, maar krijgt nu een tweede lading mee, vanwege het moreel verwerpelijke en strafbare van zijn daad. Het dramatische einde van de aflevering zorgt er mede met deze bijkomende thematiek voor dat je met een bijzonder ongemakkelijk gevoel achterblijft. Immers, de hele tijd hoop je dat hij verspreiding kan voorkomen, totdat je ontdekt dat Kenny zelf ook dader is van iets verwerpelijks.

De aflevering voelt als een eenvoudig kat en muisspel, maar roept achteraf interessante vragen op: stel dat hackers op deze manier seksueel misdragende mensen aan de schandpaal gaan nagelen, is het dan ineens goed om in te breken in iemands pc, te filmen en deze video’s te verspreiden? En daarnaast roept het vragen op in hoeverre seksueel gedrag een bewuste keuze is. De gechanteerde personen lijken zelf stuk voor stuk ook slachtoffer van hun seksuele voorkeuren. Kenny heeft het er in ieder geval duidelijk moeilijk mee, getuige zijn zwijgen en emotionele openbaring.

Het is uiteindelijk aan de kijker zelf om te oordelen. De aflevering lijkt de rollen van goed en kwaad enigszins om te draaien. Enigszins, wat uiteindelijk is zowel het hacker-gedrag als de online gedragingen van deze personen niet goed te praten.

4*


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8875 berichten
 • 5532 stemmen

Leuk leuk leuk.

Was een tijd geleden dat ik wat van BM meepikte. Ik meen dat ik dit jaar nog geen enkele nieuwe aflevering zag. Tot nu dan. En dan herinner ik me weer hoe leuk ik Black Mirror vond. Deze aflevering brengt me in ieder geval weer helemaal terug in de BM-sfeer.

Er was waarschijnlijk geen betere keuze geweest dan Lawther. Valt me nu pas op dat hij als acteur echt goed is. Typische uitstraling voor een creep en een loser. Hij weet die twee ook naadloos te combineren, en dan krijg je dit eigenlijk. En het werkt ook goed daarmee.

Voor de rest typisch een aflevering die je van BM kan verwachtten. Rauw, depressief. Altijd wel een leuk idee eraan verbonden. Ook hier kent de film een leuk idee en dit idee weet de vaart er in ieder geval ook knap in te houden. Beetje goedkoop soms, maar het werkt wel.

Leuk concept, naar het einde toe zoals verwacht steeds sterker. Laatste scenes zijn ook typisch Black Mirror. Lekker in-your-face. De reden waarom ik zo van deze serie hou. Zie echter wel dat het bij seizoen 4 qua gemiddeldes begint te dalen. Ach ja.


avatar van flaphead

flaphead

 • 759 berichten
 • 918 stemmen

Sterke episode, wat wellicht wat ironisch is, omdat deze dan juist niet de bekende BM-rode draad heeft in de vorm van een dystopische-tech-setting. Hetgeen wat we zien, kan tenslotte nu al gebeuren. Of beter: zal al gebeuren. Wie weet maakt het het daarom wel des te benauwder. Hoewel, écht beklemmend wordt het niet, want de uitwerking is relatief rechtlijnig. Acteerwerk prima. Naar het einde toe gaan ze wellicht net een stapje te ver met de op-leven-en-dood-opdracht, maar dat scharen we dan maar onder de BM-uitvergroting. Het slot is weer heerlijk naargeestig, iets wat ik in de BM-serie erg kan waarderen. Dat het begeleidt wordt door Radiohead's Exit Music maakt het af. Het plotgaatje dat er op zo'n filmpje helemaal niet te zien is wát hij bekijkt en dus ook niet dat er sprake is van 'kinderen', nemen we maar even ten goede.