• 9.374.764 stemmen

Nijuu Hibaku, Kataribe Yamaguchi Tsutomu no Yuigon (2010)

Documentaire | 53 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Twice / Twice Bombed: The Legacy of Yamaguchi Tsutomu / 二重被爆 語り部・山口彊の遺言

Oorsprong: Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Hidetaka Inazuka

Met onder meer: Tsutomu Yamaguchi

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Nijuu Hibaku, Kataribe Yamaguchi Tsutomu no Yuigon

Deze documentaire brengt de ervaringen van activist Tsutomu Yamaguchi (1916-2010) in beeld, die in 1945 beide atoomaanvallen op Japan overleefde; twee atoombommen vlak na elkaar. Yamaguchi doet zijn verhaal zodat deze vreselijke tragedie zich niet herhaalt. Zoals veel van de ongeveer 260.000 overlevenden van de atoombomaanvallen leed Yamaguchi een leven vol pijn. Tot en met eind jaren vijftig moesten zijn wonden verbonden blijven. Yamaguchi was lange tijd geheel kaal.

Lief.

Yamaguchi heeft er geen makkelijke jeugd opzitten, met twee atoombommen die dichtbij neervielen. Na een korte inleiding gaat het vooral over het werk dat Yamaguchi erna deed, om zijn verhaal door te geven aan de jongeren, zodat zij geen tweede maal dezelfde fout zouden maken.

Beetje vreemde invulling soms. De eerste reënactment scenes zijn in het Japans, daarna volgen er een paar gedubde. Nogal onnodig en vooral vreemd dat men het in het begin dan niet deed. Misschien is het beeldmateriaal van twee verschillende bronnen, maar aangezien ik best tegen een woordje Japans kan irriteerde het een beetje.

Verder is Yamaguchi vooral een erg lief en aandoenlijk mannetje. We zien hem op latere leeftijd, als innemend opatje. Die regelmatig tijdens het vertellen tegen z'n tranen moet vechten, maar half-dood toch nog steeds mensen wil informeren. Door zijn verhaal komt de boodschap ook wel over, als is dit vooral toch een emo-document geworden en is het over de gehele speelduur best informatie-arm te doen.

Maar het is kort en Yamaguchi is een mooi figuur. Alleen is het niet veel meer dan dat.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Het begin is wel aardig en vrij informatief over de gevolgen van zo'n bom en het gebeuren vlak na de ontploffing. Hoewel slecht geacteerd en met en rare Engelse dub is de make-up wel oké en ziet het er best aardig uit. Daarna gaat het meer om het persoonlijke leven van Yamaguchi en dat vind ik een pak minder interessant. Aan het eind nog zo'n vreselijke Amerikaanse klas die allemaal helemaal emotioneel worden, daar heb ik sowieso niets mee. 2,0*.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Yamaguchi verdient beter. Hele vreemde stijlkeuzes, die nergens consequent worden doorgezet. Nogal matige reconstructies (goedkoop geschoten, pover geacteerd en bovendien extra de grond in geboord door de engelse dub), paar über slechte CGI shots en een gedateerde vertelwijze dmv een klassieke voice-over. En dat terwijl het verhaal van Tsutomu zo ongekend hartverscheurend is, het heeft zo weinig ''extra'' nodig. Het feit dat hij er op die leeftijd, elke keer als hij er weer over moet vertellen (vaak), nog volschiet... dat zegt genoeg over zijn getekende ziel. Een prachtige, positieve man die ondanks alle gruwel verder weet te kijken en een verschil wilt maken. Nogmaals; ook hier doet de documentaire hem geen recht. Het valt regelmatig in herhaling en de look is kil en zakelijk.

avatar van Tarkus

Tarkus

Zeer interessante documentaire over een man die beide atoomaanvallen op Japan, Hiroshima en Nagasaki, heeft overleefd.

Pas op zijn 90 jaar, toen zijn zoon overleed aan kanker, als gevolg van blootstelling aan de straling, begint hij zijn verhaal te doen.

Indrukwekkend relaas van wat de man heeft gezien en meegemaakt.

Een les voor de wereld !!