• 9.374.096 stemmen

Queen: Rock the World (2017)

Documentaire / Muziek | 59 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Bird

Met onder meer: Freddie Mercury, Brian May en Roger Taylor

Plot Queen: Rock the World

"News of the World Tour"

Veertig jaar geleden bracht de Britse rockgroep Queen hun zesde album 'News of the World' uit. BBC-reporter Bob Harris had onbeperkte toegang en volgde de band in de studio, bij het maken van de clip, in de kleedkamer en tijdens de baanbrekende tournee door Noord-Amerika in 1977. Het album werd een groot succes, vooral dankzij de twee popklassiekers 'We Are the Champions' en 'We Will Rock You' en de performances van Freddie Mercury en consorten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf / Member Queen (archiefmateriaal)

Zichzelf - Narrator / Interviewer

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Tsja, het is sowieso fantastisch om dit nooit vertoonde materiaal te zien en ik was gefascineerd door een lange scene (eindelijk zonder voice-over) waarin je de volledige band ziet mixen in de studio. Voor een aantal minuten zie je hard werkende jongens die, tegen wil en dank van de Britse pers, zonder glamour en performance, aan hun klank werken. Prachtig!

Nadeel is dat de documentaire begint en eindigt als een promo-praatje voor de huidige tour met Adam Lambert (die ik niet kan uitstaan) inclusief cgi beelden die voor echt moeten doorgaan om de omvang van de tour te illustreren... Een emotioneel zwaartepunt ontbreekt en ik had eigenlijk een wat minder sturende regie wel prettig gevonden. Laat me de band maar observeren in het materiaal, net als in Let it Be lijkt me dat gezien de band, de nabijheid van de camera en het moment in de tijd interessanter.

avatar van mrklm

mrklm

Wie nog nooit van Queen gehoord heeft hoeft niet verder te lezen. Deze film is niet voor joe...

Bob Harris, vooral bekend als de man met de zoetgevooisde stem die het muziekprogramma 'The Old Grey Whistle Test' presenteerde, volgde Queen in 1977 tijdens de opname van hun zesde album 'News Of The World' en hun ambitieuze tour door de VS waarmee ze hoopten hun doorbraak te forceren. Het is onduidelijk waarom de beoogde documentaire nooit is afgerond, maar het feit dat Bryan May en Roger Taylor de beelden voorzien van commentaar dat in 2017 is opgenomen, plaatst de beelden in een historisch perspectief dat de documentaire voorziet van een zekere structuur. We zien hoe de bandleden werken in de studio en de mannen geven inzicht in de manier waarop de verschillende muzikale voorkeuren en persoonlijkheden elkaar versterken. Bryan May vertelt uitgebreid over zijn inspiratie voor 'We Will Rock You' en Freddie Mercury verdedigt de arrogantie van 'We Are The Champions, maar er is ook aandacht voor de andere liedjes op het album. Het is een verrassend openhartig kijkje in de keuken van de muziekmachine genaamd Queen. Ongetwijfeld een genot voor fans van Queen en iedere amateur-muziekhistoricus.