• 9.375.245 stemmen

Geregisseerd door: Lancelot Oduwa Imasuen

Met onder meer: Mike Omoregbee, Murtaza Arif en James Pimenta

Gesproken taal: Afrikaans

Plot Invasion 1897

"The Deposition of the Last King of Africa"

Britse koloniale troepen willen de macht over de felbegeerde rubberplantages in het West-Afrikaanse Benin. Ze dringen het land binnen om de machthebber af te zetten. Igie Ehanire is een student die de Afrikaanse geschiedenis onderzoekt. Hij raakt steeds meer geschokt en verward door het onrecht dat de plaatselijke bevolking wordt aangedaan ten gevolge van de Britse invasie in Benin.

avatar van Woland

Woland

Pfff, ik kan Nigeria afstrepen als filmland, maar ik kan alleen maar beamen wat ik over het algemeen lees bij mensen die een Nollywood meepakken: ongelooflijk, wat een amateuristische bende. We beginnen met een stukje 'actie' voor de titelaankondiging, met lachwekkend slechte special effects. Maar helaas werd het na de titel niet veel beter, wel saaier. Subtiliteit in het verhaal, nul komma nul - boze kwaadaardige Britten (die in hun onderlinge gesprekken hele colleges houden) vallen paradijselijk levend Benin binnen. De Beniners houden ook wel van een potje grandioze uitleggerij in hun gesprekken, het hoofdstuk 'show don't tell' heeft Lancelot Imasuen duidelijk nog niet gelezen. De dialogen zijn verschrikkelijk onnatuurlijk, en de acteurs zouden bij het lokale dorpstoneel nog tot de minderen behoren. Het filmwerk is behoorlijk basaal, en zelfs dan al gaat er van alles mis: camera's die niet vloeiend maar licht slingerend bewegen, onnodig naar boven en naar onder gaan, een beeld wat licht scheef staat, personages die deels buiten beeld vallen. Ik werd er soms een beetje zeeziek van. En de special effects, om te huilen.

Nu kan ik gewoon pech hebben met dit gedrochtje, maar wat ik bij andere films lees en ook van mijn paar korte andere Nollywood-experimenten (nooit uitgekeken) is dit meer de regel dan de uitzondering. Maar met zo'n filmindustrie moeten er toch ook een paar capabele filmmakers en acteurs te vinden zijn? Mijn excursies naar Mali (Guimba, un Tyran une Époque (1995)) en Senegal (Touki Bouki (1973)) bevielen toch een stuk beter - ik hou me aanbevolen voor tips qua Afrikaanse cinema, maar Nigeria is voorlopig dikke treurnis op filmgebied.