• 9.371.602 stemmen

Geregisseerd door: Emmanuel Gras

Met onder meer: Kabwita Kasongo en Lydie Kasongo

Gesproken taal: Frans

Plot Makala

Een jonge dorpeling in Congo is een boer en hoopt op een betere toekomst voor zijn gezin. Als hulpmiddelen heeft hij zijn armen, zijn omgeving en een vastberaden wil. Wanneer hij op een gevaarlijke en vermoeiende weg vertrekt om de vruchten van zijn arbeid te verkopen, zal hij de waarde van zijn inzet en de prijs van zijn dromen ontdekken.

avatar van Woland

Woland

Trage en minimalistische documentaire waar de camera als een soort vlieg op de muur de activiteiten volgt van een keuterboertje in Congo, die houtskool maakt, het een ontzettend eind verplaatst naar een lokaal stadje, om het vervolgens daar te verkopen. In hoeverre de overduidelijke aanwezigheid van een camera en een Franse cameraman/crew de gebeurtenissen beïnvloedt heeft, ongetwijfeld wel (al is gebeurtenissen een groot woord voor het minimalistische hier voorbij komt), maar het komt alsnog vrij naturel over. Het is verder contemplatief en langzaam, met wel echt prachtige beelden van Congo en het leven daar, en het voelt in ieder geval wel aan alsof we écht meekijken met het dagelijkse leven van een arm boertje. En dat is zeker met de fraaie cinematografie geen straf.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Aangrijpende "docu", die mij wist te boeien, en tevens schokken.
Wat een schrijnende armoede en treurnis.
Net als Woland heb ik wel mijn twijfels over de waarheidsgetrouwheid van de opnames, want zouden die "tol-heffende"straatschuimers het hoofdpersonage werkelijk durven te beroven terwijl ze gefilmd werden? En daarnaast dan nog de filmer(s) ongemoeid laten?
Moest ik zeker weten dat álles echt was in deze film dan ging mijn waardering nog wat omhoog.
Ook zonder dat zeker 4* waard voor mij.