• 9.372.961 stemmen

Walt Disney (2015)

Documentaire | 240 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Documentaire

Speelduur: 240 minuten (miniserie, 2 delen)

Geregisseerd door: Sarah Colt

Met onder meer: Walt Disney en Oliver Platt

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Walt Disney

"He Made Believe"

Documentaire over het leven, werk en nalatenschap van Walt Disney. Sarah Colt kreeg voor deze documentaire exclusief de toegang tot het archief van de Walt Disney Studios. Het bevat interviews opgenomen met verschillende historici, kunstkenners en oud-medewerkers van Walt Disney.

Narrator (stemrol)

Zichzelf

Zichzelf

Zichzelf, associate professor of Film and Television Studies

Zichzelf, associate professor, University of Virginia

Zichzelf, journalist and author

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

De NPO zond deze docu in ingekorte vorm (2 keer 50 minuten) uit in plaats van de 4 uur durende versie. Ik vroeg waarom. De reactie kwam er op neer dat ze maar 20 uitzendingen van het blok per jaar hebben, en als er 4 over Disney gaan is het niet meer erg divers. De geknipte versie niet bekeken maar via download de hele serie gezien.

Ik heb al veel docu's over Walt en de parken gezien, maar toch voegde dit zeker nog iets toe. Ik heb het in 4 keer bekeken, want anders is het wel waat langdradig denk ik. Het is gemaakt door de Amerikaanse publieke omroep, je ziet erg het verschil met andere Amerikaanse docu's. Het is traag, veel klassieke/historisch klinkende muziek en lange shots. Gewoon 20 seconden een foto uitzoomen, kan gewoon

Alle oude beelden zijn omgezet naar breedbeeld (onder en boven vallen dus delen weg) maar dit is netjes gedaan dat het amper opvalt. Wat bij andere - luie - docu's wel is, met halve hoofden bijvoorbeeld.

Compleet, traag, interessant maar zeker wel interessant.

avatar van neo

neo

Het is al heel lang aan de gang bij documentaires. Medewerkers van de NPO die knippen in een documentaire (van elke lengte) hebben argumenten die vooral in het spectrum zitten van 'dat het niet interessant is voor de kijker' en het referen aan een tijdslot. Maar ook zoals jij zegt diversiteit. Dat het mag heeft niet alleen met NPO beleid (kijkcijfers etc) te maken, maar ook dat originale makers dit accepteren en toelaten.

Wat mij betreft is de hoofdtaak van de NPO informeren, met enige ruimte voor bv satire en andere zaken. Wat mij betreft mogen al onzinnige programma's met (licht)vermaak - iets met een mol, een tros zomerplein, alle sport, ik ga een huis verbouwen in het buitenland etc weg. Dan is er wel ruimte voor de volledige speelduur van dit soort documentaires.