• 9.369.514 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Daniel Gordon

Met onder meer: Per Lindstrand en Richard Branson

Plot Don't Look Down

Het is 1984 en Richard Branson, een buitenbeentje binnen de Britse muziekindustrie, heeft zojuist besloten om het op te nemen tegen British Airways door zijn eigen luchtvaartmaatschappij op te zetten. Met slechts een vliegtuig, een minimaal budget voor marketing en een gevoel voor zelfpromotie, beseft hij al snel dat hij een grote publiciteitsstunt nodig heeft om te overleven. Wat hij vervolgens doet is ambitieus, gedurfd en een beetje gek. Hij roept de hulp in van Per Lindstrand, een van 's werelds meest ervaren ballonvaarders, en probeert voor het het eerst in de geschiedenis de Atlantische Oceaan over te steken. In een luchtballon.

Matig.

Ik had eigenlijk ook iets anders verwacht. Aangezien je overal de kop van Branson in het groot ziet afgebeeld staan zou je misschien gaan denken dat deze docu over hem gaat, maar het is iets nauwer van focus. Don't Look Down gaat vooral over de ballonvluchten die Branson ooit ondernam.

Herinner me die nog wel vanop het nieuws vroeger, inclusief de mislukte pogingen. Die worden hier met veel gevoel voor dramatiek op een rijtje gezet, maar op de één of andere manier kwam het nooit echt volledig oprecht over.

Los van de feiten lijkt het allemaal nogal aangedikt. Kan ook wel een beetje komen omdat ik Branson doorgaans niet zo'n sympathiek figuur vind, maar ook de andere talking heads lijken er graag links en rechts een grammetje bovenop te doen.

Met z'n 93 minuten ook wat aan de lange kant, had die minuten liever gebruikt zien geworden om Branson als figuur wat meer te duiden, maar dat was het onderwerp niet van deze docu natuurlijk.