• 9.370.277 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Jamie Dixon

Met onder meer: Michael Rooker en Leslie Hope

Plot Shadow Builder

"When God created light, the first shadow was born."

Het kwaad in deze wereld wordt belichaamd door een macht uit een andere wereld. Een duivelse cultus, waarin menselijke offers aan de orde van de dag zijn, probeert een brug te slaan tussen deze werelden. Als de shadowbuilder verschijnt in het stadje Grand Riven, binden Father Jacon Vassey en Sheriff Sam Logan de strijd aan met dit monster, terwijl de slachtoffers zich ophopen.

avatar van Purmerend

Waarschijnlijk wel ja.

link

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Lag hier al een tijdje te wachten, maar vanavond was Shadow Builder eindelijk aan de beurt. Film viel me uiteindelijk nog best mee, mede dankzij de lage verwachtingen. En hoewel ik redelijk lage verwachtingen van de film had, viel hij me toch erg mee. Oké, het is allemaal niet van erg hoogstaand niveau, maar de special effects zagen er tot mijn verbazing nog best aardig uit, het acteerwerk was niet zo slecht als gedacht en vervelen deed de film ook niet. Desondanks verre van bijzonder (de nodige clichés passeren uiteraard de revue), maar het wist me wonder boven wonder nog best te vermaken.

Voordeel van de twijfel. 2,5 sterren.

avatar van Mug

Mug

Ik vond het anders maar een bar slechte film. De film kent haar momenten, maar de Shadow Builder himself is een rubberen Darth Vader achtig 'monstermannetje' met een zichzelf niet serieus nemend stemmetje dat bij mij alleen giechelmomenten opwekte. Zeer zeer zeer zeer zeer zeer losjes gebaseerd op een kort verhaaltje van Bram Stoker, die had nog nooit gehoord van laserguns enzo in 1881. 1,5* dan maar voor de vliegende putdeksels...

avatar van RuudC

RuudC

Het is wel een hele kunst om een interessant verhaal zo naar de knoppen te helpen. Ik ben dol op horrorfilms over satanische cultussen en bovennatuurlijke machten. Bram Stoker is natuurlijk niet de eerste de beste horrorschrijver en heeft alle recht zich te draaien in zijn graf. Deze verfilming van Shadow Builder is traag en saai. Ik had het van Jamie Dixon kunnen weten, want zijn Bats: Human Harvest was ook al een rampproduct. Het zal best een goeie kerel zijn, maar van regisseren heeft hij echt geen kaas gegeten.

Het probleem zit ‘m in beetje in alles eigenlijk. Er wordt geen spanning opgebouwd, omdat de hoofdpersonen meer aan het keuvelen zijn, dan dat er echt iets gebeurt. Van gore is geen enkele sprake. De meeste slachtoffers vallen buiten het beeld en de muziek is pure crap. De Bijbel is een godsgeschenk voor goede horror. Dixon weet er op miraculeuze wijze geen gebruik van te maken. Verder zijn de effecten zwak en het acteerwerk middelmatig. Alleen kijken als je geen andere opties qua films hebt. Saai, saai, saai.

avatar van Lennert

Lennert

Lang niet zo slecht als verwacht. Ja, het is allemaal niet bijster eng of schokkend, maar de cast mag er zijn, de film is sfeervol geschoten en Michael Rooker met zijn pistolen is zeer badass. Het grote probleem is vooral het feit dat de film ondanks vrij behoorlijke special effects gewoon niet heel erg spannend was en op het moment dat het monster in beeld kwam, zeer tekort schoot. Dat neemt echter niet weg dat het acteerwerk erg fijn was en de film ook weer nergens echt verveelt. Gewoon leuk voor een keertje.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Dit was stiekem nog een best geinig cheese feestje. De film is los gebaseerd op een kort verhaal van Bram Stoker uit de Under the Sunset bundel die voor het eerst in 1881 uitgebracht werd. Ik ben niet bekend met het oorspronkelijke verhaal, maar ik denk dat er wel gezegd kan worden dat deze film "losjes gebaseerd is op". Bram Stoker's naam eraan hangen was waarschijnlijk alleen maar gedaan voor wat meer publiciteit.
Afijn, Michael Rooker is toch wel de laatste persoon die je als priester voor je zou zien. Toch heeft de filmmaker ervoor gekozen om hem deze rol wel te laten spelen. Eentje waar hij bijzonder ongeloofwaardig overkomt door de aanwezigheid van zijn 9MM pistolen en zijn woordgebruik. Juist daardoor is het wel vermakelijk om hem in deze rol te zien. Vooral omdat de laatste keer dat ik hem zag hij wel een complete tegenpool speelde (gewelddadige hillbilly Merle Dixon in de tv-serie The Walking Dead).
Daarnaast is het ook vermakelijk om Tony Todd hierin voorbij te zien komen als een geflipte rasta met een ooglap en een soort obsessie voor lampen.
Het verdere acteerwerk is van een redelijk magere kwaliteit, maar dat kan men van te voren verwachten bij een dergelijke naam.
De special effects zien er wat goedkoop, maar hier en daar nog best vermakelijk uit. Daarnaast zorgen een aantal compleet overbodige dingen ervoor dat het een lekker bizar filmpje blijft. Enkele voorbeelden zijn de random flashback van Rooker's personage naar de Vietnam(?) oorlog wanneer hij Chris voor het eerst ziet. Laatstgenoemde word gespeeld door een hier nog erg jonge Kevin Zeger (die later te zien was in andere horrors als Wrong Turn en de remake van Dawn of the Dead). Voor een kindacteur doet hij het nog best aardig trouwens.
Verder vind ik de Shadowbuilder zelf er lekker fout uitzien en vooral de combinatie met de foute, vervormde stem is best grappig.
Tjah, Stoker zou zich waarschijnlijk omdraaien in zijn graf voor dit wanproduct, maar ik heb me hier nog best redelijk mee vermaakt. Eentje voor de liefhebbers van pulp.

avatar van Noodless

Noodless

Shadow Builder is een degelijke horrorfilm die de nodige spannende momenten kent en ondersteund wordt door donkere decors en dreigende effecten. Best vermakelijke horrorprent met een redelijk pulpgehalte.

Leuke cast met Rooker als priester en Tony Todd als doorgedraaide persoon met ooglap. Bizar filmpje ! 7/10