• 9.372.718 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Anne-Marieke Graafmans

Plot Volgens Protocol

Plaats van handeling is de meldkamer van 112. Aan het woord is Esmeralda die ondertussen de traumahelikopter inschakelt. In Volgens Protocol volgen wij haar en collega-verpleegkundige Inge tijdens hun dienst. Door de invoering van een nieuw protocol is het werk van de centralisten ingrijpend veranderd. Ondanks de vaak heftige gebeurtenissen waarmee ze worden geconfronteerd, moeten ze ervoor zorgen dat ze scoren, punten halen.

avatar van Steeldevil

Steeldevil

Ik snap best dat mensen hier een 3* als stem voor geven, omdat het niet de beste film die je ooit gezien hebt is. Het is ook niet de beste film die je ooit gaat zien. Of de beste documentaire die je ooit gaat zien.

Maar hoeveel documentaires over de meldkamer van 112 heb je gezien?

Hoe had deze documentaire beter belicht kunnen worden?

Ik heb weinig kritiekpunten.

Te zien is de centrale meldkamer van de 112 zoals ook in de beschrijving staat.

Kan er nog wel eens heftig aan toe gaan, wat niet helemaal naar voren komt.

De "worsteling" van mens-en menselijkheid, tegenover systematisch een vragenlijst naar iemand gooien- komt echt wel duidelijk in beeld.

Het had wat duidelijker erop mogen liggen, maar het is een korte documentaire, en brengt tevens aan de orde van de dag, wat er klokslag vandaag met onze zorg aan de hand is.

Het gaat niet meer over de mensen, mensen zijn een nummer.

Je kunt ze het beste zo en zo helpen cq voorlichten.

Dat is de gedachte van het nieuwe systeem waar ze op over zijn gestapt.

Wegens efficientie.

Meer mensen helpen, in minder tijd.

Dit bespaart weer geld uiteraard.

En dat is anno 2015 HET gouden woord in de zorg. Besparen.

Kort maar krachtig. Een krappe 4 sterren* geef ik deze documentaire.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat is er mis met méér mensen die in nood zitten helpen (in minder tijd)? Denk dat vooral de gepaste afstandelijkheid en nuchterheid van belang zijn bij dat nieuwe systeem. Iemand die in paniek om hulp belt heeft duidelijke instructies nodig in plaats van een mee-snotterende, emotionele 112-medewerker als je het mij vraagt. Kan me de reden van de systematiek dan wel voorstellen, ook al komt het bot over als je dit zo ziet. Als beller zijnde zou dat wel eens erg prettig kunnen zijn als je totaal niet weet wat je moet doen. Vind het verder wel een interessante docu. Tikkeltje eentonig maar geeft een aardig kijkje in keuken (met de in scène gezette telefoontjes).