• 9.373.568 stemmen

Nile Rodgers: Secrets of a Hitmaker (2015)

Documentaire | 52 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Nile Rodgers - Le Freak / Nile Rodgers, Secrets of a Hit-maker / Nile Rodgers - Secrets of a Hitmaker

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Dejardin Marjory

Met onder meer: Nile Rodgers, Alain Veille en Pharrell Williams

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Nile Rodgers: Secrets of a Hitmaker

Nile Rodgers brak door als koning van de disco in de jaren zeventig met Chic. Daarna produceerde hij hit na hit met onder meer Madonna, David Bowie, Diana Ross, Duran Duran, Grace Jones, Michael Jackson en David Guetta. De inmiddels levende legende dook recentelijk weer op in de hitlijsten door het nummer 'Get Lucky' met Daft Punk en Pharrell en met opnieuw zo'n gitaarriffje dat maar in je hoofd blijft hangen. Hoe doet hij dat toch, al decennia lang?

avatar van Theunissen

Van de beste man Nile Rodgers had ik eerlijk gezegd nooit van gehoord en dat hij zo'n belangrijke componist is geweest voor bekende artiesten en bands in de afgelopen decennia (en hedendaags nog) wist ik ook niet. Hij heeft dan ook duidelijk (ook hoorbaar) een stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis.

Van zijn band Chic en hun bekende jaren 70 liedje "Le Freak" had ik overigens wel gehoord. Het duidelijk herkenbare gitaargeluid (ook wel gitaarloopje) van Nile Rodgers in dat liedje, is later (omdat ik het nu weet) ook duidelijk herkenbaar in andere bekende liedjes waar anderen beroemd mee zijn geworden. Wat dat betreft vond ik dit ook best een interessante documentaire welke vorige week te zien was op de publieke omroep. Deze documentaire laat mooi in chronologische volgorde de geschiedenis zien van Nile Rodgers (zijn discoperiode in de jaren 70, zijn familie komt eventjes aan bod en hetzelfde geldt voor zijn drugsgebruik en kanker) en alle liedjes die hij gecomponeerd heeft voor artiesten en bands waardoor ze definitief zijn doorgebroken.

Ze komt in het begin van de documentaire wat tevens de discoperiode is (jaren 70). zijn band Chic en zijn hechte band met de bassist Bernard Edwards (die helaas al overleden is, wat ook overigens in deze documentaire aan bod komt) aan bod. Ze waren min of meer elkaars broers, zo'n hechte band hadden ze met elkaar, en op hun gegeven moment zegt hij mooi (weliswaar op het einde) "dat Bernard Edwards zijn bassist was en dat hij de gitarist was van Bernard Edwards". Tijdens deze discoperiode komt ook aan bod dat hij Diana Ross min of meer een nieuwe carrière heeft gegeven en dat ze hierdoor los is gekomen van het Motown-label. Ook komt de bekende zustergroep Sister Sledge aan bod waarvan Nile Rodgers en Bernard Edwards eigenlijk de bekendste nummers van hebben geproduceerd.

Na het abrupte einde van het discotijdperk (waar Nile Rodgers gemengde gevoelens overheeft), komt de glorietijd van hem in de jaren 80 als producer voor artiesten en bands aan bod. Hij deed dat o.a. gezien van commercieel oogpunt en eigenlijk ook met artiesten en bands die al min of meer bekend waren. De eerste artiest die in de periode aan bod komt is David Bowie waar hij nieuw leven (hij was destijds ook aan de drugs) in heeft gebracht met o.a. het bekende nummer "China Girl" waarin het typische gitaarloopje van hem ook zeer herkenbaar is. Daarna komt eventjes ook INXS aan bod waarvan hij het bekende nummer "Original Sin" heeft geproduceerd en daarna Duran Duran (een drietal bandleden komt aan het woord) die hij vooral beroemd heeft gemaakt met o.a. de bekende nummers "The reflex", "The Wild Boys" en "Notorious" (in dat laatste is natuurlijk de gitaarloop ook weer heel herkenbaar). Het meest verbazende vond ik nog dat hij er min of meer voor heeft gezorgd dat Madonna is doorgebroken met o.a. het eerste bekende nummer van haar "Like a Virgin" (ook overigens "Material Girl" en "Dress You Up"). Hij geeft ook aan dat hij aan Madonna goed heeft verdiend.

Dan is eigenlijk de jaren 80 periode voorbij en komt de jaren 90 aan bod waar hij een doorstart maakt met zijn band Chic, die helaas niet echt succesvol is geweest. Ook komt hierin het overlijden (vlak nar een concert) van zijn maatje Bernard Edwards aan bod, waar hij zichtbaar nog moeite mee heeft. Hij treedt overigens nog steeds op met zijn band Chic. Daarna zijn de jaren 90 min of meer voorbij en komt de samenwerking met DJ Avicii (die komt zelf ook aan het woord) en Daft Punk aan bod die hem zeer respecteren. Voor de laatste heeft hij het bekende nummer "Get Lucky" geproduceerd, waarin hij ook te zien is in de clip als gitarist.

Al met al is dit misschien geen echte diepgaande documentaire (daarvoor is hij ook te kort), maar wel een zeer interessante documentaire m.b.t. de geproduceerde nummers voor bekende artiesten en bands in de afgelopen decennia. Ik wist het in ieder geval niet en daarom vond ik het juist zeer interessant en als ik die nummers nu hoor (wordt vooral op Radio 2 nog gedraaid), luister ik erna met een hele andere gedachte (namelijk dat het geproduceerd is door Nile Rodgers). Nile Rodgers is inderdaad zoals ook in de documentaire wordt aangegeven "een levende legende" die heel belangrijk is geweest voor de muziekgeschiedenis en nog steeds. Dat kunnen weinigen hem nadoen en de beste man is ook pas qua leeftijd begin 60, waardoor we nog geregeld van hem zullen horen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie documentaire over een van de grootste hitschrijvers uit de muziekgeschiedenis.

Vele grote namen komen aan het woord, onder andere David Bowie.

Eigenlijk is de documentaire een beetje kort, want het is echt wel een interessante docu die je meevoert naar vervlogen tijden.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Als ik me niet vergis was een zwarte drummer zo'n beetje de uitvinder van de disco, die met de

zgn. Four-on-the-floor beat voor een revolutie in de popmuziek zorgde: De disco bracht vele

nieuwe mogelijkheden met verscheidene navolgende genres die voortborduren op de discobeat.

En was niet I Feel Love van Donna Summer de eerste disco knaller? Maar Niles Rodgers (o.a.

met Chic, en als producer/muzikant voor tal van artiesten) heeft zonder meer een stempel

gedrukt op deze nieuwe trend, die overigens vooral aanvankelijk lange tijd door menigeen werd

vervloekt als zijnde kil en oppervlakkig. Blijkt nu achteraf toch wel erg mee te vallen, en veelzeggend natuurlijk dat o.a. de Stones zich aan geslaagde uitstapjes in de disco waagden.

Rodgers ook een befaamd en hooggewaardeerd muzikant (met een typisch gitaargeluid) geworden,

blijkt ook uit deze documentaire. Sympathieke, hippe gast ook, en heel begrijpelijk dat er een

docu over hem is gemaakt, al zal de man voor velen volslagen onbekend zijn- Eens te meer een

reden om uitvoerig aandacht aan hem te besteden.