• 9.374.188 stemmen

Genre: Documentaire / Biografie

Geregisseerd door: Bobcat Goldthwait

Met onder meer: Barry Crimmins, Margaret Cho en David Cross

Plot Call Me Lucky

Barry Crimmins is een bekende komiek en stond aan de basis van twee comedyclubs: The Ding Ho en Stitches. Beiden in Boston. Steven Wright, Paula Poundstone, Bobcat Goldthwait en andere komieken traden er regelmatig op. Crimmins groeide uit tot een beroemde vredesactivist en een invloedrijke, politieke satiricus. Dit is zijn portret.

avatar van D-ark

D-ark

Barry Crimmins is een boze man, het is zijn handelsmerk merken zijn vrienden ook op. Een bijtende invloedrijke monologist die begon als boeker van standup comedy in Boston en zelf er ook mee begong. Wat maakt de man zo intersant om voor Bobcat Goldwaith een 104 minuten durende documaterie te maken?

Zijn gedrevenheid over de zaken die hem aangaan en het alles of niks principe dat hij naleeft. In het beging word er nog gehint dat hij overleden is doordat de interviews in verleden tijd is maar na een kwatier zien we Crimmins buiten zijn afgelegen huis hout hakken. Het is een toepasselijk beeld in de prachtige docu die Bobcat heeft gemaakt volgens het oude principe van archief materiaal en talking heads, de oerdegelijkheid van de film speelt in zijn voordeel. De film gaat geen spannende kanten in kwa techniek maar door een onvermoeiende stroom van intersante talking heads(vele comedy schrijvers, Patton Oswalt, Bobcat hemzelf en Marc Maron) die los van Crimmins kijken op gebeurtenissen die hem zijn overkomen of hoe hij er is mee omgegaan.

De film maakt in de 2de helft een flinke draai die onverwacht is. In een monoloog op het podium komt Crimmins ervoor uit dat hij meerdere keren is verkracht als kind. Hierdoor neemt hij afstand van comedy voor een tijd en begint te zoeken naar hulp die hij ook vind. Voor de rest gaat hij zelf op onderzoek op het prille internet op onderzoek uit waar hij per ongeluk stuit op vele pedofiele chatrooms waar AOL niks tegen lijkt te doen. Dit lijdt tot een senaat bespreking en belangrijke nieuwe wetten over online verspreiding van kinder porno. In de 2de gedeelte is te zien dat Crimmins het er nog steeds moeilijk meest heeft maar probeert andere slachtoffers te helpen en wilt gewoon zijn verhaal doen. De kracht en eind monoloog die hij hier uit haalt is geweldig. Het is een verwoestend emotioneel gebeuren dat als een verassing komt en met een geweldige menselijke manier door Bobcat op het scherm word gebracht.

Call Me Lucky is een erg menselijke en boeiende documaterie over iemand die veel heeft betekend voor alternatieve komedie in Amerika en zijn problemen hierin. Soortgelijk aan de prachtige docu And everything is going over Spalding Gray met een zeer menselijke blik op een aparte maar krachtige man die voor veel mensen heel veel heeft betekend maar vooral zijn groei laat zien.

avatar van missl

missl

Eens met hier boven, wat een interessante man.

avatar van mrklm

mrklm

Barry Crimmins staat binnen het Amerikaanse comedy-circuit te boek staat als één van de beste shock-comedians die van grote invloed was op onder anderen Bill Hicks, Denis Leary en Bill Burr. Maar de woede die kenmerkend was voor zijn scherp geformuleerde, keiharde en taboedoorbrekende grappen, bleek diepe wortels te hebben. Maar het maakte hem in 1995 ook tot één va de eerste kruisvaarders die de gevaren van het Internet onderkenden en met hand en tand bestreden.

Regisseur Goldthwait, een stand-up comedian die in Nederland vooral bekend is als kadet Zed uit Police Ademy, valt een grote hoeveelheid collega's bij in zijn bewondering voor zowel de komiek als de persoon Barry Crimmins. Wanneer Barry's zus Mary in beeld verschijnt verandert de toon van deze indrukwekkende, soms hartverscheurende documentaire die ruim 25 jaar naar de hoorzittingen waarnaar deze documentaire verwijst helaas nog steeds zeer actueel is. En reken maar dat je na afloop op zoek gaat naar live-materiaal van de bij het grote publiek in de vergetelheid geraakte Cribbins.