• 9.371.614 stemmen

Patterns of Evidence: Exodus (2014)

Documentaire | 115 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Nederland / Libanon / Israël / Egypte

Geregisseerd door: Tim Mahoney

Met onder meer: Kevin Sorbo, Rabbi Manis Friedman en Charles Aling

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Patterns of Evidence: Exodus

"Patterns of Evidence is an engaging, visually pleasing and fascinating piece of filmmaking whatever one believes."

Het bijbelverhaal Exodus vertelt over Mozes die zijn volk naar het beloofde land bracht. Al eeuwenlang discussieert men over hoe het geïnterpreteerd dient te worden. Mythologie, of toch wat meer? Deze documentaire brengt een reis door de wereld op zoek naar archeologisch bewijs dat de Exodus waarover het Oude Testament verhaalt, echt gebeurd is.

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1987 stemmen

Historisch revisionisme, wellicht. Desalniettemin documenteert en onderbouwt de filmmaker zijn zoektocht helder, en word je als kijker niet teveel in één richting geduwd.

Als historicus (die na zn studie iets anders is gaan doen) kon ik genieten van de puzzel die geprobeerd werd te maken 4*

Pfoe.

Tim Mahoney doet wel z'n best. Geen idee hoeveel keer het woord "wetenschappelijk" voorbij is gekomen, maar het is duidelijk dat hij daar op wil hameren. Of het echter zo wetenschappelijk is, daar zet ik toch enkele vraagtekens bij.

Kijken naar feiten en daar conclusies uittrekken, zo omschrijft iemand in deze docu wetenschap. Dat lijkt een redelijk sluitende definitie, maar de manier waarop men hier kijkt is toch wat problematisch. Men zoekt namelijk naar feiten die een stelling ondersteunen. De conclusie wordt met andere woorden aan het begin van de docu gesteld, daarna gaat men op zoek naar een mogelijke verklaring.

Zo zijn er momenten die vlotjes gepasseerd worden met "oh ja, dat komt overeen met de beschrijving van God's leger". Als niet gelovig mens frons je dan toch even je wenkbrouwen, deze docu doet daar net iets minder lastig over.

Wel fijn dat men verschillende mensen met verschillende meningen aan het woord laat, al is het dan steeds in de volgorde nay-sayers -> twijfelzaaiers. Zo lijkt deze docu erg objectief te willen zijn, maar is het dat toch niet echt.

Komt er verder ook nog eens bij dat het allemaal om de exodus en de geschiedkundige waarheid ervan draait. Een onzinnig onderwerp wat mij betreft, maar blijkbaar zijn er volkstammen die van die gebeurtenis hun hele geloof laten afhangen.

Njah ...