• 9.378.163 stemmen

Geregisseerd door: Yakov Protazanov en Porfiri Podobed

Met onder meer: Anatoli Ktorov, Nikolai Radin en Valentina Tokarskaya

Gesproken taal: Russisch

Plot Marionetki

De hoofdpersonen van de film worden vernoemd naar de zangnoten do, re, mi, fa, sol, la en si. In een Europees koninkrijk overlijdt de koning zonder een erfgenaam achtergelaten te hebben. De meest geschikte kandidaat is een prins, maar hij heeft enorme schulden. Onderweg naar de hoofdstad valt hij uit het vliegtuig in de rivier, maar hij wordt gered. Ondertussen heeft de kapper zichzelf tot koning uitgeroepen.

Do - The Prince

La - The Prime Minister

Si - The Trading Politician

avatar van Querelle

Querelle

Kwaadaardige politieke satire waarin Europese landen door de Sovjet-Unie gezien worden als door fascisten, liberalen en geestelijken verscheurde landen, waarvan de staatshoofden marionetten zijn van de Verenigde Staten en waar elk moment een aanval op de Sovjet-Unie uitgevoerd kan worden.

De kritiek op Europa is absurd, maar ook hard en eigenlijk veel serieuzer dan het lijkt. We spreken wel over 1934, dus toen Hitler al aan de macht was. In die zin is deze film toch vooruitziend.

De harde serieuze rand van de humor maakt deze film eigenlijk helemaal niet zo grappig.

Eerder zuur en flauw. De personages zijn larger than life, meer dan gewoonlijk bij dit soort satires en ze komen bijzonder onintelligent en onsympathiek over. De Sovjet-Unie zag Europa en de V.S. duidelijk als groot gevaar en dat is te zien aan deze film. Ruimte voor nuance was er duidelijk niet en van respect of compassie is geen enkele sprake. Door die bitterheid is de film te overdreven, en dat breekt de film op.

Een interessant tijdsdocument is het zeker, maar ik vond het geen plezierige film.