Baise-Moi (2000)

77 minuten
geregisseerd door
Virginie Despentes en
Coraliemet Raffaëla Anderson, Karen Lancaume en Delphine MacCarty
Manu (Raffäela Anderson) en Nadine (Karen Lancaume) zijn allebei nog jong, maar hebben al een moeilijk leven achter de rug. Door een speling van het lot ontmoeten de twee vrouwen elkaar. Ze besluiten bij elkaar te blijven, hun twee favoriete bezigheden, seks en geweldpleging, te combineren en te genieten van het leven. Zoiets kan nooit lang duren.
1,5
[permalink] geplaatst op 29 juli 2010, 23:28 uurRephlex schreef:Stephan schreef:
Alsof gelikte beelden kwaliteit definiëren...
Juist bij een rauwe film als deze kan spontaan camerawerk bijdragen aan het algehele realiteitsgehalte.
Stephan schreef:
En "goed" en "gelikt" hoeft niet hetzelfde te zijn. Rauw is prima, maar dan wel goed uitgevoerd.
Lezen is ook een vak.
[permalink] geplaatst op 29 juli 2010, 23:42 uurStephan schreef:
Alternatief is om mensen te gebruiken die het gewend zijn, maar de kwaliteit missen die de reguliere films vaak meebrengen.
Tja Chloe Sevigny in the Brown Bunny. Makers van films: doe het niet. Het is gewoon hartstikke lelijk, maak dan een geile pornoshot.
'Echte sex' zoals Naomi het noemt over de sex in deze film. Dus geen porno.
De porno in deze film is eerder
porno dan
echte sex trouwens. Complexe standjes, beetje heet kreunen.
[permalink] geplaatst op 29 juli 2010, 23:57 uurmikey schreef:
' zoals Naomi het noemt over de sex in deze film. Dus geen porno.
De porno in deze film is eerder porno dan echte sex trouwens. Complexe standjes, beetje heet kreunen.
Dat was dan ook de reden waarom ik bij de dub in Duitsland wilde zijn van Swingers. Als er al een volk is dat te pas en te onpas kreunt zijn dat de Duitsers wel.
Ik stond erop dat ze hun muil hielden bij de 9 minuten sex in Swingers. Ik had daar echt nachtmerries van.
Halt die Klappe Mensch!
1,5
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 0:03 uurOverigens... heb de "Brown Bunny" nooit gezien, maar het feit dat Chloe Sevigny dat gedaan heeft en het haar carrière niet geschaad heeft is dan wel weer interessant. Dat is toch vaak de enige reden voor acteurs om het NIET te doen. Niet eens omdat ze het niet willen of durven, maar wat de consequenties ervan kunnen zijn.
0,5
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 0:05 uurMwah, ik kijk toch anders tegen haar aan als ik haar zie verschijnen in een film. Automatisch doemt dat beeld weer op. Ik durf het niet te zeggen of het invloed heeft gehad op haar carriere.
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 1:06 uurStephan schreef:
Lezen is ook een vak.
Dan snap ik je kritiek gewoon niet.
Het mag amateuristisch lijken, zolang het maar bewust wordt gedaan...? Je moet kunnen zien dat ze hun best hebben gedaan het amateuristisch te laten lijken...?

Ik volg je gewoon niet.
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 1:12 uurmikey schreef:
Zoals eerder gezegd:
Als je kijkt naar de definitie van porno, dan gaat deze omschrijving simpelweg niet op voor 'Baise-Moi', tenzij je fetisjen aansluiten bij verkrachting en fantasieloze vluggertjes.
En als je dan met concrete onderbouwing als 'complexe standjes' aankomt, dan zegt dit, met alle respect, volgens mij meer over jouw eigen seksleven dan over het pornografisch gehalte van de film.
1,5
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 1:53 uurMet rauw bedoel ik een "stijl". Bijvoorbeeld "hand held" draaien om het een docu-sfeer te geven. Nu is het deels op statief, deels uit de hand, zonder enige reden. M.a.w. de ene dag hadden ze 'm op de set, de andere dag niet. Het is geen stijl meer maar beperking en men doet maar wat.
Alles met bestaand licht draaien maar dan wel het zwartniveau tever opboosten om nog dingen te zien. Zet er dan genoeg licht op en breng het niveau naar beneden, dan zie je de beperkingen van de video niet.
Ik ben me bij Baise-Moi voortdurend bewust van de camera terwijl die geen onderdeel van de vertelling is. In tegenstelling tot bv. The Blair Witch project, want daarin is de camera dat wel.
Een ander voorbeeld van perfect rauw gedraaide beelden is Saving Private Ryan (de landing) Een stijl, tot in perfectie doorgevoerd.
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 11:33 uurRephlex schreef:

hou toch op.
Goed stukje trouwens Stephan. Lijkt me helder.
[permalink] geplaatst op 31 juli 2010, 20:15 uurStephan schreef:
Kijk... nu volg ik je tenminste...
Niet dat ik je mening deel, maar toch... dank voor deze uiteenzetting.
4,5
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2010, 17:21 uurIk vind de technische beoordeling van de film nogal snobistisch en gezocht.... zeker gezien het heftige onderwerp. Perfectie en stijl neigen naar het steriele en dat is precies wat bij deze film niet past. De dames, als overlevers, uit agressieve achterbuurten hebben niks met een 'zuiver en cean' leven.. ze zijn zo onverschillig (zelf)destructief..... Het woord stijl wordt nog eens relativerend verbeeld door één van de moordenaressen voor de spiegel....Soms...in een bepaald tijdgewricht...waar "moord en geweld" + "spuiten en slikken" een TV = stijl bepaalt heeft deze ontnuchterende en grenstrekkende film het effect van een koude douche.
Soms is: - + - = +. Gelukkig is filmkunst geen wiskunde en speelt onberekenbare toeval een grote rol.
Mooie zelf-observatie van wibro hierboven:
"Waarschijnlijk ging ik destijds uit sensatiezucht naar deze film toe en geneerde ik mij achteraf. Het is nu eenmaal makkelijker dit soort films thuis te kijken dan in een grote zaal met andere mensen".
2,0
[permalink] geplaatst op 12 augustus 2010, 0:38 uurIk weet niet zozeer wat de bedoeling van de film was, maar door het verloop van de film en zijn aspecten, lijkt het niet meer dan een poging tot schokkeren. En om eerlijk te zijn faalt de film zelfs op dat punt. Het overtuigt niet. Alhoewel de verkrachtingsscènes en andere seksscènes werkelijk uitgevoerd worden, heeft het totaal niet de kracht of shock-factor zoals het bij een aantal andere films met dergelijke onderwerpen wel had. Realistisch of niet, het heeft niet de werking die bedoeld was. Verder voelt het allemaal maar een beetje nutteloos aan.
Overigens vind ik seksscènes niet per definitie porno, door de kreunende dames en de verschillende standjes. Vind ik persoonlijk een vrij normale zaak bij seks.
1,0
[permalink] geplaatst op 25 augustus 2010, 2:01 uurSlechte film waar ik meer van verwacht had.
Het is nog net aan niet zo slecht als een porno-team dat een normale film wilt maken met porno erin verwerkt maar het komt in de buurt met de acteer-prestaties,dialogen en camerawerk.
Shockeren deed deze film niet,misschien wel in 2000 maar mensen doodschieten(waar we niks om geven omdat de slachtoffers amper wat te zeggen hebben voor ze sterven) of wat porno,alles al gezien.
Een verkrachting-scene die me eigenlijk ook niks deed,zelfde gevoel als 2 mensen die het wel allebei willen had ik.
Spanning is er ook nergens,het gevoel dat ze opgejaagd worden ontbreekt ook,en als het dan gaat om de 2 meiden zelf valt er ook genoeg aan te merken,want je krijgt totaal niet door wat er in ze omgaat,dus ook van enige drama is geen sprake.
Dankzij de sex keek het makkelijk weg tot een bizar matige ontknoping waar ik ook totaal geen gevoelens bij had en me helemaal niks deed,pfff als ik dat vergelijk met het einde van Leon...
Amateurisme druipt er de hele film vanaf.
1,0
[permalink] geplaatst op 27 augustus 2010, 22:04 uurShockerend vond ik deze film absoluut niet. Je krijgt namelijk geen band met welk karakter dan ook en er is geen opbouw. Gewoon achter elkaar geweldadige beelden laten zien en het verhaal slaat echt nergens op. Verder kwa vorm is het alleen maar lelijk.
1,0
[permalink] geplaatst op 29 augustus 2010, 2:54 uur"schokkend" en "de verboden film" staan op de cover, nou ik vond er niet veel aan. Wat Artkramer ook zei, je krijgt geen band met de karakters en er is geen opbouw of verhaal. Het camera werk is ronduit slecht. en met 1 uur en 14 min erg kort, maar daar moeten we maar blij mee zijn.